Romania extremelor: Furtunile au facut ravagii, localnicii spun ca n-au mai vazut asa ceva

Luni, 07 August 2017, ora 16:07
3538 citiri
Romania extremelor: Furtunile au facut ravagii, localnicii spun ca n-au mai vazut asa ceva
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa zile lungi de canicula, 11 judete din tara au avut de suferit, duminica seara, de pe urma fenomenelor meteo extreme. A plouat abundent, a fost vijelie, a cazut si grindina. Sunt oameni, mai cu seama din Moldova, care spun ca asa ceva nu au vazut niciodata.

Iar ce a ramas in urma le certifica spusele: acoperisuri smulse, izolatia sfasiata de pe blocuri, geamuri sparte, grinzi de cativa metri cazute peste autoturisme, copaci prabusiti.

Pompierii militari au intervenit, in ultimele 24 de ore, in 11 judete, intre care Arad, Iasi, Mures, Sibiu, Suceava.

In judetul Sibiu, in zona Poiana Neamtului, pompierii au intervenit pentru salvarea a 12 persoane - opt adulti si patru copii - ramase blocate pe o insula formata in mijlocul raului Avrig. In decurs de o ora, cei 12 au fost adusi la mal. Din fericire, niciunul nu a avut nevoie de ingrijiri medicale.

La Suceava, a fost nevoie de interventia pompierilor in localitatile Sesuri si Panaci. Patru autoturisme, in care erau 15 persoane, erau blocate de copacii cazuti pe un drum forestier.

Probleme au fost si in Mures, in mai multe localitati. Acoperisurile a 39 de case, dar si cel al unui bloc, au avut de suferit din cauza vantului extrem de puternic. Mai multi copaci au cazut si aici, dintre care unul pe calea ferata.

In Iasi si localitatile Miroslava, Scanteia, Galata si Ciurea au fost 11 acoperisuri avariate de vant, 21 de copaci doborati si trei gospodarii inundate.

Si in judetul Bihor, apa a fost scoasa din 15 curti din localitatile Lelesti, Inand si Suncuius. Mai multi copaci si stalpi de electricitate au fost de asemeni doborati de vant.

Peste 80 de atentionari si avertizari hidrometeorologice cod galben si cod portocaliu de averse, intensificari ale vantului, descarcari electrice, viituri rapide si cresteri de debite au fost emise pentru ziua si noaptea de duminica.

Speriati de urgia de afara, peste 100 de oameni au sunat la 112. "O bufnitura mare s-a auzit si cand am venit, am vazut ce era aici. M-am speriat. Am 66 de ani, dar asa ceva nu am intampinat", povesteste o femeie din Moldova.

"A fost vijelie mare. A rupt pomi, a venit piatra mare si mie mi-a spart cabana. Strugurii, porumbul, tot mi-a facut praf. A durat cam 25 de minute", povesteste un aradean. In judet, in unele zone, a cazut si grindina.

"Dintr-o data a venit furtuna asta mare, gheata mai mare ca si un ou de porumbel. Nu se mai vedea iarba de gheata, atata a cazut, de vreo 7 cm", arata un altul, conform Pro TV. Judetul Arad s-a aflat in mod consecutiv sub coduri galben, portocaliu si rosu de canicula.

Amintim ca este in vigoare, pana marti dimineata, la ora 8:00, un cod galben de instabilitate atmosferica accentuata pentru regiunile vestice, nordice, centrale, nord-estice si zonele de munte.

ANM anunta ca, indeosebi in zonele deluroase si montane, precum si in Transilvania, Moldova si Maramures, temporar instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin vijelii, averse torentiale, frecvente descarcari electrice si grindina.

Cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat 40...50 l/mp. Astfel de fenomene vor fi in cursul serii si in regiunile sudice, dar pe arii mai restranse.

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin averse ce vor avea si caracter torential, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat 40 l/mp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ploi dumincia seara, #avarii furtuna duminica, #grindina furtuna, #copaci cazuti vant , #ploi