O romanca supravietuitoare a Holocaustului povesteste intalnirea cu Elie Wiesel

Luni, 04 Iulie 2016, ora 19:41
6201 citiri
O romanca supravietuitoare a Holocaustului povesteste intalnirea cu Elie Wiesel
Foto: Facebook/ Elie Wiesel

Eva Mozes Kor, care a supravietuit ororilor Holocaustului, transmite un mesaj emotionant dupa moartea lui Elie Wiesel. Femeia, care s-a nascut in Romania, rememoreaza intalnirile cu cel supranumit "mesager pentru omenire" si lauda rolul pe care l-a avut acesta pentru ca povestile celor care au supravietuit nazistilor sa fie auzite.

"Eu si Elie Wiesel ne-am nascut in Romania. El s-a nascut in Sighet, nu departe de Portz, locul meu natal. In 1984 ne-am intalnit la sinagoga din Cluj, orasul in care am locuit dupa razboi.

La acea sinagoga, eu si Miriam (sora lui Eva Mozes, de asemenea supravietuitoare a Holocaustului) am participat la prima noastra ceremonie memoriala a Holocaustului, in 1946 sau '47. Am vorbit mai intai cu Elie Wiesel la telefon in 1981 si l-au intalnit la Auschwitz in 1985, in timpul celebrarii a 40 de ani de la eliberare. Apoi ne-am intalnit de mai multe ori de-a lungul anilor", scrie pe Facebook Eva Mozes Kor.

Ea crede ca Elie Wiesel a ajutat mult pentru ca ororile Holocaustului sa fie cunoscute in lume. "El a fost ajutat de sute - chiar mii de supravietuitori ai Holocaustului, care au spus propriile lor povesti, astfel incat sa intelegem acest mozaic urias in mare milioane de oameni au fost afectati", noteaza Eva Mozes.

Afla povestea Evei Mozes Kor si lectia sa induiosatoare despre iertare

Cea mai mare realizare a lui Elie Wiesel, mai scrie ea, a fost ca a avut talentul de a se imprieteni cu multi lideri politici, care si-au folosit influenta pentru a crea un Consiliu Memorial al Holocaustului in Statele Unite, iar mai tarziu Muzeul Memorial al Holocaustului. Cu siguranta, punctaza Eva Mozes, muzeul reprezinta un ajutor urias astfel incat drama Holocaustului sa nu fie uitata si memoria victimelor sa ramana vie.

Elie Wiesel, scriitor si activist pentru drepturile omului, supranumit "mesager pentru omerire" si distins cu Premiul Nobel pentru Pace, ramane in istorie gratie modului in care a prezentat experienta traita in lagarele de concentrare naziste, dar si datorita indemnurilor facute la conciliere si omenie. El a incetat din viata sambata.

Citeste si Elie Wiesel - un mesager pentru omenire, de origine romana, cu o viata incredibila

Scriitorul si filosoful american de origine romana Elie Wiesel a incetat din viata, sambata, la 87 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Eva Mozes mesaj Elie Wiesel, #Elie Wiesel murit, #Elie Wiesel Holocaust , #morti