Unitatile militare din Buzau pe care Toader vrea sa le transforme in cel mai modern penitenciar sunt nefolosite de 16 ani

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 09:28
4257 citiri
Unitatile militare din Buzau pe care Toader vrea sa le transforme in cel mai modern penitenciar sunt nefolosite de 16 ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Doua foste unitati militare situate pe raza comunei Unguriu din judetul Buzau vor fi transformate in penitenciar, dupa ce Guvernul a aprobat transferul imobilelor si terenului de la Ministerul Apararii Nationale la Administratia Penitenciarelor.

Cladirile in care au functionat cele doua unitati militare sunt vechi din 1954 si, deocamdata, nu se stie cum urmeaza sa fie transformate.

La Unguriu, intrarea in fosta cazarma este pazita de militari si nimeni nu poate patrunde aici fara voia mai marilor din Ministerul Apararii pentru ca, desi in sedinta de Guvern s-a aprobat trecerea cladirilor la Administratia Penitenciarelor, acest lucru nu este facut decat pe hartie.

Toader reia ideea sa faca penitenciare din foste unitati militare. Ar respecta conditiile de lux impuse pentru detinuti?

Cladirile in care urmeaza sa fie construit penitenciarul se afla intr-o stare destul de avansata de degradare, dat fiind ca de peste 16 ani ele nu au mai fost utilizate. Inainte de anii 2000, aici au functionat doua unitati de chimie militara care adunau cateva sute de angajati.

La Unguriu localnicii sunt impartiti in doua tabere, la auzul ca in locul fostelor unitati militare va lua fiinta un penitenciar. Unii spun ca va fi un lucru benefic pentru comunitate altii, care stau in apropierea cladirilor respective, se tem de aceasta perspectiva.

Autoritatile locale spun, insa, ca localitatea nu va avea decat de castigat.

"Pentru noi ca si comuna va fi bine pentru ca vor veni bani la bugetul comunei, atat din impozitele pe salariile angajatilor cat si din impozitul pe cladiri pentru ca acum MApN nu plateste nimic pentru aceste cladiri dezafectate. Mai mult, se vor crea niste locuri de munca care, cel putin cele administrative, gen la spalatorie, centrala termica, bucatarie sau altele ar putea fi ocupate chiar de oameni din comuna. Una peste alta, cred ca, pe langa spitalul de la Ojasca acest penitenciar ar fi un lucru bun pentru comuna. Din ce am inteles, se vorbeste despre cam 300 de locuri de munca la acest obiectiv", a declarat viceprimarul comunei Unguriu, Ion Mitu.

Un penitenciar la standarde europene va fi construit in judetul Buzau, in foste unitati militare care vor fi transferate de la MApN la Ministerul Justitiei, a declarat, miercuri, ministrul Tudorel Toader.

"In vederea indeplinirii cerintelor hotararii pilot a CEDO, este propunerea de preluare a doua unitati militare de pe raza comunei Unguriu, judetul Buzau, unitati militare aflate in administrarea MApN. Este o suprafata de teren foarte generoasa, are cladiri care sunt solide, bune de folosit pentru Administratia Penitenciarelor si acolo avem in vedere constructia unui nou penitenciar, modern, la standarde europene", a precizat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la inceputul sedintei de Guvern.

El a mentionat ca a fost demarat studiul de fezabilitate si pentru penitenciarul de la Berceni.

Tudorel Toader a precizat, de asemenea, ca in luna noiembrie va fi prezentata la CEDO foaia de parcurs privind rezolvarea problemelor legate de conditiile din penitenciare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#penitenciar Buzau unitate militara , #penitenciar