Evenimentele politice ale anului 2018 in Romania si in lume: Toti ochii pe Justitie si pe Rusia

Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 12:21
39264 citiri
Evenimentele politice ale anului 2018 in Romania si in lume: Toti ochii pe Justitie si pe Rusia
Foto: Administratia Prezidentiala

Anul 2017 a fost din nou unul agitat in politica romaneasca. Am avut doi premieri - pe Sorin Grindeanu si Mihai Tudose - si a fost prima data cand un partid si-a demis propriul guvern prin motiune de cenzura.

De asemenea, tot in acest an s-au dus cele mai mari lupte pentru modificarea Legilor in Justitie, fie prin ordonante de urgenta ale Guvernului, fie prin legi si modificari in Parlament. De fiecare data, sute de mii de oameni au reactionat si au protestat.

Ramane de vazut ce va urma in anul 2018, care se anunta decisiv in viitorul Justitiei din Romania, mai ales ca apoi vor fi doi ani cu alegeri - europarlamentare, prezidentiale, locale si parlamentare.

Pe plan extern, cel mai important eveniment pare a fi scrutinul prezidential din Rusia.

Sa vedem, totusi, la ce sa ne asteptam in 2018.

Justitia, campul de lupta in Romania

Toti ochii sunt indreptati catre ce se va intampla cu Legile Justitiei. Sa ne reamintim rapid: cele trei proiecte de lege au fost adoptate pe 11 decembrie si pe 13 decembrie, in Camera Deputatilor, iar apoi, pe rand, pe 19 decembrie, pe 20 decembrie si pe 21 decembrie, in Senat.

De aici, toate privirile se intorc catre CCR, dar si catre presedintele Klaus Iohannis. Primul pas l-a facut Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe 22 decembrie, judecatorii sesizand aspecte de neconstitutionalitate la CCR pe toate cele trei proiecte de lege. Ulterior, pe 27 decembrie, Forumul Judecatorilor i-a cerut presedintelui Iohannis sa faca acelasi lucru, dupa ce seful statului criticase dur, cu o saptamana inainte, adoptarea legilor.

Presedintele nu a sesizat insa pana acum Curtea Constitutionala, insa este de asteptat sa faca acest lucru, inainte de a retrimite legile la reexaminare. In orice caz, aceste actiuni vor avea loc in urmatoarele saptamani.

Tot la capitolul Justitie intra si modificarile la Codul Penal gandite de deputatul PSD Catalin Radulescu. Imediat dupa Craciun, au aparut informatii privind un proiect prin care ar fi instituit prag de 200.000 de euro pentru abuz in serviciu si s-ar da practic liber la mita si trafic de influenta, dar si la folosirea functiei pentru favoruri sexuale. Apoi, deputatul PSD a initiat o alta lege, care sa le ofere superimunitate parlamentarilor, primarilor si presedintelui. In cateva zile, insa, nu doar UDMR, ci si propriii colegi PSD-isti care isi pusesera semnaturile s-au dezis de modificari. Ramane de vazut daca Radulescu va merge inainte cu modificarile propuse, insa acesta este doar inca un exemplu despre modul in care politicul va duce batalia cu Justitia in anul 2018.

Proteste se anunta insa in continuare, fata de aceste modificari din Justitie. Unul dintre cele mai mari programate pentru luna ianuarie va avea loc duminica, 20 ianuarie - Toate drumurile duc la Bucuresti. "Revolutia" generatiei noastre.

Referendumuri?

Una dintre armele cu care Iohannis transmitea ca va lupta pentru apararea Justitiei era cea a referendumului. Seful statului anuntase unul pe Justitie, in urma cu un an, cu putin timp inainte de OUG 13. Ulterior, insa, la o luna de la abrogarea ordonantei, a anuntat ca nu va declansa referendumul, deoarece protestele au fost considerate un semnal popular clar.

Doar ca, la inceputul lunii noiembrie, Iohannis a spus din nou, mai rezervat de data aceasta, ca ia in calcul referendumul pentru a stopa modificarile la Legile Justitiei. Pe 20 decembrie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a lasat in aer posibilitatea unui astfel de referendum. Ramane, deci, de vazut daca Iohannis va apela la aceasta parghie pentru apararea independentei Justitiei.

Dar acesta nu este singurul referendum ce a fost adus recent in discutie. Imediat dupa moartea regelui Mihai, presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, a propus un referendum pentru revenirea la monarhie. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a declarat in favoare, insa Klaus Iohannis a catalogat aceasta posibilitate drept "o fumigena".

Intre timp, Parlamentul a adoptat Legea referendumului pentru schimbarea Constitutiei, iar presedintele este scos din schema. Astfel, se aduce in discutie un al treilea posibil referendum - care ar putea avea ca subiect redefinirea familiei.

Dacian Ciolos si revenirea in politica

Unul dintre posibilii actori esentiali ai urmatorilor ani electorali ar putea fi fostul premier Dacian Ciolos. Acesta a anuntat, pe 10 decembrie, ca din Platforma Romania 100 se va desprinde un partid politic, care ar urma sa fie prezentat in urmatoarele luni si sa fie deschis la o colaborare cu formatiunile Opozitiei. Totodata, noul partid ar urma sa aiba candidati la urmatoarele alegeri, cel mai probabil cele europarlamentare din iunie 2019.

Insa noul presedinte al USR, Dan Barna, a anuntat inca de acum doua luni ca Uniunea a demarat un proiect comun cu Platforma Romania 100. Ulterior, pe 22 decembrie, parlamentari ai Uniunii i-au cerut lui Ciolos sa vina in USR. Este de asteptat, deci, ca in acest an directia politica a fostului premier sa se cristalizeze, mai ales ca urmeaza doi ani electorali.

Liniste in partide, cu o exceptie. Fara alegeri in acest an, lupta se da pentru candidaturile de anul viitor

In aproape toate partidele se anunta liniste anul acesta. Dupa alegerile locale partiale din vara, din Craiova, Targu Jiu, Roman si alte orase si comune, apele in partidele politice parlamentare sunt linistite. In UDMR e liniste, la fel si in ALDE, dupa excluderea lui Daniel Constantin. PMP si-a ales presedintele, pe Traian Basescu, in luna martie, PNL pe Ludovic Orban in luna iunie, iar USR pe Dan Barna in luna octombrie.

In schimb, situatia din PSD este departe de a fi roz. Asta, pe de o parte, din cauza mamutului guvernarii, cu tot ceea ce implica. Pe de alta parte, insa, mizele sunt uriase in cel mai mare partid al tarii, in anul dinaintea alegerilor. Pana la inceputul lui 2019 trebuie trasate cu siguranta nu doar candidaturile pentru europarlamentare, ci si schitat cel cu care PSD va merge, peste mai putin de doi ani, la alegerile prezidentiale. Traditional, acesta este presedintele partidului, doar ca in acest moment Liviu Dragnea este supus unei presiuni fantastice, din toate partile. Iar nu putini sunt cei care au inaintat numeroase variante ce i-ar putea locul, in cazul unui pas gresit, cu atat mai mult cu cat in partid mocneste un razboi intre cel putin doua tabere, mizele fiind uriase.

Evenimentele politice ale anului 2018 in lume

Poate cel mai important eveniment politic in lume in 2018 il reprezinta alegerile prezidentiale din Rusia, din 18 martie. Vladimir Putin va candida din nou, pentru un al patrulea mandat, ceea ce l-ar duce la un sfert de secol la putere in Rusia. Scapat de principalul contracandidat, Aleksei Navalnii, Putin are sanse mari de a fi reales inca din primul tur, cum s-a intamplat de fiecare data la cele trei scrutinuri ale sale pana acum.

Foarte interesante vor fi si alegerile generale din Italia, din 4 martie, dupa ce presedintele Sergio Mattarella a dizolvat, saptamana trecuta, cele doua Camere ale Parlamentului. Fostul premier Silvio Berlusconi urmareste sa revina la putere, impreuna cu partidul sau, Forza Italia.

Vor fi si alegeri parlamentare in Ungaria, prezidentiale in Cehia, generale in Suedia si locale in Marea Britanie si Polonia. In Statele Unite vom vedea alegeri pentru functiile de guvernator, dar si pentru o parte din locurile din Camera Reprezentantilor si din Senat. Miza este extrem de mare - majoritatea in Parlament. In cazul in care democratii ar avea castig de cauza, pe Donald Trump il asteapta o a doua jumatate a mandatului dificila.

De asemenea, alegeri importante vor fi si in alte parti ale lumii: generale in Brazilia, Mexic si Pakistan, parlamentare si prezidentiale in Columbia, prezidentiale in Venezuela si parlamentare in Afganistan si India.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Legile Justitiei 2018, #Iohannis Legile Justitiei, #evenimente politice Romania 2018, #evenimente politice lume 2018, #alegeri 2018, #alegeri prezidentiale Rusia , #Perspective 2018