Parchetul General si-a facut bilantul: De 3 ori mai multe cazuri de violenta in familie - 34 de copii omorati de parinti

Marti, 07 Martie 2017, ora 12:30
12266 citiri
Parchetul General si-a facut bilantul: De 3 ori mai multe cazuri de violenta in familie - 34 de copii omorati de parinti
Foto: Facebook/Ministerul Public

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, a prezentat, marti, bilantul pe 2016 al Ministerului Public.

La sedinta din Sala Amfiteatru a Institutului National de Statistica, au participat presedintele Klaus Iohannis, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, presedintele CSM, Mariana Ghena, sefa ICCJ, Cristina Tarcea, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si cel al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Lazar a subliniat in discursul sau performantele obtinute de colegii sai procurori, fiind felicitat pentru rezultate de toti ceilalti invitati care au luat cuvantul.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a tinut sa sublinieze faptul ca romanii sunt vigilenti si nu mai accepta abuzuri privind incalcarea statului de drept, trimitere la controversata ordonanta 13.

Sedinta de bilant a fost transmisa live pe site-ul Ministerului Public.

Ziare.com v-a prezentat principalele momente si declaratii in format LIVE text:

12:30 - Sedinta de bilant s-a incheiat.

12:15 - Ia cuvantul

ministrul de Justitie, Tudorel Toader

:

- Exprim speranta, convingerea MJ si a mea pentru o buna colaborare institutionala in vederea realizarii in bune conditii a atributiilor care ne revin in activitatea de prevenire si infaptuire a Justitiei.

- Cei 2.600 de procurori cati functionati astazi activi in Romania reprezentati un pilon stabil, de baza, in statul de drept.

- Reprezentati o putere formata din specialisti, spre deosebire de celelalte doua puteri, care au o functionalitate ciclica.

- Exprim speranta ca in continuare va veti desfasura activitatile in respect fata de drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, fata de demnitatea, prezumtia de nevinovatie, luand in considerare exigentele constitutionale, raportandu-ne la standardele democratice, la reperele Comisiei de la Venetia.

- Apreciez reducerea semnificativa a numarului de achitati: de la 1.193 in 2015, la 809 in 2016.

- Nu e suficient sa iei masuri asiguratorii, fiind necesara efectiva recuperare, intoarcerea pagubelor la bugetul consolidat al statului.

- Cu totii suntem preocupati de indeplinirea cerintelor MCV. Sunt convins ca trebuie sa fie un efort comun pentru indeplinirea acelor conditionalitati si ridicarea mecanismului.

- Apreciez eforturile sustinute ale MP si rezultatele in vederea corectei informari a opiniei publice. Nu e suficient ca actul de justitie sa fie corect indeplinit, e necesara si o corecta perceptie.

- MJ ramane preocupat de multiplele probleme pe care cu totii le stim. Avem in vedere inflatia legislativa, multe legi care se contrazic. Sunt legi care dateaza de 10-15 ani. Au suferit atatea modificari incat nu mai au legatura cu filosofia initiala. De exemplu, Legea Educatiei are 41 de modificari in 5 ani.

- Ramanem preocupati de accesibilitatea legii pentru cetatean, de conditiile de detentie si de procesul legislativ, modificari ale legislatiei existente, de garantarea nu pe hartie, ci in fapt, a drepturilor cetatenilor.

- Va asigur de deschiderea la dialog si colaborare.

- Va felicit!

12:11 - Ia cuvantul ministrul de Interne, Carmen Dan:

- Colaborati excelent cu MAI. Sunt mandra ca la aceste realizari au avut o contributie si angajatii MAI, in special de la politia judiciara.

- Numarul politistilor judiciari care lucreaza la MP este unul consistent si il mentinem, in ciuda deficitului de personal pe care MAI il are.

- As mentiona reusita de la sfarsitul lunii iunie, cand ati realizat cea mai consistenta captura de droguri la nivel national, introduse prin Portul Constanta.

- Sunteti o veriga importanta pentru siguranta si securitatea oricarui stat. Formele de criminalitate grava trebuie atent monitorizate si tratate.

- Va felicit si va urez mult succes. Va asigur ca la MAI veti gasi intotdeauna oameni bine pregatiti si gata sa va sprijine.

12:04 - Ia cuvantul

presedintele CSM, judecatorul Mariana Ghena

:

- Putem sa intarim capacitatea sistemului judiciar de a raspunde procurorilor, de a se delimita de curente si interese, astfel incat ca si corp profesional sa nu se vulnerabilizeze, sa fie credibil si performant.

- Statutul de magistrat nu e un privilegiu acordat procurorilor, desi exista dezbateri in acest sens. El ii asigura procurorului parghia independentei, ca fundament al deciziilor luate, cu consecinte esentiale in infaptuirea actului de justitie autentic.

- Am convingerea ca pozitionarile noastre profesionale si umane sunt suficient de performante pentru a rezista la presiuni.

- Va felicit domnule procuror general, dragi colegi si multa putere sa rezistati la tot ceea ce ar fi nepotrivit la adresa noastra, procurori, judecatori, la adresa intregului corp al magistratilor.

11:55 - Ia cuvantul

judecatorul Cristina Tarcea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie

:

- Am in minte o metafora: procurorii si judecatorii sunt jumatati ale unui mar, procurorii cea extrovertita, judecatorii cea introvertita.

- Am ascultat concluziile procurorului general si constat cifrele reci si seci, care caracterizeaza activitatea sistemului de justitie.

- Remarc supraaglomerarea parchetelor, a instantelor, de care foarte putini sunt constienti si inteleg ce inseamna. Si mai putini realizeaza ca sunt si alte probleme cu care se confrunta parchetele si instantele: sedii improprii, mijloace materiale insuficiente, mijloace umane insuficiente, legislatia instabila sau inadecvata, un mediu social deseori ostil.

- Rezultatele sunt bune, ele se constata nu doar in combaterea infractionalitatii, ci si in reprezentarea intereselor societatii, a ordinii de drept, a libertatilor cetatenesti.

- Multe persoane care se erijeaza in comentatori ai activitatii procurorilor nu cunosc ca ei au si un rol in procesul civil. Si mai putini cunosc faptul ca MP are un rol deosebit si propria insemnatate in ceea ce priveste mecanismele de unificare a practicilor judiciare.

- Salut echipa de procurori care lucreaza la recursul in interesul legii.

- Activitatea dvs presupune sacrificii in special in familie. In ciuda tuturor dificultatilor, comportamentul nostru profesional si in viata privata trebuie sa fie impecabil. De multe ori, un singur derapaj e suficient, nu doar pentru a compromite o cariera, dar si pentru a zdruncina zdravan increderea in Justitie.

- In ultimii ani, s-a inregistrat o crestere a numarului de abateri disciplinare savarsite din neglijenta sau cu rea credinta. Poate ar trebui sa fie un element de meditatie pentru noi.

- Va urez succes!

11:44 - Ia cuvantul

presedintele Klaus Iohannis

:

- Va felicit pentru activitatea de anul trecut. Bilantul vorbeste de la sine. Aproape 570.000 de dosare solutionate, 47.000 de rechizitorii, peste 63.000 de inculpati trimisi in judecata. Sunt cifre impresionante.

- Principala misiune este garantarea respectarii legii. E o activitate esentiala in orice democratie consolidata. Reprezentarea societatii si apararea ordinii de drept nu pot fi concepute fara asigurarea drepturilor si libertatilor cetatenilor.

- Justitia este in primul rand un serviciu public. Consolidarea de la an la an a increderii cetatenilor in Justitie e un semnal ca democratia se consolideaza.

- Romanii devin tot mai vigilenti si mai hotarati sa isi apere drepturile. Asteptarile publice sunt din ce in ce mai mari. E important sa ramaneti loiali Constitutiei: Nimeni nu e mai presus de lege. Sa va exercitati atributiile cu obiectivitate, fara a fi influentati de calitatea persoanelor cercetate.

- MCV se va incheia, cand obiectivele vor fi atinse. Incercari de a reveni la situatii anterioare reformei, punerea sub semnul intrebarii a deciziilor judecatoresti si a independentei magistratilor nu fac decat sa incetineasca progresul.

- Progresul sa fie ireversibil, e al doilea an in care nu exista recomandari pentru MP in MCV.

- Atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor au cunoscut o crestere ingrijoratoare. Apararea independentei si reputatiei magistratilor sunt cat se poate de necesare. O democratie consolidata si un stat de drept nu pot fi imaginate in absenta unui sistem judiciar independent si imun la presiunea politica.

- Romanii au aratat fara echivoc ca isi doresc sa traiasca intr-o tara eliberata de coruptie, care pune pe primul plan legea, regulile si nu abuzurile.

- Provocarile pot fi lesne depasite.

- Apreciez foarte mult faptul ca MP face eforturi sustinute pentru restabilirea adevarului si pentru tragerea la raspundere a celor vinovati de crimele comise in timpul comunismului si in perioada tulbure care a urmat. Astept finalizarea anchetelor din timpul Revolutiei si Mineriadelor asa cum scrie la carte: prin decizii clare, rapide, temeinice si legale.

- Aveti in mine un partener in efortul de a face Romania o democratie consolidata, in care justitia se infaptuieste in mod egal pentru toti.

Va doresc succes!

11:10 -

Procurorul general, Augustin Lazar

, prezinta raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2016:

- Este un moment important, e un raport jubiliar - al 155-lea raport de activitate pe care Ministerul Public il prezinta. E onorant pentru noi sa avem o istorie si o traditie impresionanta.

- Anul 2016 a fost unul de mare angajament. In planul organizatoric, e de remarcat procedura transparenta de numire a procurorilor sefi. In plan operativ - realizarile in marile cazuri, toate in conditii de instabilitate legislativa. Deciziile CCR au impus reajustari permanente ale dreptului penal.

- Parchetul General a reprezentat interesele societatii, a aparat ordinea de drept. A impus standarde pentru functionarii publici.

- Am dezvoltat strategia nationala anticoruptie, de reforma a sistemului judiciar, si un program propriu pentru eficienta procurorilor.

- In 2016 am eficientizat activitatea MP, printr-un program clar sustinut de 2 piloni principali: dezvoltarea culturii institutionale, pentru care am infiintat Consiliul Stiintific si am incurajat procurorii in activitatea de cercetare.

- Parchetul General are forta de a instrumenta dosare de buna calitate. Independenta magistratilor e in primul rand data de pregatirea profesionala.

- Am eliminat fenomene nocive: nepotismul, prestatia de slaba calitate. Am promovat actiunea disciplinara impotriva celor care nu se conformeaza principiilor de deontologie.

- S-au aplicat aceleasi standarde cand a fost vorba despre magistrati.

- Mai multe parchete de pe langa judecatorii au functionat temporar cu un singur procuror sau fara procuror titular. O reforma e necesara, discutam de ani de zile despre aceasta chestiune. Sa facem o reforma pentru o justitie a mileniului 3, nu cu una veche.

Nu mai au ce cauta instante si parchete in care procurorii lucreaza dosare putine, in timp ce la centrele de judet justitiabilii asteapta.

- Media de varsta a procurorilor este de 42 de ani, iar proportia colegelor este de peste 50%.

- Media dosarelor de solutionat pe procurori este profund disproportionata: 3.451 la Viseu de Sus la 328 dosare pe procuror la Orsova. Reforma e strict necesara. Am adoptat solutia preluarii unor dosare de parchetele superioare, e nevoie de o interventie legislativa.

- In 2016 au fost trimisi in judecata 63.762 inculpati persoane fizice, cu 8,2% mai mult ca in 2015. Cresterea e de 27% comparativ cu 2009.

- Se inregistreaza o scadere de 10% a numarului de inculpati trimisi in judecata in arest preventiv. Masura arestarii preventive are un caracter exceptional.

- A crescut numarul de cauze in care s-a dispus controlul judiciar. Ne adaptam la jurisprudenta CEDO.

- Exigenta procurorilor a determinat scaderea cu 5% a ponderii de renuntare la urmarirea penala fata de anul trecut.

- Ponderea maxima o detin infractiunile contra sigurantei publice. Constanta apare de cativa ani. A crescut violenta impotriva persoanei

- Ponderea infractiunilor de evaziune fiscala: 3%. In realitate, ele au o pondere foarte mare. Situatia indica unele carente in identificarea si indreptarea acestor infractiuni.

- A crescut violenta in societate, nu numai in Romania.

- A crescut ponderea inculpatilor minori trimis in judecata.

- Numarul inculpatilor trimisi in judecata pentru violente in familie a crescut cu 336%.

  • 34 de copii au fost victime ale omorului
  • 44 violati de unul dintre parinti
  • 32 victime ale relelor tratamente aplicate de parinti
  • 30 victime omor frate sau sora
  • 32 de soti/sotii omorati de sotii/soti
  • 22 de parinti omorati de copiii lor

Aceste date ne obliga la o profunda reflectie.

- S-a triplat numarul inculpatilor trimisi in judecata pentru coruptie.

- Bugetul a fost satisfacator.

- Au fost solutionate 569.793 de cauze, in crestere cu 8,2%.

- Numarul dosarelor ramase spre solutionare a fost de 1.117.702. Indicatorul este deosebit de important si observat de expertii MCV, el a crescut sub 2%.

- 809 inculpati au fost achitati definitiv, 118 prin dezincriminarea faptei. Doar 30 au fost arestati preventiv, cu 25% mai putin decat in 2015. Ponderea este de 1,3%, ceea ce este un rezultat bun.

- Restituirile dispuse de instanta au reprezentat doar 0,46% din trimiterile in judecata.

- Mai mult de jumatate dintre cauze au fost solutionate in mai putin de 6 luni de la sesizare.

- Activitatea DNA a fost considerabila, caracterizata in MCV ca impresionanta. Remarcam condamnarile definitive pentru coruptie a unor magistrati, parlamentari, demnitari.

- DIICOT a avut rezultate bune, remarcandu-se o crestere a trimiterilor in judecata cu peste 28%. A fost operata cea mai mare captura de cocaina din istorie.

- Tendinta cauzelor de coruptie per total e crescatoare, indicand eficacitatea.

- S-au implinit 10 ani de la MCV, timp in care s-au facut progrese remarcabile.

- Numarul persoanelor fizice trimise in judecata pentru evaziune a crescut, dar insuficient.

- Infractiunea de spalare de bani a inregistrat parametri statistici mult mai buni.

- Activitatea recuperarii prejudiciilor in urma infractiunilor e la fel de importanta ca si pedepsirea faptelor.

- Principalele provocari pentru 2017 sunt:

  • asigurarea calitatii actelor de UP, reducandu-se achitarile si restituirile. Aceste incidente procesuale care apar si uneori sunt inerente sunt folosite ca armament, ca munitie, in dezbaterile publice. Sa fim foarte atenti
  • scaderea dosarelor de solutionat
  • nevoia unei reforme judiciare (rationalizarea micilor Parchete si instante)

- Rezultatele au fost substantiale, fiind consecinta eforturilor procurorilor si ofiterilor politiei judiciare.

- Obiective:

  • consolidarea progreselor
  • solutionarea marilor dosare
  • cresterea efecientei in spalarea banilor si recuperari
  • combaterea infractiunilor in domeniul silvic si patrimoniul national
  • consolidarea profesionalismului procurorilor
  • echilibrarea volumului de activitate al parchetelor
  • uniformizarea practicii judiciare
  • focalizarea pe respectarea standarderor de integritate
  • descurajarea fenomenului infractional
  • transparenta in comunicarea publica

- Multumesc.

11:08 - Sedinta incepe cu intonarea imnului national al Romaniei. In sala sunt prezenti si membri ai corpului diplomatic.

11:01 - Premierul Sorin Grindeanu a refuzat invitatia de a participa la bilant. Guvernul este reprezentat de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si de ministrul de Interne, Carmen Dan, informeaza Realitatea TV.

10:59 - Presedintele Klaus Iohannis a venit la sedinta de bilant a Ministerului Public. Seful statului a fost intampinat de procurorul general, Augustin Lazar.

Bilantul Ministerului Public vine dupa ce, in 23 februarie, DNA si-a prezentat activitatea din 2016, iar in 16 februarie a fost dezbatut raportul similar al DIICOT.

Citeste:

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#bilant Ministerul Public 2016, #bilant Parchetul General 2017, #Iohannis bilant Parchetul General , #Parchet