Opera Nationala Bucuresti e in doliu: A plecat sa danseze in Ceruri, la 35 de ani

Luni, 22 Iunie 2015, ora 19:53
6969 citiri
Opera Nationala Bucuresti e in doliu: A plecat sa danseze in Ceruri, la 35 de ani
Foto: Opera Nationala Bucuresti

Balerinul Bogdan Nicula a murit, duminica, la varsta de 35 de ani, dupa ce, in decembrie 2014, a fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica (ASL), o boala de tip neurologic care afecteaza functiile vitale, informeaza Opera Nationala Bucuresti (ONB).

Timp de 25 de ani, balerinul Bogdan Nicula s-a antrenat zilnic pentru a-si perfectiona tehnica, pentru a dobandi gratie si forta in dans.

Bogdan George Nicula a fost absolvent al Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucuresti si a urmat cursurile Universitatii Nationale de Teatru si Film "I.L. Caragiale" - sectia Coregrafie. Dupa terminarea liceului, a fost angajat la Teatrul de Balet "Oleg Danovski" din Constanta, unde a interpretat roluri principale in spectacole de balet precum "Lacul lebedelor" si "Spargatorul de nuci", dar si in productii de dans contemporan, precum "Metropolis", in coregrafia lui Sergiu Anghel, si "Requiem", in coregrafia lui Gigi Caciuleanu.

In anul 2001 si-a inceput cariera pe scenele din strainatate ca solist principal al Ballet Mainz, apoi al Ballet am Rhein din Dusseldorf, Germania (director artistic Martin Schlapfer), si a participat la productii pentru televiziune ale companiei din Mainz, la Arte, ZDF si 3sat. In anul 2009, a dansat la evenimentul "1000 Years Dome Mainz", desfasurat in Domul din Mainz, spectacolul fiind transmis de televiziunea germana nationala ZDF.

In anul 2008 a avut ocazia de a dansa pe scena Teatrului Balsoi din Moscova, la gala Prix de Benois. In cadrul evenimentului, Bogdan Nicula a prezentat un solo din baletul "Streichquartett", in coregrafia lui Martin Schlapfer.

In luna iulie 2014, cu sprijinul colegilor din Miscarea pentru Balet si Artele Spectacolului, Bogdan Nicula a realizat coregrafia si regia spectacolului "Noi Origini", desfasurat la Bucuresti.

Doliu in lumea sportului: O gimnasta medaliata cu bronz a murit la doar 36 de ani

Patru luni mai tarziu, in decembrie 2014, el a descoperit ca sufera de scleroza laterala amiotrofica (ALS), o boala de tip neurologic care afecteaza functiile vitale. ALS ataca celulele nervoase care controleaza miscarea voluntara, ceea ce, in timp, face ca miscarea mainilor, picioarelor si a muschilor sa fie extrem de dificila.

Singura sansa pentru Bogdan Nicula era efectuarea unui tratament cu celule susa, astfel ca, in ultimele luni, sute de prieteni si colegi s-au solidarizat cu familia artistului, participand la numeroase spectacole caritabile destinate strangerii sumei de bani necesare interventiei medicale.

Toate aceste demersuri au fost, insa, tardive. Boala sa a avansat galopant, astfel ca, patru luni mai tarziu, pe 21 iunie, Bogdan Necula s-a stins din viata.

"Un artist roman de valoare si un om minunat, care iubea sa danseze, asa si-l amintesc colegii pe Bogdan Nicula, balerinul care a plecat sa danseze in Ceruri", se arata pe site-ul Operei Nationale Bucuresti.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#balerin Opera Nationala Bucuresti murit, #balerin Bogdan Nicula murit, #Bogdan Nicula balerin ASL , #morti