Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum se vor moderniza penitenciarele din Romania - Tv Ziare.com

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 19:25
2982 citiri
Cum se vor moderniza penitenciarele din Romania - Tv Ziare.com

Sistemul de penitenciare din Romania urmeaza sa fie imbunatatit prin intermediul mai multor proiecte care vor fi puse in aplicare in viitorul apropiat, a declarat chestorul Ioan Bala, directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, la televiziunea Ziare.com.

Pe lista figureaza constructia de penitenciare modulare, externalizarea mai multor servicii si o mai buna pregatire profesionala a angajatilor care sa ii ajute pe detinuti sa fie mai putin frustrati atunci cand sunt eliberati.

"Foarte multe ar trebui schimbate in sistemul penitenciar. Avem nevoie de o alta politica de resurse umane, de un alt mod de selectie de pregatire si incadrarea personalului, un alt tip de formare profesionala.

De asemenea, avem nevoie de o foarte buna colaborare cu cat mai multi formatori de opinie si de cei din societatea civila, deoarece misiunea noastra principala este ca cei care ies sa fie mai putin nemultumiti si mai putin violenti.

Altfel, exista sansa ca fiecare dintre noi sa fie victima. Vrem sa reducem numarul acestor frustrari si macar unei parti sa ii oferim sanse punctuale", a declarat chestorul Bala.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu chestorul Ioan Bala.

Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor a mai precizat ca pe parcursul anului s-a incheiat o retea profesionala pentru angajati, la care au accesat 14 tari din UE, s-au realizat schimburi de experti, dar si o retea de dezvoltare de tip e-learning.

"In urma cu crica doua luni am obtinut avizul ministrului Justitiei din Norvegia pentru acordarea de doua granturi pentru construirea unui Institut National al Penitenciarelor in Bucuresti si a unui penitenciar ecologic in Delta Dunarii.

De asemenea, pentru o corecta monitorizare am instituit un sistem imperativ de raportare a tuturor incidentelor, dar si un sistem de raportare online care este actualizat in timp real, la centrul national.

Mai sunt si alte numeroase initiative, unele in stadiu mai avansat altele in faza de proiecte. Vrem sa dam in folosinta, in centrele de minori, in cele sase spitale ale penitenciarelor, si in cele de femei o oportunitate de conectare intre aceste grupuri prin conexiunea prin internet. Este vorba doar vizualizare si comunicare care sa ajute la mentinerea legaturii si relatiei intre parinti si copii", a mai declarat acesta la televiziunea Ziare.com.

Avem nevoie de penitenciare moderne

Chestoul Ioan Bala a recunoscut ca penitenciarele din Romania sunt invechite si este nevoie de altele, mai moderne si adaptate.

"Noile penitenciare trebuie sa includa spatii de educatie si de formare profesionala. Sper ca 2011 sa fie anul in care vor incepe constructia a doua noi penitenciare. Avem terenuri pe care sa dezvoltam deja locatii noi si ne gandim de asemenea si la penitenciarele modulare.

In afara acestor proiecte standard ne propunem ca in scurt timp sa initiem parteneriate publice private ca sa externalizam mai multe servicii. Accesarea banilor privati poate fi o oportunitate care nu este inovatie romaneasca si ar fi de natura sa contribuie mai rapid la o modernizare a infrastructurii", a mai precizat acesta.

Intrebat de cititorii Ziare.com in ce conditii isi executa pedepsele Nati Meir si senatorul Catalin Voicu, chestorul Ioan Bala a precizat ca acestia sunt bine.

"Nati Meir a depasit perioada depresiva de acum cateva luni, nimic deosebit in ceea ce il priveste. Senatorul Catalin Voicu nu beneficiaza de conditii speciale. E cazat in comun cu alte persoane cu aceeasi situatie ca a dansului", a mai spus directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor la televiziunea Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#modernizare penitenciare Romania, #chestorul Ioan Bala, #penitenciare modulare Romania , #penitenciar