Cum se pregatesc autoritatile de viscol: Trebuie sa asigure cazare pentru cei blocati de zapezi

Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 11:09
4428 citiri
Cum se pregatesc autoritatile de viscol: Trebuie sa asigure cazare pentru cei blocati de zapezi
Foto: survivalistboards.com

Subcomisarul Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, a declarat vineri ca autoritatile locale trebuie sa asigure spatii de cazare celor ramasi blocati departe de casa, daca se impune inchiderea unor sectiuni de drum.

Avertizari cod galben de ninsori si vant in peste 30 de judete si Capitala (Video)

"Autoritatile locale din zonele vizate de avertizarile de viscol si ninsoare vor fi pregatite sa intervina cu utilajele de deszapezire si materiale antiderapante pe toate drumurile, in special pe autostrazi, drumuri nationale si judetene, pentru curatarea drumurilor si mentinerea unui trafic rutier fluent.

In cazul in care se va impune inchiderea unor sectiuni de drum, autoritatile locale trebuie sa fie in masura sa asigure spatii de cazare celor ramasi blocati departe de casa din cauza viscolului", a spus Dajbog, intr-o declaratie de presa la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ea a subliniat ca, la nivel teritorial, autoritatile locale trebuie sa aiba o situatie cat mai exacta cu persoanele care au nevoi medicale speciale - femei insarcinate, batrani, persoane care fac dializa, astfel incat interventia in sprijinul acestora sa se faca in timp util, iar, in caz de nevoie, sa fie evacuate pentru a nu ramane izolate.

Ce sunt sfatuiti soferii

Dajbog a adaugat ca este recomandat ca soferii sa evite calatoriile pe timp de viscol si ninsoare puternica, iar daca se afla pe drumuri cu probleme sa respecte indicatiile agentilor de circulatie.

"Politia rutiera va transmite periodic informari cu privire la starea drumurilor si, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare. In conditiile schimbarii situatiei meteorologice, recomandam conducatorilor auto sa nu porneasca la drum fara a verifica starea traseului pe care urmeaza sa il parcurga.

Pentru siguranta deplasarii, recomandam soferilor sa evite calatoriile pe timp de viscol si ninsoare puternica, iar daca, totusi, circula pe drumuri cu probleme, sa respecte indicatiile agentilor de circulatie. Pentru zonele care vor fi afectate de viscol si ninsoare, este obligatorie echiparea autovehiculelor pentru circulatia in conditii de iarna", a punctat purtatorul de cuvant al MAI.

SMURD si-a reluat activitatea

Monica Dajbog a reamintit ca de joi s-a reluat activitatea de salvare aeriana cu elicopterele SMURD.

"Incepand de ieri, s-a reluat activitatea de salvare aeriana cu elicopterele SMURD de la punctele de operare aero-medicala din Bucuresti, Targu-Mures, Iasi, Galati, Craiova si Arad, aeronavele fiind pregatite sa intervina in orice moment, daca vremea va permite, pentru transportul persoanelor care au nevoie urgenta de asistenta medicala.

Fortele MAI s-au mobilizat in toate judetele vizate de atentionarile de viscol si ninsori, iar Departamentul pentru Situatii de Urgenta va coordona toate misiunile care presupun interventia pentru salvarea unor persoane aflate in pericol", a spus purtatorul de cuvant al MAI.

In judetele aflate sub atentionare meteorologica, a completat Dajbog, vor fi activate grupele operative ale ISU, in vederea gestionarii cu promptitudine a situatiilor de urgenta.

"La nivelul MAI functioneaza in regim de permanenta, 24 de ore din 24, Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiilor. Odata cu accentuarea fenomenelor meteorologice, cel mai probabil, duminica dimineata urmeaza a fi convocat de catre vicepremierul Gabriel Oprea Comandamentul National pentru Situatii Speciale de Urgenta", a informat purtatorul de cuvant al MAI.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#masini blocate zapada, #cazare sinistrati zapada, #masuri MAI ninsori , #ninsori
Comentarii