Operatiune de salvare in Apuseni: Speologii au gasit in pestera mai multi oameni decat anuntasera autoritatile

Luni, 22 August 2016, ora 22:07
6650 citiri
Operatiune de salvare in Apuseni: Speologii au gasit in pestera mai multi oameni decat anuntasera autoritatile
Foto: Hepta.ro

Una dintre persoanele ramase blocate in pestera Huda lui Papara din Muntii Apuseni a fost scoasa la suprafata de salvatorii speologi dupa aproape cinci ore, a declarat purtatorul de cuvant al ISU Alba, Alina Marescu.

Aceasta a declarat pentru News.ro ca salvatorii speologi au reusit sa ajunga la persoanele blocate in Huda lui Papara si au constatat ca de fapt sunt 11 oameni - doi adulti si 9 adolescenti cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani -, desi autoritatile anuntasera initial ca este vorba despre noua oameni blocati.

Marescu a precizat ca 4 dintre adolescenti sunt francezi, iar restul sunt romani.

"O prima persoana a fost scoasa din pestera si salvatorii intervin pentru a aduce la suprafata celelalte persoane. Estimam ca in scurt timp pe rand vor fi scoase toate persoanele blocate in pestera", a mai spus Alina Marescu.

Potrivit sursei citate, starea celor noua adolescenti si doi adulti este buna, ei reusind sa se adaposteasca intr-o zona din pestera unde apa nu a putut sa ajunga.

O echipa de salvatori speologi de la Salvaspeo Cluj a ajuns, luni seara, dupa aproape patru ore, la pestera din Muntii Apuseni si a inceput operatiunea de salvare a persoanelor ramase blocate in interior in urma unei viituri.

Echipele de interventie de la Sectia Alba a CNADNR si echipele Primariei Salciua au reusit sa deblocheze DN 75, care a fost acoperit de aluviuni mai multe ore, in urma viiturii.

Autoritatile au fost sesizate de catre un localnic ca mai multe persoane au intrat in pestera luni dimineata si nu au mai iesit, dupa ce in zona s-a produs o viitura in urma unei ploi torentiale.

Un incident similar a avut loc in pestera Huda lui Papara si in 2010, cand patru persoane, studenti si profesori speologi, au ramas blocate in interior tot din cauza unei viituri. Unul dintre studenti a reusit sa iasa inainte ca apa sa creasca in pestera, iar celelalte trei persoane au reusit sa se adaposteasca intr-o sala a pesterii pana cand au fost salvate de echipele de interventie. Operatiunea a durat aproape 16 ore si au fost mobilizati zeci de pompieri militari, politisti si salvamontisti din Alba, Hunedoara, Bihor si Arad.

Pestera este inchisa de cativa ani si nu poate fi vizitata de turisti, fiind accesibila doar specialistilor in speologie in conditii si cu aprobari speciale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#persoane blocate Huda lui Papara, #operatiune salvare Huda lui Papara, #oameni blocati pestera Huda lui Papara , #ploi
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
Huda lui Papara contine cateva mii de tone de guano (excremente de