Vizita papei Francisc in Iasi s-a incheiat: A recitat din Eminescu si a salutat multimea in limba romana (Foto&video)

Sambata, 01 Iunie 2019, ora 19:15
28172 citiri
Vizita papei Francisc in Iasi s-a incheiat: A recitat din Eminescu si a salutat multimea in limba romana (Foto&video)
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Aproximativ 90 de mii de oameni au participat sambata dimineata la slujba Sfintei Liturghii de la Sanctuarul marian din Sumuleu-Ciuc, oficiata de papa Francisc.

Credinciosii au sosit in numar mare inca din primele ore ale diminetii, in ciuda ploii torentiale si a cetii dese.

Papa Francisc a ajuns la Sumuleu-Ciuc in jurul orei 11:00 si a mers cu papamobilul, construit la Uzinele Dacia, prin multime sa salute zecile de mii de credinciosi prezenti.

Dupa slujba de la Sumuleu-Ciuc, Suveranul Pontif a plecat spre Iasi, unde a ajuns in jurul orei 16:00. Acesta a vizitat Catedrala "Sfanta Maria Regina", unde a binecuvantat 800 de bolnavi, apoi a avut cateva intalniri cu mai multi tineri, la Palatul Culturii.

De pe scena din fata Palatului Culturii din Iasi, papa Francisc a tinut o predica, in care a facut apel la pace si dragoste si a recitat chiar versuri scrise de poetul Mihai Eminescu.

Numarul pelerinilor din Iasi care au participat la evenimentele ocazionate de vizita Papei Francisc a depasit 140.000.

Duminica, in a treia zi, Suveranul Pontif beatifica sapte eroi martiri pe Campia Libertatii de la Blaj, apoi pleaca din Romania, de pe Aeroportul International Sibiu, unde va avea loc un ceremonial de plecare.

Iata cum a decurs prima zi de vizita a Papei Francisc in Romania

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante momente ale vizitei papei Francisc din Harghita si Iasi:

19:20 - Papa Francisc a plecat sambata seara de la Iasi. La plecare, Suveranul Pontif a salutat din nou multimea din papamobil, la fel ca la sosirea in piata, fiind ovationat si aplaudat de cei prezenti, iar ulterior a urcat intr-un autoturism Dacia Logan care il va transporta la aeroport.

19:15 - Vizita papei Francisc la Iasi a ajuns la final, acesta urmand sa plece la Bucuresti. Duminica, Suveranul Pontif este asteptat la Blaj.

18:40 - Papa Francisc si-a inceput predica de pe scena din fata Palatului Culturii din Iasi salutand oamenii in limba romana.

"Dragi frati si surori, buna seara!", a spus Papa Francisc.

In timpul discursului sau, Suveranul Pontif a facut apel la pace si dragoste si a recitat chiar versuri scrise de poetul Mihai Eminescu.

"Tinerii infloresc cand se simt iubiti. Toti inflorim cand ne simtim iubiti pentru ca iubirea prinde radacini si ne cheama sa ne infigem aceste radacini in viata celorlalti. Asa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru national care dorea dulcii sale Romanii 'fii sai traiasca numai in fratie, ca a noptii stele'", a adaugat Suveranul Pontif, citat de Mediafax.

Puteti citi integral discursul papei Francisc aici.

18:20 - O copie dupa icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul Marian de la Cacica a fost oferita in dar Papei Francisc, cu prilejul vizitei efectuate, sambata, la Iasi.

Episcopul Episcopiei Romano-Catolice din Iasi, Petru Gherghel, i-a inmanat icoana imediat dupa sosirea Suveranului Pontif in Piata Palatului Culturii, in semn de recunostinta, noteaza Agerpres.

"Primiti, va rugam, Sfinte Parinte, un act simbolic, acest act simbolic, icoana Maicii Domnului de la Cacica, spre sfanta aducere aminte si prinos de recunostinta! Din inima va multumim Sfinte Parinte Papa Francisc! Bine ati venit la noi acasa!", a spus episcopul Petru Gherghel.

17:45 - Papa Francisc a ajuns in piata din fata Palatului Culturii din Iasi, cu papamobilul, strabatand toate zonele in care se aflau pelerini, inainte de a ajunge pe scena de pe care se va adresa multimii.

Inainte de a ajunge pe scena a fost intampinat de patru copii orfani imbracati in port popular, relateaza News.ro.

17:35 - Suveranul Pontif a plecat de la Catedrala Catolica din Iasi si se indreapta catre Palatul Culturii, unde va avea intrevederi cu mai multi tineri.

17:31 - "Va multumesc tuturor celor care ii insotiti (pe cei bolnavi - n.r.), ca sunteti cu ei, si va multumesc voua bolnavilor ca duceti inainte boala. Acum, inainte de binecuvantare sa ne rugam impreuna la Preasfanta Fecioara Maria", a spus Suveranul Pontif in Catedrala "Sfanta Maria Regina".

Dupa ce a rostit rugaciunea impreuna cu credinciosii adunati in Catedrala, Papa a afirmat: "Va rog frumos sa va rugati si pentru mine".

17:30 - Momente emotionante s-au desfasurat in Catedrala Catolica din Iasi, unde Papa Francisc saluta cele peste 800 de persoane prezente in biserica: Suveranul Pontif a sarutat pe frunte si a binecuvantat copiii bolnavi.

Papa Francisc a dat jos lanturile care delimitau zona in care stateau bolnavii si batranii si, cu zambetul pe buze, a dat mana cu zeci de oameni. Apoi a urmat un moment de rugaciune al Suveranului Pontif, scrie Mediafax.

17:23 - Potrivit unor estimari oficiale, numarul pelerinilor din Iasi a crescut la 140.000, cu tot cu cei de pe traseele de deplasare.

17:07 - Numarul pelerinilor din Iasi care participa la evenimentele ocazionate de vizita Papei Francisc a ajuns la 100.000.

Potrivit evaluarii Comitetului Interministerial pentru Securitate "Vizita Papa Francisc 2019" la evenimentele publice ale Sanctitatii Sale de la Iasi si pe traseele de deplasare participa aproximativ 100.000 de pelerini, potrivit Mediafax.

16:55 - Mii de oameni l-au salutat si aplaudat pe Papa Francisc, sambata, la prima vizita in capitala Moldovei, acestia fiind prezenti pe trotuare pe tot traseul de la Aeroport la Episcopia Catolica unde a ajuns Suveranul Pontif.

16:20 - Papa Francisc a ajuns pe aeroportul din Iasi. Suveranul Pontif, insotit de episcopul Petru Gherghel, a fost intampinat pe aeroport de Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, dar si de primarul municipiului, Mihai Chirica, iar de acolo a plecat cu un autoturism Dacia Logan spre Catedrala "Sfanta Maria Regina", unde se va intalni cu aproximativ 800 de batrani si bolnavi, potrivit Agerpres.

16:10 - Peste 70.000 de pelerini il asteapta in ploaie, la Iasi, pe Suveranul Pontif, in fata Palatului Culturii. Pelerinii continua sa vina in fata Palatului Culturii, multi dintre ei fiind din Republica Moldova, relateaza News.ro.

14:50 - Zeci de mii de pelerini s-au strans deja in fata Palatului Culturii din Iasi si infrunta ploaia puternica in asteptarea papei Francisc. Ploaia torentiala cu grindina i-a surprins pe oamenii veniti din toate judetele din nord-estul Romaniei, dar si din Republica Moldova, ei neavand posibilitatea de a se adaposti. Organizatorii evenimentului de la Iasi au pus la dispozitia credinciosilor catolici pelerine de ploaie, care insa acestea nu au putut sa-i protejeze complet, informeaza Agerpres.

14:04 - In timp ce la Sumuleu-Ciuc a iesit soarele, la Iasi ploua torential.

14:00 - Si azi programul papei este destul de incarcat. Dupa slujba de Liturghie a mers la Manastirea de la Sumuleu-Ciuc, unde a servit masa, intr-un timp foarte scurt. Acum porneste catre elicopterul care il va duce la Iasi.

13:20 - Papa Francisc pleaca de la Sumuleu-Ciuc. Nu mai foloseste papamobilul, ci o Dacia Duster. Suveranul Pontif saluta din nou, la fel de zambitor, zecile de oameni prezenti.

Foto: Captura Facebook/Digifm

13:18 - Papa Francisc a daruit Trandafirul de aur Sanctuarului Marian de la Sumuleu Ciuc, in cadrul slujbei de Liturghie pe care a oficiat-o. Trandafirul de aur, simbol al Invierii Domnului Isus Hristos, este o distinctie din aur oferita de Suveranii Pontifi inca din secolul a XI-lea unor biserici, personalitati regale sau locuri de pelerinaj drept recunoastere a serviciilor aduse Bisericii Catolice, potrivit Mediafax.

12:50 - Credinciosii primesc Sfanta Impartasanie.

12:23 - "Cu bucurie si recunoscator lui Dumnezeu ma aflu astazi aici, impreuna cu voi, dragi frati si surori in acest indragit sanctuar marian, bogat in istorie si credinta, unde, ca fii, venim s-o intalnim pe Mama noastra si sa ne recunoastem ca frati. Sanctuarele, locuri aproape 'sacramentale' ale unei Biserici spital de campanie, pastreaza memoria poporului credincios care, in mijlocul necazurilor sale, nu oboseste in a cauta izvorul de apa vie de unde sa-si improspateze speranta. Sunt locuri de sarbatoare si de celebrare, de lacrimi si de implorare. Venim la picioarele Mamei, fara prea multe cuvinte, sa ne lasam priviti de ea si pentru ca ea, cu privirea ei, sa ne conduca la Acela care este 'Calea, Adevarul si Viata'. Nu am venit aici la intamplare, suntem pelerini", a afirmat Suveranul Pontif in mesajul de la Sumuleu Ciuc.

12:20 - Pelerinajul anual de la Sumuleu Ciuc apartine mostenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire traditiilor romanesti si unguresti deopotriva si este simbolul dialogului, al unitatii si al fraternitatii, a transmis Papa Francisc, sambata, in mesajul rostit la sanctuarul marian, potrivit Agerpres.

12:11 - Vesmantul purtat de papa Francisc in timpul Sfintei Liturghii de la Sanctuarul Marian din Sumuleu Ciuc a fost creat de Cristina Sabau-Trifu, artist plastic din Satu Mare, din stofa alba cu simboluri precum statuia Fecioarei Maria si turlele bisericii de la Sumuleu. Pe spatele hainei purtate de papa apare logo-ul vizitei Suveranului Pontif, "Sa mergem impreuna", informeaza Mediafax.

11:55 - A inceput Sfanta Liturghie sustinuta de papa Francisc.

Video: Ziare.com

11:50 - Pentru prima data dupa Al Doilea Razboi Mondial a fost scoasa din biserica franciscana statuia Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, informeaza Mediafax.

11:37 - Ploaia s-a oprit, iar la Sumuleu-Ciuc sunt prezenti acum in jur de 90.000 de oameni.

Foto: Captura Privesc.eu

11:14 - Papa Francisc a ajuns la Sumuleu-Ciuc. Suveranul Pontif se plimba cu papamobilul construit la Uzinele Dacia prin multime si ii saluta cu zambetul pe buze pe miile de zecile de mii de credinciosi prezenti.

Foto: Captura Privesc.eu

11:09 - Autoritatile anunta peste 80 de mii de oameni il asteapta pe papa Francisc.

11:05 - Premierul Viorica Dancila a ajuns la Sumuleu-Ciuc, insotita de ministrii Sorina Pintea, Eugen Teodorovici si de secretarul general al Guvernului Toni Grebla.

10:36 - 67 de persoane care participa la evenimentele de la Sumuleu Ciuc au avut nevoie de ingrijiri medicale. Dintre acestea, 36 sunt copii care au suferit diverse afectiuni medicale, generate de temperaturile scazute inregistrate in zona, informeaza News.ro.

10:19 - Sunt circa 40 de mii de oameni in acest moment la Sumuleu-Ciuc si continua sa vina in numar foarte mare.

09:34 - Papa Francisc a primit, pe Aeroportul Transilvania Targu Mures, de la prefectul de Mures, Mircea Dusa, distinctia Fibula de la Suseni, simbolul judetului, care reprezinta replica unei comori unice in lume, ce dateaza din Hallstattul timpuriu, prima Epoca a Fierului, informeaza Agerpres.

09:29 - In ciuda ploii torentiale, zeci de mii de oameni il asteapta pe papa Francisc la Sumuleu-Ciuc.

Foto: Captura Digi24

09:15 - Meteorologii au emis o atentionare cod portocaliu de vreme rea, valabila pana la ora 10:00, pentru judetele Harghita si Iasi. Sunt asteptate averse torentiale care vor cumula 35-45 l/mp si grindina de mici dimensiuni.

08:50 - Traficul rutier este restrictionat partial, sambata si duminica, la Miercurea Ciuc, Iasi si Blaj, pe timpul vizitei papei Francisc. Iata ce rute ocolitoare puteti folosi

08:25 - Avionul in care se afla Papa Francisc a aterizat pe Aeroportul din Targu Mures. Suveranul Pontif a fost intampinat de prefectul judetului Mures, Mircea Dusa.

08:00 - Comitetul Interminiserial pentru "Securitate Vizita Papa Francisc" a analizat conditiile meteo si a decis ca aeronava care il va transporta pe Sanctitatea Sa sa aterizeze la Targu Mures, nu in judetul Bacau, cum era anuntat initial, informeaza News.ro.

"Schimbarea traseului nu afecteaza programul initial al papei Francisc care va ajunge la Sumuleu Ciuc si la Iasi la orele anuntate", a transmis Comitetul Interminiserial pentru Securitate "Vizita Papa Francisc".

Masuri sporite de securitate

In orasele pe care le viziteaza Suveranul Pontif sunt luate masuri sporite de securitate si s-au stabilit puncte de informare, puncte de acces pentru pelerini si puncte de prim-ajuntor, informeaza News.ro.

In Miercurea Ciuc vor fi instalate noua spitale mobile si puncte de prim-ajutor: in curtea Spitalului Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc; in Saua Sumuleului, la intersectia drumurilor spre localitatea Leliceni; in Saua Sumuleului, la intersectia drumurilor spre localitatea Pauleni-Ciuc; pe Dealul Sumuleului, la liziera padurii (4 spitale); in parcarea de langa Catedrala Franciscana din Sumuleu-Ciuc (doua spitale).

In Iasi vor fi amplasate patru spitale mobile si puncte de prim-ajutor: la Catedrala Catolica; in parcarea de langa Prefectura; pe strada Palat (in partea stanga a Palatului Culturii); pe strada Anastasie Panu (in partea dreapta a Palatului Culturii).

In amble orase, credinciosii sunt rugati sa nu fotografieze, sa nu filmeze de pe balcoanele, terasele, sau din ferestrele cladirilor adiacente si sa nu foloseasca drone.

Autoritatile au stabilit si o serie de obiecte interzise si obiecte permise pentru accesul in perimetrul securizat pentru intalnirea cu Sfantul Parinte papa Francisc de la Sumuleu-Ciuc:

Obiecte interzise: arme, obiecte ascutite sau contondente (ex. cutite, cuie, tevi metalice); obiecte care pot fi folosite pentru actiuni violente sau pentru tulburarea ordinii publice (pietre, bile, recipiente cu vopsea, aparatura sau instrumente care pot deranja fonic, ex. vuvuzele) etc.; obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii etc.; arme de jucarie, imitatii ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevarate; bauturi alcoolice, droguri etc.; dispozitive cu lichid sub presiune (spray); dispozitive cu socuri electrice; substante cu efect iritant lacrimogen, paralizant sau incendiar.

Obiecte permise: scaun pliabil de mici dimensiuni; ceaiuri, sucuri, alimente neperisabile; umbrele de dimensiuni reduse (cu tija telescopica, nu tip "baston"); steaguri (cu suport din plastic, nu din lemn sau metal), pancarte ce reprezinta comunitatea de provenienta; radiouri de mici dimensiuni pentru ascultarea traducerii; aparate foto; carut transport nou-nascut, pe cat posibil pliabil.

De asemenea, in ambele orase au fost stabilite restrictii de circulatie, locuri speciale de parcare si trasee pe care pelerinii le pot urma pentru a ajunge in sectoarele special destinate spectatorilor la evenimentele publice ale Suveranului Pontif.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Papa Francisc Romania, #papa Francisc Sumuleu Ciuc, #papa Francisc Iasi , #papa Francisc in Romania