Cati detinuti au murit in inchisoare in 2016 si de ce nu pot fi folosite unitatile militare ca penitenciare

Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 13:17
10566 citiri
Cati detinuti au murit in inchisoare in 2016 si de ce nu pot fi folosite unitatile militare ca penitenciare
Foto: Realitatea TV

Marius Vulpe, directorul ANP, a sustinut, vineri, o declaratie de presa in care a facut mai multe precizari cu privire la lipsa spatiilor de cazare in penitenciare si imposibilitatea ca unitatile militare dezafectate puse la dispozitie de Ministerul Apararii sa poata fi folosite in acest scop.

Clarificarile au fost facute in contextul in care in ultimele zile au aparut in mass-media mai multe informatii pe acest subiect, pornind de la decizia ministrului Justitiei, Florin Iordache, de a propune Guvernului adoptarea unei ordonante de urgenta privind gratierea colectiva.

Directorul Marius Vulpe a precizat ca in perioada 1998-2015 ANP a preluat 12 foste unitati militare, imobile din care 8 aveau si cladiri in componenta, iar 4 doar terenuri.

Acestea, insa, "nu au putut fi populate cu persoane lipsite de libertate, deoarece sunt in proportie de circa 80% degradate, iar configurarea nu respecta cerintele minime de siguranta si securitate privind cazarea, fiind necesara expertizarea tehnica si transformarea lor, prin lucrari ample de constructii si instalatii, investitii si interventii", a declarat directorul ANP.

Marius Vulpe a mai subliniat ca "E o solutie falsa ca maine putem muta detinutii acolo, ar dura circa 3-4 ani pentru a reusi sa le aducem la standardele minime de cazare" si a precizat ca pentru fiecare nou spatiu pus la dipsozitie trebuie angajate resurse umane in plus.

De asemenea, in 2016 au fost oferite de catre MApN alte 10 imobile, dar "s-au facut evaluari vizuale de catre directorii de penitenciare in raza carora se afla, iar acestea, ca si celelalte, nu pot fi folosite pentru cazarea detinutilor, pentru ca necesita investitii, reparatii, unele necesita defrisari de arbori pe circa 80%", a mai declarat directorul ANP, dand mai multe exemple de localitati, cum ar fi Lugoj, Tecuci, Sighisoara sau Aiud.

Pe de alta parte, in 2016, ANP a finalizat 670 de noi locuri de cazare in spatiile deja existente si a facut reparatii in circa 2.700 de camere.

"Sistemul penitenciar e supraglomerat, e foarte greu sa faci reparatii cu detinutii in camera. In 2017 vom finaliza si moderniza 200 de locuri noi la Penitenciarul Bacau", a mai adaugat directorul ANP.

Cati detinuti au murit in spatele gratiilor

In ceea ce priveste numarul deceselor inregistrate in penitenciare, Marius Vulpe a precizat mai intai ca, "in 2016, efectivul mediu a fost de 27.984 de detinuti, dar rulajul a fost in jur de 40.700 de detinuti, care au intrat si iesit" din inchisori.

In aceste conditii, au murit in penitenciare 98 de oameni, adica 3,5 persoane la mia de detinuti.

Directorul ANP a precizat ca procentul este "de 3 ori mai mic" fata de cel inregistrat la nivelul populatiei Romaniei, datele INS aratand ca anul trecut s-au inregistrat 11,7% decese la mia de locuitori.

Principalele cauze ale deceselor in penitenciare au fost bolile cronice, afectiunile medicale si bolile in faze terminale.

31 de detinuti au murit de cancer, iar 11 s-au sinucis.

Directorul ANP a precizat ca rata suicidului a fost de 3,95 la 10.000 de persoane, similara cu cea din 2015 si mai mica sau comparativa cu cea din alte tari europene: Norvegia (30 de cazuri anual), Franta (12,4) sau Belgia (11).

Directorul ANP a prezentat si un scurt raport privind cheltuielile facute de la bugetul de stat, precizand ca marea lor majoritate (848 de milioane de lei) s-au facut cu personalul din sistemul penitenciar, fiind returnata la minister suma de circa 109 milioane de lei.

"Unele cheltuieli nu s-au putut efectua din diverse cauze, cum ar fi modificarea legii achizitiilor publice sau marirea normei de hrana a detinutilor, care a depins de 2 ordine de ministru care inca nu au fost aprobate", a mai declarat Marius Vulpe.

De asemenea, au mai fost returnati bani acordati pentru studiile de fezabilitate ce ar fi trebuit facute pentru construirea a doua noi penitenciare (Berceni si Caracal), a mai declarat Marius Vulpe, apreciind ca "ANP a facut toate eforturile posibile pentru a asigura detinutilor conditii decente, conform resurselor alocate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#unitati militare detinuti penitenciare, #detinuti morti penitenciar , #penitenciar