Cat de importanta este reconstituirea in cazul crimelor de la Caracal: Se verifica sinceritatea lui Gheorghe Dinca

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 12:05
4757 citiri
Cat de importanta este reconstituirea in cazul crimelor de la Caracal: Se verifica sinceritatea lui Gheorghe Dinca
Foto: Remus Badea/ Mediafax/ Hepta.ro

"Reconstituirea intr-un caz de crima este importanta," este categoric expertul criminolog Dan Antonescu, fost sef al Serviciului Omoruri din Politia Capitalei.

Potrivit acestuia, in primul rand, este nevoie de o conditie sine-qua-non (fara care nimic nu se poate face - n.red.): Acceptul autorului de a participa la acea reconstituire. Daca nu exista acest accept, avem de-a face cel mult cu un experiment judiciar, explica Antonescu, pentru Ziare.com.

Precizarile vin in contextul in care procurorii si politistii au inceput luni dimineata reconstituirea crimelor in cazul de la Caracal. Principalul suspect, Gheorghe Dinca, a ajuns inca de dumineata la casa sa si arata, pas cu pas, cum a rapit-o, ucis-o si incinerat-o pe Alexandra Macesanu.

Practic, anchetatorii refac astazi, alaturi de barbat, zilele de 24 si 25 iulie.

Cat de importanta pentru o ancheta este reconstituirea?

"Am avut cazuri in teren in care doar si simpla conducere in teren, fara reconstituire, a avut efect. De exemplu, Unde ai aruncat cadavrul?. De altfel, s-a incercat si la Dinca acest lucru.

Si ne-a dus acolo. Sau: Unde ai comis fapta?. El ma duce in teren si-mi arata. De exemplu, unde a aruncat cadavrul, dar cadavrul a fost luat de apa si nu mai exista.

Dar prin reconstituire pot sa verific sinceritatea lui. Verific prin camere de supraveghere daca a trecut pe acolo, daca nu era in alta parte. Este un mod de a-i verifica sinceritatea. Reconstituirea ajuta la stabilirea sinceritatii si la veridicitatea declaratiei," spune Antonescu.

Dinca a recunoscut crimele

Gheorghe Dinca a recunoscut ca le-a omorat pe Alexandra Macesanu (15 ani) si Luiza Melencu (18 ani), apoi le-a ars trupurile in butoiul din curtea sa.

Cele doua fete au disparut dupa ce au fost luate la ocazie de suspect.

Cum pot fi prinsi cu minciuna

Criminologul da exemple cum pot fi prinsi suspectii daca fac declaratii false.

"Daca e un tip firav, are 50 de kilograme cu paltonul ud, sa zicem, si victima avea 80-100 de kilograme, si el spune ca dupa ce a omorat victima a luat-o in carca si a dus-o nu stiu cati pasi, s-a terminat. Nu mai poate fi veridic pentru ca-i pun un sac de greutatea aia si-l pun sa care. Si demonstrez ca minte," explica acesta.

Reconstituirea se face frecvent in cazurile de crima?

"Atunci cand nu exista niciun dubiu si toate probele se coroboreaza nu se impune reconstituire, doar de dragul reconstituirii. Daca exista recunoastere, exista probe care nu se bat cap in cap, totul este perefct, nu-si are rostul o reconstituire.

Dar daca exista cel mai mic dubiu, cea mai mica chestie care nu da senzatia de veridicitate, se impune o reconstituire, pentru a proba cele declarate de autor si cele constatate de fapt cu ajutorul celorlalte probe," concluzioneaza Antonescu.

Ce spune Codul de Procedura Penala

Reconstituirea este reglementata de Codul de Procedura Penala.

"Organul de urmarire penala sau instanta de judecata, daca gaseste necesar pentru verificarea si precizarea unor date sau probe administrate ori pentru a stabili imprejurari de fapt ce prezinta importanta pentru solutionarea cauzei, poate sa procedeze la reconstituirea, in intregime sau in parte, a modului si a conditiilor in care s-a comis fapta," se arata la articolul 193.

Atunci cand suspectul sau inculpatul nu poate sau refuza sa participe la reconstituire, aceasta se efectueaza cu participarea altei persoane.

Criminalist: Se verifica probele

Un procuror-criminalist cu experienta a explicat pentru Ziare.com ca, in conditiile in care fapta a fost comisa de un singur autor si in absenta martorilor oculari, reconstituirea reprezinta deseori singurul si cel mai important mijloc de verificare a probelor din ancheta.

In alte cazuri, reconstituirea demonstreaza temeinicia declaratiilor suspectului, care incearca sa ascunda activitatea altor participanti la infractiune, scotand in evidenta ca faptele/crimele nu puteau fi comise decat cu ajutorul a doua sau mai multe persoane.

"In esenta, rolul reconstituirii este de a verifica probele stranse in ancheta (declaratii, cercetare la fata locului, confruntari, diverse expertize etc), de a confirma sau infirma versiunile din ancheta sau de a obtine noi probe care ar putea fi gasite pe traseul parcurs de suspect - arma crimei, diverse lucruri folosite pentru a cara cadavrul, amprente, pete de sange etc.," conchide criminalistul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#reconstituire Gheorghe Dinca, #reconstituire crime Caracal , #politie