Iarna grea si in Europa: Unde risti sa ramai blocat de zapezi si furtuni de gheata

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 17:28
5203 citiri
Iarna grea si in Europa: Unde risti sa ramai blocat de zapezi si furtuni de gheata
Foto: Ziare.com

Romania se afla sub amenintare de cod rosu de ger si viscol, insa nici restul Europei Centrale si de Sud nu sta mai bine.

Astfel, MAE roamn informeaza cetatenii asupra faptului ca Institutul National de Meteorologie din Ungaria a emis cod portocaliu de ninsoare si viscol pentru judetele Zala, Somogy si Baranya si cod galben de ploaie inghetata in judetele Bacs-Kiskun, Bekes, Csongrad, Fejer, Tolna, Vas si Veszprem, pentru ziua de vineri.

MAE recomanda tuturor cetatenilor romani care doresc sa se deplaseze pe teritoriul acestui stat sau care tranziteaza Ungaria sa nu porneasca la drum fara a consulta site-urile de specialitate, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Se recomanda astfel ca autovehiculele sa fie dotate corespunzator pentru trafic pe timp de iarna si, cu precadere in cursul noptii, sa existe provizii suficiente de combustibil si alimente.

Cod portocaliu de ninsoare in 10 judete si in Bucuresti. Cod galben in alte 16 judete (Video)

De asemenea, si Croatia se afla sub atentionare meteorologica de ninsori, incepand de vineri. Astfel, regiunea capitalei Zagreb precum si partea centrala a tarii se afla sub avertizare cod portocaliu de ninsoare.

Sub avertizare cod galben de ninsori si vant se afla si partea de est a tarii, iar in zonele adriatice Istria si Dalmatia a fost instituit cod portocaliu de furtuna. Totodata, MAE mai transmite ca, pe teritoriul Croatiei, folosirea echipamentelor de iarna este obligatorie pana la data de 15 aprilie 2014, indiferent de conditiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier.

Nu in ultimul rand, si romanii care se deplaseaza pe teritoriul Sloveniei sunt atentionati ca a fost emis un avertisment meteorologic care prevede ninsori abundente in intervalul 24-27 ianuarie 2013.

Totodata, din cauza zapezii traficul este interzis pentru remorci si semiremorci pe portiunea de drum Ajdovscina - Col - Black Top - Godovic - Idrija, iar de sambata exista posibilitatea sa apara restrictionari pentru traficul rutier pentru autovehiculele grele/camioane pe toate autostrazile din Slovenia din cauza ninsorilor masive.

Iarna a venit in forta - Seful ANM: E posibil sa avem cod rosu

Meteorologii au emis, vineri, o avertizare cod portocaliu de ninsori valabila pentru 10 judete din sudul tarii, inclusiv pentru Bucuresti. De asemenea, alte 16 judete se vor afla sub avertizare cod galben, atentionarile urmand sa intre in vigoare in seara zilei de vineri. Avertizarile sunt valabile pentru perioada vineri, ora 18.00 - duminica, ora 18.00.

Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat insa, tot vineri, in cadrul comandamentului de iarna intrunit la Guvern, ca meteorologii ar putea actualiza avertizarea de viscol si ger si ca ar putea emite cod rosu pentru anumite zone.

F.N.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#avertizare calatorie ninsori Europa, #cod portocaliu ninsori Europa, #cod portocaliu ninsori Ungaria , #ninsori