Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Masuri de securitate fara precedent adoptate de SRI, SPP, MAI si MApN pentru vizita papei in Romania

Duminica, 02 Iunie 2019, ora 20:40
8199 citiri
Masuri de securitate fara precedent adoptate de SRI, SPP, MAI si MApN pentru vizita papei in Romania
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Vizita de trei zile a papei Francisc in Romania a presupus adoptarea unor masuri de securitate fara precedent de catre Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Serviciul Roman de Informatii (SRI), Serviciul de Protectie si Paza (SPP) si de Ministerul Apararii Nationale (MApN).

Purtatorul de cuvant al SPP, Dana Belciug, a declarat, la finalul vizitei Suveranului Pontif, ca evenimentul a reprezentat "cea mai complexa" misiune desfasurata in acest an de serviciu.

"Vizita papei in Romania este cea mai complexa misiune a SPP din acest an. Obiectivul nostru a fost atins: zero incidente, deci o misiune de succes. Ofiterii de protectie ai SPP, cei pe care i-ati vazut in permanenta langa papa si papamobil, dar mai ales cei pe care nu i-ati vazut, cei mai buni dintre cei mai buni, l-au protejat 24 de ore din 24 pe Sanctitatea Sa in Romania", a afirmat Belciug.

La randul sau, purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, a subliniat ca, pe tot parcursul vizitei Sanctitatii Sale, SRI a avut "dispozitive tactice de lunetisti si echipe de asalt pregatite pentru a raspunde eficient oricarei amenintari".

"SRI a fost implicat cu efective si mijloace pe componente de implicare a transportului aerian pentru delegatia oficiala, de asigurarea comunicatiilor, masuri de anti-interceptare si cyber security, de control al bagajelor si persoanelor in toate punctele de acces. De asemenea, SRI a asigurat controlul si rezerva pirotehnica in orasele pe care Papa le-a vizitat si am avut dispozitive tactice de lunetisti si echipe de asalt pregatite pentru a raspunde eficient oricarei amenintari. Nu in ultimul rand, am avut o contributie eficienta pe culegerea si analiza informatiilor cu relevanta pentru securitatea nationala", a precizat Marincea.

Transportul aerian al delegatiei papale a fost asigurat cu aeronave MApN, care a desfasurat si misiuni de supraveghere aeriana pe tot parcursul vizitei Papei la Bucuresti, Sumuleu, Iasi si Blaj.

"MApN a participat cu efective si mijloace pentru asigurarea securitatii spatiului aerian, sprijinul interventiei antiteroriste, control tehnic pe traseele de deplasare, supraveghere aeriana si terestra a zonelor adiacente in care s-au desfasurat activitati. Pe langa acestea, MApN a participat cu aeronave pentru transportul aerian al delegatiei papale si personalului de insotire, precum si cu aeronave pregatite pentru evacuare medicala", a explicat loctiitorul pentru operatii si instructie al Statului Major al Apararii, general maior Vasile Toader.

La randul lor, pe perioada vizitei papei Francisc, structurile MAI au asigurat fluidizarea circulatiei si masurile de protectie a participantilor la evenimente.

"Reusita misiunii se datoreaza atat cooperarii impecabile dintre structurile MAI, in special Politie, Jandarmerie, Politie de Frontiera si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si celelalte institutii si autoritati implicate.

Avand in vedere numarul mare de participanti la evenimentele organizate si complexitatea acestora, MAI a avut ca principale misiuni asigurarea unui trafic fluent al pelerinilor, fluidizarea circulatiei pe traseele de deplasare, asigurarea masurilor de protectie a participantilor, precum si asigurarea interventiei la cazurile medicale. Cateva sute de persoane care au participat la evenimentele prilejuite de vizita papei Francisc in Romania au avut nevoie de asistenta medicala de urgenta", a afirmat Monica Dajbog, purtator de cuvant al MAI.

Citeste mai multe despre vizita papei Francisc:

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#masuri securitate Papa Francisc Romania , #papa Francisc in Romania