Szobi Cseh a murit

Vineri, 01 August 2014, ora 10:18
28388 citiri
Szobi Cseh a murit
Foto: Realitatea TV

Szobi Cseh, unul dintre cei mai mari cascadori ai Romaniei, a murit, vineri, la varsta de 72 de ani.

Acesta a incetat din viata dupa ce mai multi ani s-a luptat cu o boala grava, cancerul. Cascadorul a fost internat pe 12 iunie la Institutul Clinic Fundeni din Capitala, informeaza Realitatea TV.

Szobi Cseh a murit - reactii emotionante pe scena artistica

In ultimii ani acesta a stat foarte mult timp prin spitale, dupa ce in 2012 a fost diagnosticat cu mielom multiplu si cu o tumora la coloana vertebrala, o forma rara de cancer.

"Actorul Szabolcs Cseh, in varsta de 72 de ani, a murit vineri 1 august 2014, in jurul orei 3.00, la Institutul Clinic Fundeni, dupa o grea suferinta, in urma complicatiilor renale hepatice, cardiace si pulmonare severe, care nu au raspuns la tratamentul intensiv aplicat. Dl Szabolcs Cseh a fost diagnosticat in iulie 2012 cu mielom multiplu forma avansata, complicata cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoza si boala renala.

A primit tratament citostatic si radioterapie cu evolutie foarte buna. Din mai 2013: apar semne clinice si biologice de progresie de boala. Au fost administrate mai multe linii terapeutice, dar raspunsul a fost insuficient si boala a progresat, a devenit rezistenta si au aparut complicatii severe. Institutul Clinic Fundeni este alaturi de familia domniei sale in aceste momente de grea incercare", se arata intr-un comunicat al spitalului Fundeni.

Cascadorul Szobi Cseh, internat in spital: Cancerul mi-a afectat toate organele

Szobi Cseh, internat la Spitalul Fundeni in stare grava

"Am o anchiloza la nivelul bazinului, care imi ia piciorul stang si asta ma impiedica sa ma deplasez. Am carje, dar cum sa folosesc eu asa ceva? Cum?", a declarat la un moment dat cascadorul.

Szobi Cseh se simte mai rau - a fost transferat la Babes

Cine a fost Szobi Cseh

Szabolcs (Szobi) Cseh s-a nascut la 11 decembrie 1942, in orasul Miercurea Ciuc (judetul Harghita), intr-o familie de secui.

In timpul facultatii a lucrat ca zburator la trapez la Circul de Stat din Bucuresti, in trupa "Ganea". In anul trei de facultate, a colaborat in calitate de cascador la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi in anul urmator in filmele "Impuscaturi pe portativ" (regizat de Cezar Grigoriu), "Tom Sawyer si Huckleberry Finn" (productie franceza) si "Serbari galante" (in regia lui Rene Claire).

Intre 1967-1980, a fost primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un astfel de post in Romania, in cadrul Studioului Cinematografic Bucuresti si apoi in Centrala RomaniaFilm - Centrul de Productie Cinematografica. Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice romane ce contineau secvente de actiune-lupta si a executat multiple cascadorii dificile si spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Intre 1999 si 2002 a colaborat la realizarea secventelor de actiune in peste zece filme artistice straine realizate in tara, inclusiv "Amen", in regia lui Costa-Gavras.

In mai 2010, cascadorul Szobi Cseh a fost decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler.

Szobi Cseh si problemele cu Securitatea

In anul 2011, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a stabilit ca Szobi Cseh ar fi dat note informative catre Securitate sub numele de cod "Sabin".

Szoby Cseh nu a colaborat cu Securitatea

Astfel, CNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a cascadorului.

El a declarat insa ca nu a apelat la Securitate pentru a-si turna colegii, ci pentru a combate coruptia din studiourile de film.

Cel mai mare cascador roman, Szoby Cseh, a colaborat cu Securitatea

Szobi Cseh a precizat ca el inainta reclamatii, nicidecum note informative. Potrivit lui, in studiourile de film existau cascadori care luau sume imense pentru contracte fictive, bani care erau impartiti cu directorii studiourilor de film.

In luna mai 2013, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis ca Szobi Cseh nu a colaborat cu Securitatea, respingand acuzatiile Consilului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Szobi Cseh murit, #Szobi Cseh a murit, #cascador Szobi Cseh murit , #morti
Comentarii
Poza oscar
oscar
rank 5
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si liniste
Poza JE
JE
rank 5
Dumnezeu sa-l odihneasca....