Pedeapsa cu moartea: Cine si unde mai face mii de executii (grafic)

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 11:01
7855 citiri
Pedeapsa cu moartea: Cine si unde mai face mii de executii (grafic)
Foto: AFP

Tot mai multe state tind sa renunte la pedeapsa capitala, observa specialistii, in ciuda numeroaselor executii care chiar s-au inmultit in anumite tari in anul 2012.

Amnesty International, o organizatie neguvernamentala care promoveaza drepturile omului, a facut public un raport referitor la situatia pedepsei cu moartea in lume. Rezultatele au aratat ca executiile au scazut dezamagitor de putin in India, Japonia, Pakistan si Gambia, informeaza BBC. Insa in alte tari aceasta pedeapsa tinde sa devina "o practica a trecutului", sustine secretarul general al organizatiei, Salil Shetty.

Totusi, cele cinci tari in care au loc cele mai multe executii raman, ca pana acum, China, Iran, Irak, Arabia Saudita si Statele Unite.

Amnesty International semnaleaza o "crestere alarmanta" a pedepselor capitale in Irak, acestea aproape dublandu-se anul trecut fata de 2011, de la 68 la cel putin 129. In Iran, situatia este si mai dramatica, unde 314 oameni au primit sentinta la moarte. De asemenea, in Arabia Saudita cel putin 79 de persoane au fost condamnate la moarte in 2012, iar in SUA au avut loc 43 de executii, acelasi numar ca in 2011, insa in mai putine state.

Statisticile nu sunt precise in cazul Chinei, in conditiile in care numarul executiilor este tinut secret de catre autoritati, insa organizatia este de parere ca mii de persoane au fost supuse pedepsei cu moartea, mai multe decat in toate celelalte tari puse la un loc.

Pedeapsa capitala in SUA: O a 12-a femeie, condamnata la moarte

Cu toate acestea, raportul a scos la iveala faptul ca eliminarea pedepsei capitale castiga teren in toate regiunile lumii, in ciuda tarilor care inca mai au aceasta pedeapsa drastica.

India a executat o singura persoana din 2004 pana in prezent, fiind supus pedepsei singurul supravietuitor dintre cei care au pus la cale atacul din Mumbai din 2008. De asemenea, prima pedeapsa cu moartea din ultimii patru ani in Indonezia a fost data unei femei britanice acuzata de trafic de droguri.

In general, la nivel mondial, au avut loc numai doua executii oficiale in plus anul trecut, fata de 2011, ajungand la numarul total de 682. Subliniem ca ne referim numai la cazurile recunoscute oficial.

Uniunea Europeana solicita Belarusului sa aboleasca pedeapsa cu moartea

Totodata, numarul tarilor in care se practica pedeapsa cu moartea a fost acelasi ca in 2011, respectiv 21. Reprezentantii Amnesty sustin ca scaderea este semnificativa in ultimii 200 de ani. De exemplu, Letonia este a 97-a tara care a abolit pedeapsa capitala. Potrivit raportului, anul trecut, cele mai folosite metode de executie au fost spanzurarea, decapitarea, injectia letala si impuscarea.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#pedeapsa capitala scadere 2012, #pedeapsa moarte 2012, #condamnare moarte top mondial, #raport executii 2012 , #morti