Codul Rutier - se modifica sau nu?

Marti, 04 Mai 2010, ora 20:55
5023 citiri
Codul Rutier - se modifica sau nu?

Codul Rutier nu a mai fost modificat din 2008, ceea ce inseamna ca ar fi timpul pentru o schimbare. In Camera Deputatilor se discuta, zilele acestea, o serie de masuri care urmeaza a fi luate pentru imbunatatirea sigurantei pe drumurile publice.

Printre altele, parlamentarii discuta despre reintroducerea notiunii de "stare de ebrietate", posibilitatea ca soferii suspecti ca ar fi consumat peste masura bauturi alcoolice sa dea un "test de echilibru", preluat de la americani.

Soferii ar putea fi pusi sa-si "caute" nasul si sa mearga drept pe o linie imaginara. "Testarea cu nasul nu este igienica si nici nu este omologata", a precizat, pentru Realitatea TV, Christian Ciocan, purtator de cuvant al Politiei Capitalei.

"Exista discutii in Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, dar nu sunt propuneri de modificare a Codului Rutier", a precizat, pentru Ziare.com, seful Politiei Rutiere, comisarul-sef Lucian Dinita.

"Acum se discuta despre ceea ce inseamna inmatriculari si constatari amiabile", a adaugat oficialul. Despre o iminenta modificare a legislatiei, seful Politiei Rutiere a precizat ca nu este vorba despre asa ceva. "Nu se discuta amendamente la Codul Rutier, nu exista un nou proiect de lege", a precizat comisarul-sef Lucian Dinita.

Soferii romani ar putea fi nevoiti sa dea "testul de echilibru"

Alte propuneri de modificare a Codului Rutier

In iulie 2009 a fost inaintata o propunere pentru completarea Codului Rutier, cu prevederi care mai de care mai... ciudate: inchisoare 24 de ore pentru cei care merg cu dublul vitezei legale, confiscarea masinii daca soferul a consumat mai mult alcool, teste de alcoolemie pentru orice greseala in trafic si retinerea permisului pentru o perioada de trei ani in caz de abateri grave.

O alta masura, amendarea proprietarului masinii, chiar daca acesta nu s-a aflat la volan in momentul unei abateri de la Codul Rutier, a starnit reactia Asociatiei Magistratilor din Romania care considera ca prevederea incalca drepturile omului.

O alta modificare ii vizeaza pe cei cu mopede si scutere. Ei ar fi putut sa se plimbe doar daca au permis de conducere. La randu-i, ATV-ul, considerat vehicul de teren accidentat, nu ar mai fi avut ce sa caute pe drumurile publice.

Aceste propuneri au fost respinse de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, si nici nu au intrat in discutia Politiei Romane. Potrivit sefului de la Transporturi, a fost vorba doar de propuneri aflate in dezbatere in cadrul Strategiei Nationala pentru Siguranta Rutiera.

"Nu stiu in ce conditii a aparut acel proiect, nici macar nu a fost discutat de Politia Romana", a precizat seful Politiei Rutiere, comisarul-sef Lucian Dinita, pentru Ziare.com.

Codul pentru "bikeri"

Dupa mai multe accidente rutiere in care motociclisti si-au pierdut viata, fie din cauza gropilor fie din cauza neatentiei soferilor sau a animalelor lasate libere pe sosea, asociatia Timisoara Bikers a initiat, in martie 2010, un memoriu pentru schimbarea Codului Rutier.

Motociclistii din Timisoara cer reglementari mai stricte pentru animalele de pe sosea, dupa ce unul dintre colegii lor si-a pierdut viata, in 2009, cand a intrat in coliziune cu o vaca.

Stefan Agotici, presedintele Asociatiei Timisoara Bikers, a declarat pentru Ziare.com ca, deocamdata, au fost stranse numai 1.300 de semnaturi, iar pentru o initiativa legislativa de modificare a Codului Rutier ar fi necesare peste 100.000 de semnaturi.

"Nu suntem in stare sa strangem 100.000 de semnaturi. L-am convins pe deputatul de Timis Horia Cristian sa depuna un amendament la Codul Rutier in acest sens, astfel incat sa nu mai fie nevoie de un numar atat de mare de semnaturi", ne-a declarat Stefan Agotici.

Desi problema animalelor pe drumurile publice este numai una dintre cele cu care se confrunta motociclistii, nu exista nici o organizatie, la nivel national, care sa apere drepturile motociclistilor pe sosele.

"Nu exista o asociatie, la nivel national, care sa reprezinte interesele biker-ilor si nici nu cred ca este posibil sa existe, atata vreme cat in lumea moto exista foarte multe orgolii", a conchis reprezentantul biker-ilor din Timisoara.

Mai putine accidente

Numarul accidentelor rutiere grave inregistrate anul trecut a fost cu aproape 5% mai mic decat in 2008, iar numarul persoanelor decedate in urma acestora s-a redus cu 10%, fiind pentru prima oara in ultimii patru ani cand se diminueaza riscul rutier pe drumurile din Romania, informa recent IGPR.

Anul trecut, s-au inregistrat 9.992 de accidente grave, cu 4,7% mai putine decat in 2008, soldate cu 2.729 de morti si 8.903 de raniti grav.

In perioada 2005-2008, s-au inregistrat cresteri ale indicatorilor de risc rutier (numar de accidente grave, de morti si de raniti), cele mai mari valori fiind inregistrate in 2008, cand numarul accidentelor grave a crescut cu peste 25% fata de anul anterior.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#modificari Cod Rutier, #test echilibru soferi, #reglementari circulatie , #politie