Controversa masinii cu numar antiPSD: Politia de Frontiera explica de ce a lasat-o sa intre in tara. PNL acuza abuzuri si cere comisie de ancheta

Luni, 30 Iulie 2018, ora 17:03
19607 citiri
Controversa masinii cu numar antiPSD: Politia de Frontiera explica de ce a lasat-o sa intre in tara. PNL acuza abuzuri si cere comisie de ancheta
Foto: Facebook / Ardelean Octavian

La aproape doua saptamani de cand masina inmatriculata in Suedia cu numere anti-PSD a intrat pe teritoriul Romaniei (foto), Politia Rutiera a reusit sa o scoata din trafic. Politistii de frontiera spun ca ei au actionat legal, iar doi deputati PNL acuza Ministerul de Interne de abuz si hartuire.

Reamintim ca Razvan Stefanescu, proprietarul faimosului Audi cu numar antiPSD, a intrat in tara pe la vama Nadlac in urma cu doua saptamani.

Intre timp, el a circulat prin diverse colturi ale tarii, poposind si la Craiova, unde a platit prin SMS biletul de parcare fara sa intampine probleme, dar si in Teleorman, judetul care i-a dat tarii pe Liviu Dragnea, Viorica Dancila si Carmen Dan.

Barbatul a fost oprit in trafic de mai multe ori, insa agentii rutieri nu au avut ce-i face, pentru ca avea toate documentele in regula. Luni, insa, politistii din Capitala i-au luat lui Razvan Stefanescu permisul si placutele de inmatriculare ale masinii, informandu-l ca ii va fi intocmit dosar penal.

Cunoscutul politist de la Rutiera Marian Godina le-a transmis colegilor de la Politia de Frontiera ca s-ar putea astepta la o citatie.

"Daca as fi politist de frontiera sau rutier si as fi controlat celebra masina in trafic, anterior intocmirii dosarului penal de catre alti colegi, nu m-as simti prea confortabil acum si m-as astepta la vreo citatie. Pentru ca ori colegii gresesc acum, ori eu am gresit cand l-am lasat pe sofer sa plece", a scris Marian Godina pe Facebook.

In replica, Forin Zlate, vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor de Frontiera (SNPF), a explicat pentru Ziare.com ca la intrarea in tara totul a fost in regula.

"La intrarea in tara se verifica toate documentele, inclusiv placutele de inmatriculare. Punctul meu de vedere este ca, in prima faza, negasind ceva in neregula la certificatul de inmatriculare si la placute, bineinteles ca i se da drumul sa intre.

Daca numerele nu sunt in baza de date si daca sunt trecute corect in certificatul de inmatriculare, atunci sunt obligati sa il lase sa intre in tara. Bazele de date in care se fac verificari sunt cele in care sunt trecute masinile in consemn (care nu pot intra in tara - n.red.) Alte baze de date nu se pot verifica la vama", ne-a explicat vicepresedintele SNPF.

Acesta a subliniat ca situatia de fata reprezinta "un caz special", pentru care ulterior "s-a solicitat in Suedia un punct de vedere separat".

"Politia de Frontiera nu prea are cum sa verifice acest aspect. La vama nu se pot face intr-un timp atat de scurt aceste verificari. Ca sa faci o adresa catre ambasada, sa primesti raspuns, tii omul in vama", a mai precizat el.

Este de asteptat ca Politia Rutiera sa prezinte public argumentele legale in baza carora s-a luat decizia de a-i interzice lui Razvan Stefanescu sa circule prin Romania cu masina inmatriculata in Suedia, pentru ca acest caz s-ar putea sa nu mai ramana singular. Deja, o familie de romani din Belgia anunta ca vine acasa cu un Audi antiPSD.

Pana la ora redactarii acestui articol, nu am putut obtine un punct de vedere din partea sindicalistilor din Politia Rutiera.

Deputatii PNL acuza Ministerul de Interne de hartuire si abuz

In scandalul public au intervenit si politicienii. Deputatul PNL Bogdan Hutuca cere ca Parlamentului sa instituie o comisie de ancheta care sa verifice modul in care Politia a actionat in acest caz.

"Va amintesc ca romanul stabilit in Suedia a circulat cateva saptamani pe drumurile publice din Romania, timp in care a fost urmarit de fortele de ordine care conform legii se ocupa cu protectia cetatenilor si nu cu hartuirea lor. Daca se confirma faptul ca Politia l-a urmarit in aceasta dimineata chiar din fata casei, atunci suntem intr-o situatie grava de incalcare a legii", spune liberalul.

Bogdan Hutuca spune ca "in cazul de fata avem un cetatean roman hartuit de autoritatile romane care refuza sa ofere mass-media cadrul legal care a permis smulgerea numerelor de inmatriculare si retinerea acestuia".

"Nu sunt de acord cu forma mesajului si nu incurajez pe nimeni sa protesteze folosind termeni ce pot avea si sensuri duble. Totusi, in acest moment cel mai mare pericol este pesedizarea unor institutii ale statului ce trebuie sa ramana deasupra legii si departe de orice jocuri politice. Nu trebuie sa permitem vreodata ca Ministerul de Interne sa ajunga sa faca jocurile unor politicieni, oricare ar fi acestia", conchide acesta.

La randul sau, senatorul PNL Florin Citu spune ca asistam la un abuz comis de PSD, prin urmare vor fi cerute explicatii ministrului de Interne, Carmen Dan.

" (...) Mesajul este impotriva unei formatiuni politice. Intr-o societate libera, nu sub dictatura PSD, formatiunea politica afectata de mesajul public isi cauta dreptatea in instanta. Ce face PSD acum reprezinta un abuz ingrozitor, demn de comunistii anilor 50. O sa le propun colegilor mei din comisiile de specialitate sa ceara ministrului de Interne explicatii pentru acest abuz", a scris Florin Citu pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#masina Suedia MUIE PSD , #politie