Revolta in mai multe inchisori din tara UPDATE: Detinutii si-au dat foc la haine si s-au urcat pe acoperis

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 13:55
5943 citiri
Revolta in mai multe inchisori din tara UPDATE: Detinutii si-au dat foc la haine si s-au urcat pe acoperis
Foto: Arhiva Ziare.com

Detinutii din mai multe penitenciare din tara protesteaza de mai multe zile fata de conditiile de detentie.

Revoltele s-au agravat marti, dupa ce condamnatii de la Iasi au organizat, luni, un protest pentru ca le-a fost taiat cablul TV.

Apoi, detinutii de la penitenciarul din Botosani au inceput si ei o revolta, care a continuat si miercuri dimineata, transmite Stiri.Botosani.ro.

Detinutii au tras de gratii, le-au lovit cu sticle de plastic sau alte obiecte si au aruncat de la geam haine carora le-au dat foc in timp ce strigau "Hotii! Hotii!", "Vrem dreptate!", "Jos comunismul", "Libertate" si "Hotii ne tin ilegal". Acestia au transmis mesaje si catre Dan Brehuiescu, directorul unitatii, caruia i-au strigat: "Brehuiescu, nu uita! Puscaria nu-i a ta".

Pentru a incerca sa ii linisteasca, seful penitenciarului a chemat la munca toti angajatii, care au patrulat in interior, dar si in exteriorul inchisorii.

"Am fost printre ei, am discutat cu ei, am inteles ca protestul a aparut ca semn de solidaritate fata de miscarile organizate de detinutii din alte unitati din tara. Ei nu au ceva cu noi, nu solicita ceva de la noi, ci s-au aliat protestelor nationale cauzate de conditiile de detentie. Cat timp nu sunt violenti cu personalul Penitenciarului, si garantez ca asa ceva nu se va intampla, nu vom apela la nicio echipa de interventie", a declarat Dan Brehuiescu.

Miercuri dimineata, unii detinuti au pus la geam un cearsaf pe care au scris: "Greva foamei, noi nu avem viata, vrem dreptate!".

UPDATE 10:34 - Unul dintre detinutii de la penitenciarul Botosani a scapat de sub supraveghere in timp ce se afla la magazinul inchisorii si s-a urcat pe acoperis. Acesta a inceput sa strige "Romania", iar ceilalti condamnati au continuat tipand "Libertate", arata Botosani Express.

Apoi alti sase detinuti au escaladat un corp al cladirii si s-au urcat pe acoperis pentru a protesta.

UPDATE 2 13:50 - 20 de detinuti de la penitenciarul Rahova au intrat in greva foamei, transmite Antena 3.

UPDATE 3 14:20 - Miercuri, Administratia Penitenciarelor a transmis ca in ultimele doua zile au fost proteste in opt penitenciare din totalul de 45.

Iata care era situatia in cele opt penitenciare pana miercuri la ora 11:00.

Penitenciarul Iasi- 480 de detinuti au refuzat hrana, dar nu au existat violente;

Penitenciarul Poarta Alba- 50 de detinuti au refuzat hrana - fara actiuni violente;

Penitenciarul Botosani- detinutii au lovit gratiile; opt intre ei au escaladat pavilionul unei sectii de detinere; 43 de detinuti au refuzat hrana. Personalul unitatii a fost alarmat si a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Botosani.

Penitenciarul Oradea - cinci detinuti au refuzat hrana, dar nu au existat manifestari violente;

Penitenciarul Miercurea Ciuc - 81 de detinuti au refuzat hrana;

Penitenciarul Giurgiu - un detinut a refuzat hrana;

Penitenciarul Vaslui - detinutii protesteaza verbal; 43 au refuzat hrana, iar personalul unitatii a fost alarmat.

Penitenciarul Braila - noua detinuti au refuzat hrana.

Amintim ca in ultimele saptamani, detinutii din mai multe inchisori din tara au protestat fata de conditiile de detentie. Luni seara, cei din Penitenciarul Iasi si-au strigat nemultumirile din celule si au refuzat sa respecte ora de culcare. Marti, o celula a fost incendiata la penitenciarul din Iasi.

Si la Poarta Alba sunt proteste: in jur de 200 de detinuti au intrat in greva foamei de doua zile.

Press Alert a informat, marti seara, ca si la penitenciarul din Arad au fost revolte si a fost nevoie de interventia trupelor SASS (Servicii Asociate de Securitate Speciala) pentru a-i calma pe detinuti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#revolta penitenciar Botosani, #detinut foc haine penitenciar, #detinuti foc penitenciar , #penitenciar