Dosar penal privind modul in care Guvernul Ciolos a vrut sa cumpere corvete. Parchetul cere documente Parlamentului

Luni, 12 Iunie 2017, ora 14:17
5268 citiri
Dosar penal privind modul in care Guvernul Ciolos a vrut sa cumpere corvete. Parchetul cere documente Parlamentului
Foto: Arhiva Facebook/Mihnea Ioan Motoc

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat celor doua camere ale Parlamentului corespondenta cu Ministerul Apararii Nationale privind achizitia corvetelor multifunctionale, precizandu-se ca este vorba de solutionarea unui dosar penal.

"Va rugam sa ne transmiteti corespondenta transmisa de Ministerul Apararii Nationale, sub semnatura ministrului Apararii, Mihnea Ioan Motoc, prin intermediul Secretariatului General al MApN, privind obtinerea aprobarii prealabile a achizitiilor, in cadrul programului strategic de inzestrare 'Corveta multifunctionala'", se arata in adresa Parchetului semnata de procurorul de caz Adina Petrescu si de procurorul-sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica, Romulus Dan Varga, informeaza News.ro.

Despre aceasta solicitare, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca a fost primita, dar ca inca nu s-a inteles cu seful Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, in legatura cu modul in care vor raspunde.

Mai exact, Tariceanu a spus ca Dragnea vrea ca cererea sa fie discutata in Biroul Permanent reunit al celor doua Camere, pe cand el nu vede necesara aceasta dezbatere si e dispus sa trimita corespondenta "fara niciun fel de rezerva".

"Ma voi consulta cu dl Dragnea sa vedem daca ii dam curs fiecare Camera in parte sau in Biroul Permanent reunit", a spus Tariceanu.

Este vorba despre un dosar deschis ca urmare a unei plangeri formulate de Facias, in care s-a inceput urmarirea penala in rem pentru abuz in serviciu, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

In plangere s-a reclamat ca Guvernul Ciolos a adoptat, in sedinta din 29 noiembrie 2016, hotararea privind aprobarea circumstantelor si a procedurii specifice aferente programului strategic de inzestrare "Corveta multifunctionala", valoarea estimata a programului fiind de 1,6 miliarde de euro (cu TVA), fara avizul Parlamentului, au precizat sursele citate.

Informatiile ar fi fost solicitate initial Ministerului Apararii, institutia sustinand ca a transmis deja datele Parlamentului, motiv pentru care procurorii au facut solicitari si catre cele doua camere ale Parlamentului, au declarat sursele mentionate.

Executivul a abrogat HG emisa de Cabinetul Ciolos privind achizitia corvetelor multirol, care urmau sa fie construite la Galati, pe motiv ca este ilegala, sustinand ca orice investitie in acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobata de Parlament.

Amintim ca ministrul Apararii, Gabriel Les, a declarat, pe 16 martie, la finalul sedintei de guvern, a dat asigurari ca totusi corvetele vor fi construite tot in Romania, in urma unei noi negocieri, dupa ce procedura va fi avizata de Parlament, exprimandu-si speranta ca in a doua jumatate a anului sa fie semnat un contract.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#dosar penal Motoc Ciolos corvete Romania, #Tariceanu Dragnea corvete Romania dosar penal , #Parchet