Trupul neinsufletit al IPS Epifanie Norocel, depus in Catedrala Arhiepiscopala Buzau

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 11:15
3250 citiri
Trupul neinsufletit al IPS Epifanie Norocel, depus in Catedrala Arhiepiscopala Buzau

Sicriul cu trupul neinsufletit al Arhiepiscopului Buzaului si Vrancei a fost depus, marti dimineata, la catedrala din centrul municipiului Buzau, unde credinciosii vor putea merge pentru a aprinde o lumanare, inaltul prelat urmand sa fie inmormantat joi, intr-o cripta din catedrala.

Sicriul cu trupul neinsufletit al IPS Epifanie Norocel a ajuns la Buzau in noaptea de luni spre marti, in jurul orei 01.00, fiind depus in vechea catedrala din municipiu, unde enoriasii nu au avut acces.

Marti dimineata, incepand cu ora 8.00, a fost oficiata Sfanta Liturghie, dupa care sicriul cu trupul neinsufletit al arhipiescopului a fost scos din vechea catedrala, fiind dus in Catedrala Arhiepiscopala din centrul Buzaului.

Cei care vor dori sa isi ia ramas bun de la inaltul ierarh o pot face incepand de marti, ora 10.00.

Potrivit reprezentantilor Arhipiescopiei Buzaului si Vrancei, inmormintarea va avea loc joi, intre orele 11.00 si 13.00, Arhiepiscopul Epifanie urmand sa fie inhumat in cripta pregatita in catedrala din municipiul Buzau.

La funeralii sunt asteptati sa participe patriarhul Daniel, IPS Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, precum si numeroase fete bisericesti.

Pana la inmormantarea arhipiescopului Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel, in bisericile din Vrancea si Buzau va fi doliu, urmand sa se oficieze slujbe de pomenire a inaltului prelat. De asemenea, clopotele vor fi trase de trei ori pe zi, la orele 8.00, 12.00 si 16.00.

Potrivit unor surse medicale, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei a decedat in urma unei embolii pulmonare. Practic, este vorba despre un cheag care, eliberat in circulatia sanguina, migreaza si se opreste intr-o artera pulmonara.

Arhipiescopul Epifanie suferea de afectiuni cardiace de mai multa vreme si se afla sub tratament de specialitate, medicii precizand ca embolia pulmonara apare cu precadere la bolnavii cu afectiuni cardiace.

IPS Epifanie Norocel a incetat din viata luni seara, la varsta de 80 de ani, in timp ce se deplasa spre Manastirea Brazi, din orasul vrancean Panciu.

Arhipiescopia Buzaului si Vrancei a precizat, marti, intr-un comunicat de presa, ca IPS Epifanie Norocel a participat, luni dimineata, la slujba religioasa organizata la o biserica din municipiul Buzau, dupa care s-a impartasit cu sfintele taine.

Apoi, inaltul prelat a pornit spre judetul Vrancea, unde a vizitat mai multe asezaminte monahale, ultima vizita programata fiind cea la manastirea Brazi din Panciu. In apropierea orasului Panciu, inaltul prelat i-a spus soferului care il transporta cu masina de serviciu ca se simte rau.

Imediat, la fata locului a fost chemata ambulanta, prin intermediul Serviciului Unic de urgenta 112, iar IPS Epifanie Norocel a fost transportat la spitalul din Panciu, unde medicii au incercat resuscitarea acestuia, insa inaltul ierarh a murit, decesul fiind constatat in jurul orei 19.45, potrivit reprezentantilor Serviciului Judetean de Ambulanta Vrancea si Politiei locale.

Patriarhia Romana a precizat ca, pana la alegerea noului ierarh titular al acestei eparhii, loctiitor de Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei va fi Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in calitate de Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, "care va fi pomenit la sfintele slujbe, ca Loctiitor de Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei, in toate bisericile si manastirile din cuprinsul acestei arhiepiscopii".

Arhiepiscopul Epifanie Norocel implinise 80 de ani la jumatatea lunii decembrie 2012.

Nascut la data de 14 decembrie 1932, in localitatea suceveana Malini, Epifanie Norocel a fost in Manastirea Rasca, din judetul Suceava, intre 1948 si 1950, fiind tuns in monahism la Manastirea Neamt si hirotonit ierodiacon in 1953.

IPS Epifanie a facut studii la Seminariile teologice din Manastirea Neamt (1951-1955) si Curtea de Arges (1955-1956), la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1957- 1959) si la Academia Teologica din Sofia (1959-1961), unde a obtinut licenta.

Inaltul ierarh a facut cursuri de doctorat specialitatea Istoria bisericeasca universala la lnstitutul Teologic Universitar din Bucuresti (1961 - 1962), Ia Academia duhovniceasca din Moscova - Zagorsk (1962 - 1964), si din nou la Bucuresti (1966 -1968).

Epifanie Norocel a fost profesor la Scoala monahala din Manastirea Dragomirna (1956-1957), preot si slujitor la Manastirea Putna (1964-1965), profesor la Seminarul Teologic din Manastirea Neamt (1 mart. 1965 - 30 iun. 1971), director al Seminarului (1 ianuarie 1967 - 1 ianuarie 1971).

A fost hirotonit ieromonah in 1967, hirotesit protosinghel in 1968, fiind apoi arhimandrit (1971), staret al Manastirii Neamt (1 ianuarie 1971 - octombrie 1975).

La 16 octombrie 1975 a fost ales de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane episcop vicar al Arhiepiscopiei Tomosului si Dunarii de Jos, cu titlul "Tomitanul", cu sediul in Constanta, fiind inscaunat la 9 noiembrie 1975.

La 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzaului, fiind instalat in 4 iulie 1982, unde a pastorit pana la momentul decesului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Epifanie Norocel mort, #Epifanie Norocel murit, #Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei mort , #morti
Comentarii
Poza nusual
nusual
rank 5
DUMNEZEU sa-l odihneasca in pace!