Circa 2 milioane de romani au trecut granita de sarbatori: Care au fost punctele cele mai aglomerate si cate infractiuni s-au comis

Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 19:39
3533 citiri
Circa 2 milioane de romani au trecut granita de sarbatori: Care au fost punctele cele mai aglomerate si cate infractiuni s-au comis
Foto: site IGPF

Circa 2 milioane de romani au trecut granita in perioada sarbatorilor, informeaza Politia de Frontiera. Cei mai multi au iesit din tara, iar vamile cele mai aglomerate au fost cele din vest.

"In perioada 21 decembrie 2018 - 02 ianuarie 2019, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 2.000.000 de persoane, din care 1.070.000 pe sensul de iesire din tara si 930.000 pe sensul de intrare in tara, si 466.000 mijloace de transport, fiind inregistrata o crestere cu aproximativ 13 % fata de acelasi interval de timp, dintr-o perioada normala", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Politia de Frontiera Romana precizeaza ca a dispus masuri de suplimentare a personalului, asa ca "peste 4.000 de politisti de frontiera, in medie, au desfasurat zilnic activitati de supraveghere si control la frontiera de stat".

"Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul tarii, pe unde au trecut aproximativ 727.000 persoane, cele aeroportuare - 577.000 persoane, dar si cele de la frontiera cu R. Moldova - 304.000 persoane.

De exemplu, cel mai tranzitat punct de frontiera a fost P.T.F. Aeroport Henri Coanda cu un trafic de aproximativ 374.000 persoane, urmat de P.T.F. Nadlac II cu peste 262.000 persoane si P.T.F. Bors unde politistii de frontiera au verificat peste 172.700 persoane.

Totodata, la frontiera cu R. Moldova cel mai tranzitat punct de frontiera a fost Albita, cu un trafic de peste 122.000 treceri persoane", se mai arata in comunicatul citat.

Pe de alta parte, politistii au constatat o serie de infractiuni si au aplicat amenzi:

* 409 fapte ilegale (195 infractiuni si 214 contraventii) savarsite atat de cetateni romani, cat si straini;

* au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de aproximativ 107.000 lei;

* au fost descoperite, independent sau in colaborare cu alte institutii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal in tara), care depaseau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafacute, in valoare totala de aproximativ 1.227.000 lei;

* nu s-a permis intrarea in tara unui numar de 185 cetateni straini ca urmare a neindeplinirii conditiilor legale de intrare in tara si de asemenea, nu s-a permis iesirea unui numar de 150 cetateni romani si straini din diferite motive legale.

* la controlul de frontiera au fost depistate 2.946 alerte Schengen ori nationale, respectiv au fost predate autoritatilor competente 23 persoane date in urmarire generala.

IGPFR face si o serie de recomandari, tinand cont ca in perioada imediat urmatoare multi romani se vor intoarce acasa, aglomerand din nou punctele de trecere a frontierei, si ca, in curand, vor incepe sarbatorile de iarna pe rit vechi, motiv pentru care masurile dispuse pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei vor fi mentinute.

Astfel, Politia de Frontiera Romana recomanda folosirea tuturor punctelor de trecere.

La frontiera romano-ungara unde sunt 11 puncte de trecere ale frontierei cu specific rutier si, in total, sunt disponibile, atat pe sensul de intrare in tara, cat si pe sensul de iesire, cate 52/54 de benzi de control pe sens.

* pe raza jud. Timis:

P.T.F. Cenad - Kiszombor;

* pe raza jud. Arad:

P.T.F. Nadlac - Nagylak

P.T.F. Nadlac II - Csanadpalota

P.T.F. Turnu - Batonnya;

P.T.F. Varsand - Gyula

* pe raza jud. Bihor:

P.T.F. Salonta - Mehkerek;

P.T.F. Bors - Artand;

P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany;

P.T.F. Sacuieni - Letavertes

* pe raza jud. Satu Mare:

P.T.F. Urziceni - Vallaj;

P.T.F. Petea - Csengersima.

Pe frontiera romano-moldoveana:

* pe raza jud. Galati:

P.T.F. Oancea-Cahul

P.T.F. Galati-Giurgiulesti

* pe raza jud. Vaslui: P.T.F. Albita-Leuseni

* pe raza jud. Iasi: P.T.F. Sculeni-Sculeni

* pe raza jud. Botosani:

P.T.F. Radauti - Prut-Lipcani

P.T.F. Stinca-Costesti

"Pe site-ul institutiei www.politiadefrontiera.ro este disponibila aplicatia Trafic on-line care prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.

De asemenea, Politia de Frontiera a pus la dispozitia participantilor la traficul transfrontalier numarul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei", mentioneaza sursa citata.

C.B.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#romani trecut frontiera sarbatori, #trafic frontiera sarbatori iarna , #politie