Coruptie la Prima Casa: Suspectii luau spaga de pana la 500 de euro pentru a urgenta dosarele

Joi, 19 Iulie 2018, ora 10:31
7175 citiri
Coruptie la Prima Casa: Suspectii luau spaga de pana la 500 de euro pentru a urgenta dosarele
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii fac, joi, 23 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la o institutie de interes public, la birourile si domiciliile mai multor angajati, cercetati sub aspectul savarsirii unor infractiuni de coruptie, potrivit unui comunicat al Parchetului General.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca perchezitiile ar viza Fondul de Garantare a Creditelor Imobiliare, iar in acest caz ar fi vorba de suspiciuni privind fapte de coruptie in legatura cu urgentarea unor dosare, in schimbul unor "atentii", privind Programul "Prima Casa".

Mita solicitata de angajati pentru a urgenta solutionarea dosarelor primite era cuprinsa intre 200 si 500 de euro, au precizat surse judiciare citate de News.ro, in cazul a 60 de dosare fiind folosita aceasta practica.

Este implicat si un sef de serviciu din cadrul Fondului National de Garantare a Creditelor, alte persoane fiind diversi functionari si intermediari.

Ancheta vizeaza si un subofiter din cadrul unei unitati militare din Bucuresti, cercetarile fata de acesta fiind realizate distinct de catre procurori din cadrul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.

Este vorba de o ancheta in care mai multe persoane sunt cercetate, deoarece ar conditiona urgentarea indeplinirii actelor ce intra in indatoririle lor de serviciu de primirea unor sume de bani.

"In concret, cei in cauza conditioneaza solutionarea cererilor petentilor, beneficiari ai unor programe sociale ce implica garantii din partea statului roman, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite in mod direct sau prin intermediul unor apropiati, fiind creat astfel un mecanism intre functionarii institutiei din diverse compartimente, avand ca scop obtinerea de beneficii personale", arata Parchetul General.

In acest mod, nu s-ar respecta ordinea inregistrarii cererilor, nu sunt acordate sanse egale si este incalcat accesul liber al beneficiarilor de buna credinta, castigatori fiind doar cei ce se incadreaza in "prioritatile" angajatilor, in schimbul sumelor de bani date ca recompensa.

Verificari ale ANAF

Procurorii arata ca vor fi puse in aplicare 8 mandate de aducere pe numele suspectilor, urmand a fi audiati si aproximativ 60 de martori.

"Concomitent, cu sprijinul specialistilor din cadrul ANAF - Directia Generala Antifrauda Fiscala, vor fi efectuate controale fiscale si verificari de specialitate la o societate comerciala detinuta de una dintre angajatele cercetate si pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obtinute ilegal de personale implicate in mecanismul infractional", mai arata procurorii.

Pozitia Fondului de Garantare

Conducerea Fondului National de Garantare a Creditelor a luat toate masurile necesare astfel incat investigatia in derulare sa-si urmeze cursul, fara sa afecteze activitatea institutiei.

"Actele procedurale efectuate astazi, 19.07.2018, la sediul FNGCIMM, de catre organele abilitate ale statului, fac parte din cadrul unei investigatii complexe, specializate. Investigatia vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie in desfasurarea activitatii FNGCIMM, fiind vizata o perioada de timp de cativa ani. Ancheta este in momentul de fata in plina desfasurare.

Avand in vedere limitele de comunicare publica pe aceasta tema, impuse de specificul actiunii, dorim sa-i asiguram pe clientii si partenerii FNGCIMM ca obiectivele strategice, proiectele si programele aflate in derulare se vor desfasura conform graficelor stabilite", arata institutia intr-un comunicat.

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#perchezitii Prima Casa , #perchezitii