Marturii cutremuratoare din iadul de la Periprava: Tortionarul Ion Ficior sarea cu calul peste trupurile detinutilor

Luni, 18 August 2014, ora 21:27
7550 citiri
Marturii cutremuratoare din iadul de la Periprava: Tortionarul Ion Ficior sarea cu calul peste trupurile detinutilor
Foto: ziaruloval.ro

Fostul comandant al penitenciarului pentru munca silnica de la Periprava, Ion Ficior, al doilea tortionar trimis in judecata pentru crime impotriva umanitatii, obisnuia sa sara cu calul peste trupurile detinutilor, potrivit declaratiilor fostilor detinuti politici.

"Fost comandant si la Poarta Alba, in 1954, Ficior a conceput si ordonat masuri represive inumane, de o cruzime si ferocitate extreme: 'detinutii care incalcau interdictiile fixate de comandant, mancand de pe camp porumbul crud, erau pedepsiti de un tribunal, in cadrul unui spectacol in toate detaliile si urmat de bataie. Obisnuia sa sara cu calul peste trupurile detinutilor'", este declaratia unui fost detinut, existenta in rechizitoriul procurorilor de la PICCJ, citat de Mediafax.

Un alt detinut a povestit despre bataile crunte pe care le primeau de la crudul tortionar.

Tortionarul Ion Ficior, trimis in judecata - e acuzat de moartea a 103 detinuti

"A intervenit capitanul Fecioru. Pe cei prinsi (ca mancau cativa stiuleti de porumb-n.red.) i-a luat chiar el in primire, cu cativa gardieni speciali, anonimi, aplicand un stil de bataie dupa o metoda de-a lui. Iata cum: in colonie, in fata unei baraci, i-a insirat pe cei care urmau sa fie pedepsiti. Detinutilor li se acopereau ochii cu niste ochelari orbi, avand drept lentile doua cercuri de tabla neagra, cum se proceda la Securitate, ca sa nu se vada aceia care judeca si bat. Asa orb, detinutul era introdus in baraca, in fata unui tribunal improvizat. In interiorul baracii, era o instanta in toata regula, a carei sefie principala o detinea capitanul Fecioru, pentru ca el era mereu in fruntea unor astfel de actiuni. Toti ceilalti membri nu erau decat niste subalterni, cu ranguri de subofiteri. (...)

Au fost batuti asa vreo 30 - 40 de detinuti. Dupa ce s-a terminat aceasta bravura indeplinita de capitanul Fecioru, l-am vazut si eu pe capitan cum a iesit de obosit, transpirat, din baraca in care a infiintat instanta", a povestit un alt fost detinut.

Tortionarul Constantin Istrate: Nu am folosit ciocanul, ci un levier

"Perioada cea mai crunta a fost cea din decembrie 1959 - primavara 1960, cand aproape jumatate din detinutii politici care am fost incarcerati la Grind au murit datorita, in principal, inanitiei. [...] De asemenea, mai exemplific cazul unui detinut politic care a avut curiozitatea de a numara boabele din supa de arpacas pe care o primeam ca fel principal la pranz, situatie in care pranzul unui detinut politic era alcatuit din 14 boabe de arpacas", a mai povestit un supravietuitor.

Marturia unui alt martor citat mai arata ca trupurile celor decedati erau infasurate in stuf, legate cu sarma la cap si la picioare, strapunse cu o tija metalica pentru verificarea decesului, dupa care erau aruncati in Dunare, legate de o greutate de beton.

Fostul comandant al penitenciarului pentru munca silnica de la Periprava, Ion Ficior, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de crime impotriva umanitatii.

Ficior este socotit de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului (IICCMER) responsabil pentru moartea a 103 detinuti. Cazul sau va ajunge pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Fostul tortionar, care are acum varsta de 85 de ani si locuieste in Bucuresti, a indeplinit functiile de comandant si loctiitor de comandant in perioada 1958 - 1963, timp in care in fosta colonie de munca silnica de la Periprava au murit cele 103 persoane.

Ion Ficior este al doilea fost comandant al unui penitenciar comunist acuzat de genocid, dupa comandantul penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#tortionar Fecior maturii, #marturii detinuti cruzime Fecior, #tortionat Fecior trimis judecata , #Parchet