Papa Francisc a plecat: Ma simt acasa cu voi. Plec imbogatit. Sunteti prezenti in rugaciunea mea, rugati-va pentru mine!

Duminica, 02 Iunie 2019, ora 17:44
20996 citiri
Papa Francisc a plecat: Ma simt acasa cu voi. Plec imbogatit. Sunteti prezenti in rugaciunea mea, rugati-va pentru mine!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Papa Francisc si-a incheiat, duminica, vizita de trei zile din Romania. Suveranul Pontif s-a aflat la Blaj, unde a avut loc ceremonia de beatificare de la Campia Libertatii a celor sapte episcopi greco-catolici martiri morti in inchisori comuniste.

In jur de 100.000 de pelerini s-au aflat in micul oras din judetul Alba, care are o mare insemnatate religioasa si istorica pentru catolici si pentru Romania.

Sfanta Liturghie a fost oficiata de la ora 11, prilej cu care a avut loc si beatificarea. Dupa ceremonialul religios, Papa Francisc a avut in program o intalnire cu comunitatea rroma din Blaj, unde a rostit ultimul discurs al vizitei.

La Blaj au fost prezenti, printre altii, premierul Viorica Dancila si presedintele Klaus Iohannis.

De altfel, seful statului l-a insotit pe papa Francisc pana la plecarea din Romania, care a avut loc putin dupa ora 17:30, la Sibiu.

Citeste cum s-au desfasurat primele doua zile ale vizitei papei in Romania:

Iata care sunt restrictiile de trafic in a treia zi a vizitei papei in Romania

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele evenimente din ultima zi a vizitei papei Francisc in Romania:

17:44 - Unul dintre invitatii postului Digi24 a declarat ca pentru aceasta vizita, incheiata cu succes, s-a lucrat din greu. "Au fost 6 oameni care au lucrat non-stop trei saptamani. Civili, dar si garzile elvetiene, in colaborare cu SPP, si Jandarmeria, si Politia, si ISU. Au fost regimente intregi, inclusiv generalul Moldovan de la ISU Cluj a participat", a spus acesta.

17:43 - Aeronava a decolat cu bine spre Roma. Presedintele Klaus Iohannis a ramas sa dea mana cu cei veniti sa il conduca pe Papa Francisc.

17:38 - Pilotii tureaza motoarele aeronavei Alexandru Ioan Cuza, pe care flutura drapelele Romaniei si statului Vatican. Sute de oameni, in frunte cu Klaus si Carmen Iohannis, isi iau la revedere de la Papa Francisc.

17:30 - Papa Francisc a urcat treptele aeronavei, iar la final a facut o plecaciune si i-a binecuvantat pe cei prezenti inainte ca usile avionului sa se inchida pentru decolare.

Foto: captura video Digi2

17:25 - Papa Francisc se indreapta catre aeronava, salutandu-i si dand mana cu cei prezenti, dornici sa isi arate afectiunea. Oamenii rad, la fel si Suveranul Pontif, care nu se grabeste sa se desparta de romani. Primeste flori de la o fetita, pe care o mangaie.

Presedintele Iohannis si sotia sa il insotesc la avion pe Suveranul Pontif, care isi ia ramas bun si de la oficialitatile prezente.

17:20 - Ca si la Blaj, cerul e pe cale sa se limpezeasca si soarele sa apara din spatele norilor. Papa Francisc si presedintele Iohannis inca discuta, inainte de despartire.

17:12 - Papa Francisc a ajuns cu masina la Aeroportul din Sibiu. Este intampinat de presedintele Klaus Iohannis, impreuna cu sotia sa.

Sunt ultimele minute ale vizitei de stat efectuate de Papa Francisc in Romania. Cei doi sefi de stat poarta ultimele discutii, in salonul oficial. Ploaia s-a oprit, oamenii veniti la aeroport ca sa il conduca pe Papa Francisc flutura steaguri si asteapta rabdatori, dar si zambitori sa il vada pentru ultima oara inainte de a urca in avion.

16:59 - Delegatia de cardinali urca in aeronava papala, care se pregateste de decolare in ciuda vremii urate. Ploaia s-a oprit. Multi dintre oamenii prezenti sunt uzi, dar zambesc emotionati.

Pe aeroport este intins covorul rosu, pentru Suveranul Pontif. Garda de Onoare este pregatita, la fel si ansamblul folcloric care asigura momentul artistic de final pentru Papa Francisc.

16:46 - La Sibiu ploua foarte tare, dar in ciuda vremii deosebit de urate foarte multi oameni asteapta in gradena amenajata special de autoritati pe aeroport, pentru a-l conduce la plecare pe Papa Francisc.

16:25 - Din cauza vremii nefavorabile, Papa Francisc merge catre Sibiu cu masina, renuntandu-se la elicopter. Avionul papal il asteapta pe aeroportul din Sibiu, unde Sfantul Parinte va avea intalnirea finala cu presedintele Iohannis, prin care se va pune capat acestei vizite in Romania.

15:57 - Intalnirea oficiala s-a incheiat. Papa Francisc a revenit in randurile membrilor comunitatii rrome. Copiii canta, Suveranul Pontif le face cu mana si le zambeste tuturor, inainte de a urca in masina care il va duce catre elicopterul cu care va zbura spre aeroportul din Sibiu, de unde va decola spre Italia.

15:38 - Papa Francisc transmite in discursul sau un mesaj puternic: "In Biserica lui Christos e loc pentru toti. Biserica e loc de intalnire".

"Am dorit sa va strang mainile, sa va privesc in ochi si sa va las sa intrati in inima mea", a mai spus Sfantul Parinte.

Papa Francisc le-a cerut iertare rromilor pentru momentele din istorie in care au fost discriminati, maltratati. "Nu am stiut sa va recunoastem, sa va pretuim", a adaugat acesta.

"Sa mergem impreuna inainte!", a fost mesajul reluat si in comunitatea de rromi.

"Am venit ca pelerin si frate, ma intorc acasa imbogatit. Va multumesc si va duc cu mine. Va cer o mare favoare: sa va rugati pentru mine. Va multumesc!", a spus Papa Francisc la finalul discursului sau.

Citeste msi multe despre Papa, catre comunitatile de rromi: Va cer iertare pentru momentele cand v-am discriminat, maltratat.

15:37 - Papa Francisc ii mangaie pe copii si discuta cu ei. "Cum te cheama? Cati ai ani?", ii intreaba. Copiii rad.

15:35 - "Suntem recunoscatori bisericii noastre pentru ca asigura o pastoratie pentru rromi, cu diferite parohii. Biserica in care ne aflam aici este un semn concret al acestei ingrijiri si al dragostei fata de noi", spune un reprezentant al comunitatii.

15:28 - Papa merge cu papamobilul prin Blaj, fiind salutat cu entuziasm si aplaudat de locuitori. Sfantul Parinte se va intalni in scurt timp cu membrii comunitatii rrome din cartierul Barbu Lautaru.

Este intampinat de un cor al copiilor din comunitate.

14:50 - Papa Francisc va ajunge in comunitatea rroma in jurul orei 15:45.

14:15 - Suveranul Pontif este asteptat in cartierul de rromi Barbu Lautaru.

14:05 - Liderul Biserici Catolice a avut o noua intalnire cu presedintele Klaus Iohannis, la Blaj.

13:40 - Papa Francisc s-a retras pentru a lua pranzul, alaturi de suita sa papala.

13:25 - Sfanta Liturghie de la Campia Libertatii s-a incheiat. Papa Francisc va merge intr-o comunitate rroma, dupa care se va intoarce la Sibiu.

13:19 - Suveranul Pontif a facut un apel la unitate si la cretinta, adaugand ca se va ruga pentru romani: "Sa construiti o patrie mai dreapta si mai fraterna. Va incredintez Maicii Domnului pe toti".

13:12 - Papa Francesc le multumeste celor care i-au facilitat vizita in Romania si celor care i-au fost alaturi, salutandu-i totodata.

12:50 - Preotii au coborat printre credinciosii catolici, pentru a-i impartasi.

12:12 - A fost tinut un moment de reculegere:

Foto: captura video

12:00 - Papa Francisc vorbeste despre vindecarea orbului din nastere de catre Iisus, iar apoi despre cei sapte episcopi beatificati.

"Aceste tinuturi cunosc bine ceea ce inseamna suferinta oamenilor atunci cand greutatea ideologiei sau a regimului este mai puternica decat viata si se pune deasupra a toate, ca norma a vietii insesi si a credintei persoanelor; cand capacitatea de decizie, libertatea si spatiul pentru creativitate este redus si de-a dreptul eliminat.

Voi ati suferit din cauza discursurilor si actiunilor bazate pe discreditare, care duceau pana la expulzarea si distrugerea aceluia care nu putea sa se apere si reduceau la tacere vocile disonante, ii avem in minte, in mod deosebit, pe cei sapte episcopi greco-catolici pe care am avut bucuria sa-i proclam fericiti. In fata persecutiei aprige din partea regimului, ei au dat dovada de o credinta si de o iubire exemplare pentru poporul lor.

Cu mare curaj si tarie interioara, au acceptat sa fie supusi la o dura detentie si la tot felul de cruzimi, decat sa renege apartenenta la iubita lor Biserica. Acesti pastori, martiri ai credintei, au recastigat si au lasat poporului roman o pretioasa mostenire pe care o putem sintetiza in doua cuvinte: libertate si milostivire", a spus papa Francisc.

11:35 - "Noi, ascultand dorinta fratelui nostru cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice Romane, a mai multor confrati intru episcopat, precum si a multor credinciosi, dupa ce am primit parerea exprimata de Congregatia pentru Cauzele Sfintilor, cu Autoritatea Noastra Apostolica dispunem ca Venerabilii Slujitori ai lui Dumnezeu, Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu, episcopi si martiri ai Bisericii din Romania si pastori dupa inima lui Hristos, marturisitori eroici ai Evangheliei iertarii si a pacii, sa fie de acum inainte numiti Fericiti si sa li se poata celebra sarbatoarea in locurile si dupa legile prevazute de dreptul canonic, in fiecare an la 2 iunie. In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Spirit. Amin", a spus papa, in mesajul ce marcheaza beatificarea.

11:26 - Are loc ceremonia de beatificare a celor sapte episcopi greco-catolici martiri morti in inchisorile comuniste, numele lor fiind citie.

11:12 - A inceput Sfanta Liturghie de la Campia Libertatii.

10:55 - Suveranul Pontif se deplaseaza cu papamobilul printre oameni si ii saluta.

10:50 - Papa a ajuns la Blaj, acolo unde este asteptat de fortele de securitate si de papamobil.

10:45 - Papa Francisc nu a ajuns inca la Blaj, distanta dintre Aeroportul International din Sibiu si Campia Libertatii fiind de 70 de kilometri.

10:30 - Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen, au ajuns la Campia Libertatii, acolo unde sunt deja prezenti, printre altele, Principesa Margareta si sotul sau, Radu Duda, dar si premierul Viorica Dancila. Cuplul prezidential este primit cu aplauze si saluta minute bune multimea adunata.

Foto: Facebook/captura video TVR

09:47 - Din cauza cetii de la Blaj, s-a luat decizia ca deplasarea papei Francisc sa se faca pe sosea, in coloana.

09:31 - Aeronava Tarom a aterizat la Sibiu, iar de pe aeoroport, papa va pleca direct catre Blaj, cu un elicopter. Intoarcerea Suveranului Pontif la Sibiu va avea loc in jurul orei 16:45.

08:57 - Avionul papei Francisc a decolat din Bucuresti catre Sibiu, de unde va avea loc si plecarea catre Roma, in decursul dupa-amiezii.

08:12 - Papa Francisc a plecat de la Nuntiatura Apostolica, indreptandu-se spre aeroport. In jurul orei 9, Suveranul Pontif va parasi Bucurestiul, urmand a ajunge la Sibiu la 9:40. Zeci de oameni l-au salutat la plecare.

Beatificarea celor sapte episcopi greco-catolici martiri

Cei sapte episcopi greco-catolici martiri, reprezentanti ai Bisericii Romane Unite, sunt Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu, aminteste News.ro.

Potirul si Evanghelia unuia dintre episcopii martiri, PSS Valeriu Traian Frentiu - datand din 1938 si care s-au aflat in expozitia dedicata Ierarhului din Cripta Catedralei "Sfantul Nicolae" din Oradea - vor fi folosite la celebrarea euharistica oficiata de Papa Francisc.

Pentru Liturghia de Beatificare a fost construit un tron arhieresc cu puternice semnificatii spirituale si simbolice, cel care l-a realizat fiind Andu Marginean, originar din Sibiu, absolvent al Universitatii de Arta Bucuresti. Crucea, tronul si amvonul folosite de papa Francisc la slujba de la Blaj sunt construite din lemn din fostele inchisori comuniste de la Sighet si Gherla.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#papa Francisc vizita Blaj, #papa slujba Campia Libertatii, #papa pelerini Blaj, #papa slujba Blaj, #papa beatificare episcopi, #papa ultima zi Romania , #papa Francisc in Romania