Torturi din inchisorile romanesti pentru care CEDO a condamnat statul: Frig, sobolani, fumul de tigara

Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 20:44
4831 citiri
Torturi din inchisorile romanesti pentru care CEDO a condamnat statul: Frig, sobolani, fumul de tigara
Foto: jurnalul.ro

O garsoniera de 20-25 de metri patrati nu e idealul locativ, nici pentru o persoana, nici pentru o familie mica. In penitenciarele romanesti, o astfel de camera e impartita uneori si de 18 persoane. Cand la aglomeratie se mai adauga si niste sobolani, se poate spune ca ai un caz pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Romania a primit circa 10 condamnari la CEDO pe subiectul conditiilor de viata din penitenciare. Evenimentul Zilei a alcatuit o lista cu 13 situatii intalnite frecvent in inchisori care sunt asimilate de CEDO actelor de tortura, pentru care a obligat statul roman sa plateasca despagubiri reclamantilor.

CEDO: Detinut roman cu oligofrenie, despagubit cu 24.000 de euro dupa ce a fost agresat

Pe primul loc este aglomeratia din celule, in care sunt nevoiti uneori sa stea si cate 18 persoane in doar 20 de metri patrati. Pe locul doi este faptul ca detinutii nu au acces la utilitati elementare, cum ar fi apa rece si apa calda. Din aceasta cauza, multi dintre ei ajung sa capete boli de piele.

Ceea ce poate asigura penitenciarul este un dus, dar numai de doua ori pe saptamana, si numai timp de 10 minute. Apoi, la lipsa utilitatilor se poate adauga faptul ca in unele celule nu exista mese, iar condamnatii trebuie sa manance direct pe pat.

Sa mananci pe pat nu e asa de rau, mai greu e cand ai celula cu wc, iar din wc vin mirosuri de canalizare greu de suportat. Mizeria atrage soareci, paraziti, urechelnite, soareci si sobolani care patrund prin gaurile din ziduri.

Iarna, acestor conditii li se adauga frigul sau lipsa caldurii. Indiferent insa de anotimp, cel mai neplacut e insa cand in mancarea din gamela ti se serveste cate un soricel sau cate un gandac.

Unul dintre detinutii care au castigat despagubiri din partea statului roman a reclamat si faptul ca persoanele cu dizabilitati suporta umilinte, pe de o parte din partea penitenciarului, care nu asigura weceuri normale ci doar weceuri turcesti, pe de alta parte din cauza colegilor de celula, care fac comentarii umilitoare.

Interactiunea intre detinuti nu e intotdeauna placuta. Se ajunge deseori la abuzuri, batai, poate si fapte de alta natura, iar conducerea penitenciarelor nu e intotdeauna gata sa rezolve sau sa intervina.

Ultima situatie, faptul ca in celule se fumeaza, poate parea hilara, dar cand ai o boala care cere sa eviti chiar si fumatul pasiv, situatia devine foarte serioasa. Iar CEDO taxeaza statul roman si pentru acesta situatie.

Cea mai mare despagubire pe care CEDO a obligat Romania s-o acorde e de 24.000 de euro, pentru fostul detinut Nicolae Ticu. Acesta a reclamat conditiile de detentie si agresiunile la care a fost supus de alti detinuti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Penitenciar CEDO despagubiri abuzuri, #CEDO Romania despagubiri abuzuri, #CEDO penitenciare despagubiri detinuti , #penitenciar