Vacante pentru medici pe banii firmelor de medicamente: Sefa Sectiei de Oncologie Sibiu admite, dar se declara nevinovata

Marti, 28 Iulie 2015, ora 19:47
5228 citiri
Vacante pentru medici pe banii firmelor de medicamente: Sefa Sectiei de Oncologie Sibiu admite, dar se declara nevinovata
Foto: Arhiva/Ziare.com

Sefa Sectiei de Oncologie din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, dr. Valeria Valeanu, a declarat marti, dupa perchezitia facuta la domiciliul ei de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca se considera nevinovata si nu stie ce acuzatii i se aduc, insa recunoaste ca a beneficiat de concedii in strainatate, platite de firmele de medicamente.

"In ceea ce ma priveste, ma consider total nevinovata, indiferent despre ce ar putea sa fie vorba", a spus Valeria Valeanu.

Intrebata ce acuzatii ii aduce DNA, sefa Sectiei Oncologie a raspuns ca procurorii nu i-au spus nimic si ca nu stie ce acuzatii i se aduc.

"Au cautat contracte de colaborare, un lucru uzual, cu diverse firme de medicamente, cele cu care lucram. Nu eu am astfel de contracte, toata tara romaneasca are astfel de contracte. Si probabil ca au cautat si medicamente", a explicat Valeria Valeanu.

Dupa ce un jurnalist i-a spus ca este acuzata ca a plecat in diferite tari pe banii firmelor de medicamente si ca a beneficiat de anumite avantaje, sefa Sectiei de Oncologie a replicat: "E posibil sa fie adevarat sau, ma rog, aceasta acuzatie este posibila, dar este o procedura care nu mi s-a aplicat numai mie legat de astfel de contracte.

Astfel de contracte le puteti gasi la orice medic din tara romaneasca, indiferent de pozitia lui, ca este sef de sectie sau ca este un simplu medic in activitate intr-un spital, si nu numai intr-un spital public, ci si intr-un spital privat este aceeasi situatie. Deci nu am facut ceva mai mult decat cred ca se practica la nivelul intregii tari si nu numai in Romania".

Valeria Valeanu se considera nevinovata si spune ca nu a incalcat nicio lege sau un protocol atunci cand a prescris medicamentele pacientilor.

Perchezitii de amploare la medici si farmacisti. Reactia ministrului Sanatatii

"Sunt produse originale, care sunt cu aprobarea comisiilor. Acele produse inseamna originale, adica este unul si atat. Nu poti sa recomanzi altceva in locul lui. Acele produse sunt cu aprobarea Casei Nationale. (...) Nu intra in competenta mea de a face aceste indicatii. Indicatiile sunt in conformitate cu ghidurile si cu ceea ce se practica la nivel international la acest moment", a declarat Valeria Valeanu.

Ea a spus ca farmacistii pot sa recomande un anume tip de medicament, nu medicii oncologi.

"Daca am recomandat un anumit tip de medicament? Retetele se scriu pe DCI, se scriu pe substanta. Din pacate, chiar daca eu ca medic as avea la latitudinea mea si consider ca as avea si dreptul din experienta, sa recomand un anumit produs, pe care il consider ca e eficient, am experienta cu el, nu mi-a dat efecte secundare, o sa fiti surprinsi, dar medicamentul este dat din farmacie.

Eu scriu substanta de baza, cu denumire comuna internationala, dar medicatia este data de un farmacist, poate sa fie un farmacist cu studii superioare, (...) dar tot asa de bine ca acel farmacist poate sa fie un farmacist cu studii medii. (...) Deci eu nu pot sa dau pacientului un medicament pe care il vreau eu, ramane la latitudinea farmaciei. Astea sunt realitati in toata tara", a mai adaugat Sefa Sectiei de Oncologie.

In prezent, sefa Sectiei de Oncologie Sibiu se afla in cabinetul de la spital, impreuna cu procurorii. A fost controlat cabinetul dr. Valeria Valeanu din Policlinica de la Sibiu.

"In ceea ce priveste cabinetul, eu va dau garantia ca nu au sa gaseasca absolut nimic", a spus Valeria Valeanu.

Ea se asteapta sa fie cercetata si chemata la audieri.

Mafia care traieste pe spinarea bolnavilor de cancer: Perchezitii de amploare la medici si farmacisti (surse)

"Probabil ca dosarul se va derula, vor fi facute cercetari, voi fi chemata, mi se pare firesc sa am un punct de vedere. De la mine de acasa au ridicat doar acte care sunt declarate, acele acte au fost verificate in toamna anului 2014, de catre ANI", a explicat Valeria Valeanu.

Unele surse sustin ca marti procurorii DNA au perchezitionat mai multe case ale medicilor din Sibiu. Jandarmii au pazit cabinetele tuturor medicilor oncologi din Sibiu.

Pacientii sectiei de Oncologie beneficiaza de tratament, doar cei care trebuiau consultati in ambulatoriu au fost reprogramati marti, in contextul anchetei DNA, a precizat Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.

"Pacientii care sunt pentru Policlinica vor fi reprogramati. In Policlinica nu se fac tratamente, ci doar consultatii, iar ceilalti pacienti in cadrul sectiei, care sunt internati, isi fac tratamentele fara niciun fel de probleme. Se face spitalizare de zi. Consulturile de ambulatoriu de la Oncologie vor fi reprogramate", a precizat reprezentantul spitalului sibian.

Potrivit acestuia, nu sunt consultati pacientii in cabinetele medicilor oncologi de la Sibiu.

Procurorii DNA efectueaza marti perchezitii in 61 de locatii situate in municipiul Bucuresti si in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, intr-un dosar privind fapte de coruptie comise in perioada 2012-2015.

Actiunea vizeaza persoane fizice, clinici oncologie din cadrul spitalelor judetene Sibiu, Zalau, Targu Mures, CJAS Salaj, Institutul Oncologic "Ion Chiricuta", Spitalul de zi Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic situat la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, precum si firme si distribuitori de medicamente pentru cancer.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#perchezitie sefa sectie oncologie Sibiu, #dr Valeria Valeanu perchezitii, #Valeria Valeanu concedii bani firme medicamente, #mafie medicamente Romania perchezitii , #perchezitii