Aurescu: Abolirea universala a pedepsei cu moartea e obiectiv prioritar pentru Romania

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 16:13
2135 citiri
Aurescu: Abolirea universala a pedepsei cu moartea e obiectiv prioritar pentru Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Abolirea universala a pedepsei capitale reprezinta pentru Romania un obiectiv prioritar promovat in cadrul ONU si la nivelul UE, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, in contextul marcarii pe 10 octombrie a Zilei mondiale/europene a luptei impotriva pedepsei cu moartea.

"Pentru Romania, abolirea universala a pedepsei capitale reprezinta unul dintre obiectivele prioritare promovate in cadrul ONU si la nivelul UE, in domeniul drepturilor omului. Pedeapsa cu moartea contravine principiilor respectarii demnitatii si vietii umane", a declarat Bogdan Aurescu.

Romania s-a angajat, de-a lungul timpului, sa actioneze pentru eliminarea pedepsei cu moartea sau, in functie de caz, pentru impunerea unui moratoriu asupra aplicarii acesteia, ca etapa premergatoare unei decizii de abolire. In relatia cu statele care mentin pedeapsa capitala, Romania a insistat, in cadrul UE, pentru reducerea progresiva a numarului executiilor si respectarea unui set de standarde minime, bazate pe normele internationale in domeniul drepturilor omului, precum si asigurarea unei maxime transparente in ceea ce priveste numarul persoanelor condamnate la moarte sau executate, se mai arata in documentul citat.

Potrivit sursei citate, inca de la aderarea la Uniunea Europeana, tara noastra a devenit membra a grupului de lucru privind abolirea pedepsei cu moartea. Astfel, Romania s-a implicat, in mod constant, in activitatile de definitivare a Planului de actiune privind abolirea pedepsei cu moartea al UE, precum si in elaborarea strategiilor de actiune ale UE in relatia cu alte organizatii internationale in ceea ce priveste combaterea pedepsei cu moartea.

In linie cu pozitia Consiliului Europei si al Uniunii Europene, Romania saluta rezolutia Adunarii Generale a ONU adoptata la 18 decembrie 2014 cu privire la impunerea unui moratoriu asupra aplicarii pedepsei cu moartea.

In Romania, pedeapsa capitala a fost abolita inca din anul 1990, iar tara noastra, ca membru al Uniunii Europene, al Consiliului Europei, precum si al Organizatiei Natiunilor Unite, se alatura eforturilor comunitatii internationale in vederea respectarii drepturilor omului in intreaga lume si adoptarii unui moratoriu privind pedeapsa capitala.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului (1948) recunoaste dreptul oricarei persoane la viata, respectiv prevede ca "nimeni nu va fi supus torturii sau unui tratament crud, inuman sau degradant".

Pactul International cu privire la drepturile civile si politice (1966) stabileste, in art.6, un set de garantii si restrictii privind aplicarea pedepsei cu moartea, sub rezerva ca acestea nu pot fi invocate pentru a amana sau preveni abolirea pedepsei capitale de catre un stat parte.

Al Doilea Protocol Optional la Pactul International cu privire la drepturile civile si politice privind abolirea pedepsei cu moartea (New York, 1989) - prevede abolirea pedepsei capitale, dar permite mentinerea acesteia pe timp de razboi de catre statele parti care formuleaza o rezerva la momentul ratificarii sau aderarii.

Protocolul la Conventia americana pentru drepturile omului privind abolirea pedepsei cu moartea (Asuncion, 1990) - prevede abolirea pedepsei capitale, dar permite mentinerea acesteia pe timp de razboi de catre statele parti care formuleaza o declaratie la momentul ratificarii sau aderarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#Bogdan Aurescu abolire pedeapsa moarte lume , #omor