Radu Campeanu a fost inmormantat cu onoruri militare

Duminica, 23 Octombrie 2016, ora 17:26
3983 citiri
Radu Campeanu a fost inmormantat cu onoruri militare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Radu Campeanu, primul presedinte postdecembrist al PNL, care a murit miercuri, a fost inmormantat cu onoruri militare, duminica, la cimitirul Bellu, in prezenta mai multor lideri liberali.

Inmormantarea a fost o ceremonie privata, insa cu onoruri militare pentru ca fostul presedinte PNL din perioada 1990-1993 a fost decorat in anul 2002, de catre presedintele Ion Iliescu, cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in rang de Cavaler.

In cadrul ceremoniei au sustinut discursuri liderii celor doua partide care se revendica liberale: Alina Gorghiu (PNL) si Calin Popescu-Tariceanu (ALDE). A existat si un incident in biserica cand unui soldat din garda de onoare i s-a facut rau.

Citeste si Iliescu, la sicriul lui Radu Campeanu: Am trait o istorie comuna, am avut o relatie de prietenie reala si de stima reciproca

"Existenta unor oameni precum seniorul Campeanu a facut posibila supravietuirea idealurilor liberale in perioada dictaturii comuniste. Pentru liberalii romani, seniorul Radu Campeanu va ramane un reper politic fundamental", a scris Gorghiu pe Facebook.

Fostul lider liberal Radu Campeanu a murit, miercuri, la varsta de 94 de ani.

Cine a fost Radu Campeanu

Campeanu s-a nascut pe 28 februarie 1922, in Bucuresti, intr-o familie de liberali. Tatal sau, Dumitru Campeanu, a fost prefect PNL in Dambovita.

Din pozitia de presedintele organizatiei de tineret a PNL a coordonat o mare manifestatie anticomunista, in 8 noiembrie 1945.

In 1947 a fost inchis pentru noua ani, la eliberare lucrand in constructii, desi era absolvent de Drept si de Stiinte Economice. Ajutat de familie, in 1973 obtine azil politic in Franta, unde, cinci ani mai tarziu, a fondat Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania de la Paris, dar si Consiliul National Roman, alaturi de alti romani refugiati.

Campeanu s-a intors in Romania pe 5 ianuarie 1990, moment in care a reinfiintat Partidul National Liberal. Din martie 1990 a devenit presedintele PNL, iar la primele alegeri libere din 20 mai 1990 a candidat la Presedintia Romaniei, alaturi de Ion Iliescu si Ion Ratiu. Campeanu a obtinut 10% dintre voturile valabil exprimate si a fost ales senator de Bucuresti si vicepresedinte al Senatului.

In perioada februarie - mai 1990 a fost vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala.

In iulie 1992, Campeanu a anuntat ca il sprijina pe regele Mihai sa candideze la Presedintia Romaniei, insa fostul suveran a refuzat categoric aceasta idee. Inainte de alegerile parlamentare din 1992 a pledat pentru iesirea PNL din CDR, iar partidul a ratat intrarea in Parlament, obtinand un scor sub 3%.

In 1993 a pierdut sefia partidului in favoarea lui Mircea Ionescu-Quintus, la Congresul PNL de la Brasov. Cu toate acestea, a fost ales vicepresedinte al PNL, dar in urma contestarii esuate in instanta a noii conduceri a partidului a fost retras din functie.

Instanta a recunoscut totusi infiintarea unui nou partid liberal, PNL-Campeanu. In noiembrie 1996 a candidat din nou la presedintia Romaniei, din partea Aliantei National Liberal Ecologiste, obtinand insa doar 0,35% dintre voturi.

Dupa acest moment, PNL-Campeanu incepe discutiile pentru fuziunea cu PNL condus de Mircea Ionescu-Quintus, tratative care se vor prelungi mai multi ani.

La Congresul PNL din septembrie 2003 este adoptata decizia comasarii prin absorbtie a PNL-Campeanu, acesta fiind radiat astfel din registrul partidelor politice.

Cu ocazia alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, fostul lider al PNL a fost ales senator de Bucuresti pe listele Aliantei DA, PNL-PD. In 2008, la finalul mandatului, Campeanu a anuntat ca nu va mai candida din nou in alegeri, precizand ca doreste sa-si scrie memoriile.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Campeanu inmormantat, #Radu Campeanu inmormantat, #Radu Campeanu murit , #morti