Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cauciucurile de iarna, obligatorii: cum sa eviti amenzile

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 14:45
21957 citiri
Cauciucurile de iarna, obligatorii: cum sa eviti amenzile
Foto: Adevarul

Soferii vor fi obligati sa-si echipeze masinile cu anvelope de iarna incepand cu 1 noiembrie. Totusi, aceasta lege a generat multe discutii si inca mai ridica semne de intrebare.

In primul rand, trebuie stiut ca agentii de circulatie nu pot da amenzi pentru lipsa cauciucurilor de iarna, daca nu sunt insotiti de un reprezentant al RAR. Agentul de politie nu poate constata abateri si nici nu poate da sanctiuni de unul singur, conform declaratiilor sefului Directiei de Politie Rutiera, comisarul-sef Lucian Dinita, citat de Jurnalul National.

Soferii sunt obligati sa-si echipeze masinile cu cauciucuri de iarna atunci cand se deplaseaza pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei si, in consecinta, nu risca amenda daca circula pe drumuri uscate fara astfel de anvelope, potrivit ordonantei 5 din 2011.

In ceea ce priveste perioada in care se aplica aceasta prevedere, ea incepe din data de 1 noiembrie, dar nu are o limita. Deci, daca in lunile martie sau aprilie soferii vor circula pe drumuri cu zapada sau polei, risca sanctiuni daca nu vor avea montate cauciucuri de iarna.

Seful Politiei Rutiere a catalogat drept "aberatie" zvonul referitor la certificatele de conformitate pentru cauciucurile luate de afara. Totodata, el a spus ca doar un specialist RAR poate verifica inaltimea profilului si gradul de uzura ale cauciucului, care trebuie sa fie intre 3 si 5 mm. Referitor la cauciucurile all-season, Dinita a declarat: "RAR ne-a comunicat ca pot fi folosite si cauciucuri all-season, insa doar daca au mentiunea speciala de tip M, M+F,MS sau M&S".

Lucian Dinita a spus ca vor fi date dispozitii ca in zonele unde sunt semnalate ninsori sa fie instalate echipaje de politie rutiera impreuna cu reprezentanti ai RAR. Astfel, la intrarea in aceste zone afectate de caderi de zapada, se vor face filtre si vor fi verificate cauciucurile masinilor.

Amenzi de pana la 1.340 de lei

Referitor la sanctiune, ea se aplica indiferent daca masina respectiva a fost implicata sau nu in vreun accident, si este cuprinsa intre 603 si 1340 de lei. Amenda va fi data soferului, nu proprietarului masinii, pentru ca soferul este obligat sa pregateasca masina pentru drum.

De asemenea, in cazul unui accident, soferul vinovat care nu echipase autovehiculul cu anvelope de iarna va plati si daunele materiale, conform spuselor asiguratorilor care nu vor plati despagubiri pentru masinile care nu au montate cauciucuri corespunzatoare.

Dupa 1 noiembrie, soferii care vor pleca la drum se vor putea informa referitor la starea drumurilor. La Ministerul Transporturilor se va infiinta un punct de informare, in cadrul comandamentului de iarna.

La randul lor, masinile Politiei Rutiere vor fi echipate cu cauciucuri de iarna.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#politia romana cauciucuri de iarna, #cauciucuri iarna obligatorii, #amenzi cauciucuri de iarna , #politie