Sa ne amintim de ei: Romanii care ne-au parasit in 2013

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 17:26
11910 citiri
Sa ne amintim de ei: Romanii care ne-au parasit in 2013

Multi romani celebri si indragiti, actori, regizori, arhitecti, fosti fotbalisti, oameni de televiziune sau politicieni au plecat dintre noi in anul ce tocmai se incheie.

Fie ca au murit din cauza unor grele suferinte, a unor accidente sau chiar sinucidere, ei au lasat in urma multi oameni indurerati si zeci de ani de realizari extraordinare in profesiile lor.

Decesele care au marcat lumea in anul 2012

3 ianuarie - Sergiu Nicolaescu

Fostul actor si regizor a murit la varsta de 82 de ani, la Spitalul de Urgenta Elias, din cauza unor complicatii cardiace si pulmonare severe. El fusese internat cu o saptamana inainte, pentru o afectiune digestiva cronica.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Dacii" (1966), "Mihai Viteazul" (1970), "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Cu mainile curate" (1972), "Nemuritorii" (1974), "Osanda" (1976), "Nea Marin miliardar" (1979) sau "Ciuleandra" (1985). De asemenea, a fost si politician, avand cinci mandate de senator, in perioada 1990-2012.

A murit Sergiu Nicolaescu

24 ianuarie - Dan Mihaescu

Omul de televiziune, umoristul, regizorul si scriitorul Dan Mihaescu a murit la varsta de 79 de ani. El a scris scenete comice pentru unii dintre marii actori romani. Cele mai cunoscute dateaza de zeci de ani, fiind cu Toma Caragiu sau Stefan Banica. Celebrelele Revelioane ale TVR erau marca Dan Mihaescu.

A murit unul dintre titanii umorului romanesc: Dan Mihaescu

16 februarie - Dumitru Sechelariu

Fost primar PSD al Bacaului, intre anii 1999-2004, Sechelariu a murit la o clinica din Viena, la varsta de 54 de ani, dupa ce intrase in coma, cu doua saptamani inainte, in urma unei interventii chirurgicale. A fost de asemenea patron al echipei de fotbal FCM Bacau si a pus numele sau stadionului din oras.

Dumitru Sechelariu a murit la Viena

19 martie - Irina Petrescu

Actrita a murit, la varsta de 71 de ani, la Spitalul Elias din Bucuresti, ea suferind de mai multe boli. A avut roluri importante in film, teatru radiofonic si teatru TV, colaborand cu unii dintre cele mai mari actori si regizori romani. Filmografia sa cuprinde aproape 30 de titluri, printre care "Valurile Dunarii" (1959) - primul sau film, "De-as fi... Harap-Alb" (1965) sau "Prin cenusa imperiului" (1978).

In anul 2007, actrita a primit premiul pentru intreaga cariera la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF). Totodata, in anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru intreaga activitate. Ea a fost decorata, in anul 2002, cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter, de catre Presedintia Romaniei.

Irina Petrescu a murit

3 iulie - Radu Vasile

Fostul premier PNTCD din perioada aprilie 1998 - decembrie 1999 a murit la varsta de 71 de ani, el suferind de cancer de colon. De profesie istoric, a fost de trei ori senator al Romaniei, intre anii 1992-2004, fiind si vicepresedinte al Senatului, in perioada 1993-1998. Premier in perioada mineriadei de la inceputul anului 1999, Radu Vasile este primul sef de Guvern de dupa Revolutie care a trecut in nefiinta.

A murit Radu Vasile

20 august - Costica Stefanescu

Fostul mare fotbalist s-a sinucis, aruncandu-se de la etajul 5 al Spitalului Militar din Capitala, la varsta de 62 de ani. Acesta suferea de dureri foarte mari cauzate de cancer, boala ce il macina de cativa ani.

Fostul fundas a evoluat in cariera pentru Steaua, Universitatea Craiova si FCM Brasov, fiind pe locul doi in clasamentul all-time al prezentelor in prima liga de fotbal din Romania - 490 de meciuri. Unul dintre cei mai buni fundasi romani din istorie, "Ministrul Apararii" a fost capitanul echipei nationale la turneul Campionatului European din 1984, purtand banderola in 43 din cele 66 de meciuri jucate pentru nationala. A castigat de trei ori campionatul si de cinci ori Cupa Romaniei ca jucator, avand si o cariera de peste 25 de ani ca antrenor.

Costica Stefanescu s-a sinucis. Parchetul Militar preia cazul

23 septembrie - Geo Saizescu

Fostul actor si regizor a murit din cauza unor grave probleme pulmonare, la varsta de 80 de ani. Printre cele mai cunoscute filme regizate se numara "Un suras in plina vara" (1963), "Asta-seara dansam in familie" (1972), "Pacala" (1974) si "Secretul lui Bachus" (1984), iar printre cele in care a jucat se numara "Buletin de Bucuresti" (1985) si "Casatorie cu repetitie" (1985).

A murit regizorul Geo Saizescu

30 octombrie - Anca Petrescu

Arhitecta Casei Poporului a murit, la varsta de 64 de ani, aflandu-se de aproape trei luni in spital, in coma, ca urmare a unui accident rutier suferit in luna august. A fost si deputat in Parlamentul Romaniei, in perioada 2004-2008, din partea PRM.

A murit arhitecta Casei Poporului. De doua luni era in coma

12 noiembrie - Geo Costiniu

Actorul a murit la varsta de 63 de ani, dupa o suferinta de ani de zile. A jucat in mai mult de 10 filme, printre care "Nemuritorii" (1974) si "De ce are vulpea coada?" (1988), fiind zeci de ani pe scena Teatrului Odeon. Era supranumit "Alain Delon de Romania".

A murit actorul Geo Costiniu

18 decembrie - Titus Munteanu

Realizatorul tv, care a stat in spatele succesului "Scolii Vedetelor", a murit la varsta de 72 de ani, dupa ce a suferit o interventie chirurgicala pe inima in luna noiembrie, iar in perioada de convalescenta a racit puternic si a fost internat de urgenta, aflandu-se in Spitalul "Marius Nasta" din Bucuresti.

A facut isorie in TVR si a fost unul dintre cei mai faimosi realizatori de emisiuni. Printre cele mai cunoscute emisiuni ale sale, in cei aproape 50 de ani de cariera, se numara "Scoala vedetelor", "Duelul vedetelor", "Asta-seara ne distram in familie", "O data-n viata", "Televiziunea copiilor" si "Numai cu acordul minorilor".

Titus Munteanu a murit

19 decembrie - Nae Lazarescu

Celebrul actor cunoscut de comedie, devenit cunoscut pentru scenetele din serile de Revelion, alaturi de Vasile Muraru, a murit la varsta de 72 de ani, suferind de cativa ani de o boala de ficat.

Actor la Teatrul Constantin Tanase, Nae Lazarescu a jucat si in cateva filme, printre care "Casatorie cu repetitie" (1985), alaturi de Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu si Draga Olteanu Matei.

Actorul Nae Lazarescu a murit

26 decembrie - Dinu Cocea

Regizorul a murit intr-un spital din Paris, la varsta de 84 de ani, din cauza unei insuficiente cardiace. Din filmografia sa fac parte mai mult de 15 filme, printre care "Haiducii lui Saptecai" din seria "Haiducilor", in care au jucat Florin Piersic, Marga Barbu si Toma Caragiu, dar si aventurile unui alt haiduc, Iancu Jianu, interpretat de Adrian Pintea.

A murit Dinu Cocea, regizorul filmului "Haiducii lui Saptecai"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#romani murit 2013, #romani morti 2013, #Sergiu Nicolaescu murit, #Nae Lazarescu murit, #Radu Vasile murit, #Costica Stefanescu murit , #morti