Planul lui Despescu pentru Politie: De la evaluarea comportamentului simulat pana la maiouri antiglont

Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 22:41
6557 citiri
Planul lui Despescu pentru Politie: De la evaluarea comportamentului simulat pana la maiouri antiglont
Foto: Arhiva Hepta.ro

Planul propus de seful Politiei Romane, Bogdan Despescu, pentru imbunatatirea evaluarii comportamentale a politistilor include ca masuri evaluarea comportamentului simulat, stabilirea situatiilor in care se impune un astfel de test, existenta unei evidente a reclamatiilor, sanctiunilor, procedurilor penale vizand politisti, cresterea numarului de psihologi.

Alte propuneri se refera la programe de prevenire a abuzurilor sexuale si a violentei in familie. Despescu ia in calcul si masuri pentru protectia politistilor, printre care achizitionarea de maiouri si veste antiglont si de casti de protectie.

Prin Planul de masuri pentru imbunatatirea mecanismului de evaluare comportamentala si cunoastere a politistului este propusa intarirea cooperarii cu structurile MAI cu atributii in ceea ce priveste protectia personalului: Directia Generala de Protectie Interna si Directia Generala Anticoruptie.

Evaluarea comportamentului simulat

O alta propunere este modificarea Statutului politistului prin introducerea unor norme referitoare la dreptul institutiei de a supune politistul, cu acordul acestuia, la "evaluarea comportamentului simulat" in cazul participarii la procedura de ocupare a unor functii de conducere sau de executie sau al existentei unor suspiciuni cu privire la integritatea sau la probitatea profesionala.

Refuzul de a se supune acestui test poate atrage excluderea politistului din procedura de ocupare a respectivului post sau punerea la dispozitie pana la finalizarea cercetarii disciplinare/evaluarea psihologica.

In cazul politistului care nu a sustinut, din motive imputabile, evaluarea comportamentului simulat, ar urma sa se decida incetarea raportului de serviciu in trei luni de la punerea la dispozitie.

Baza de date cu politisti problema

De asemenea, Despescu propune "stabilirea prin norme interne a unor cazuri obiective ca momente obligatorii pentru declansarea procedurii de cunoastere".

Printre acestea, inceperea urmaririi penale pentru orice fapte, declansarea cercetarii disciplinare pentru comportare necorespunzatoare in serviciu, familie, societate, care aduce atingere onoarei, probitatii profesionale a politistului sau prestigiului institutiei, dar si pentru incalcarea prevederilor referitoare la indatoriri, incompatibilitati, conflicte de interese si interdictii stabilite de lege sau in cazul comiterii unor contraventii cum ar fi conducerea sub influenta alcoolului sau tulburarea ordinii publice.

O alta propunerea vizeaza crearea unei platforme informatice de evidenta a procedurilor penale, disciplinare, de cunoastere, iar pana la realizarea acestei platforme, crearea unei baze care sa contina o evidenta a reclamatiilor, procedurilor disciplinare sau penale indreptate impotriva politistilor.

Totodata, ar urma sa fie creata o aplicatie care sa permita interogarea automata intre evidentele de resurse umane si cele de cazier judiciar.

Mai multi psihologi

Conform planului, ar urma sa fie gasita finantare pentru ca psihologii din Politie sa fie formati in domeniul psihologiei clinice si sa fie achizitionate instrumente specifice acestui domeniu.

O alta propunere vizeaza suplimentarea numarului psihologilor din Politie, in prezent, proportia fiind de un psiholog la 700 de politisti, in conditiile in care psihologii au si alte activitati.

Planul propus de seful Politiei Romane se refera si la programe de prevenire a abuzurilor sexuale, a "delincventei juvenile si a victimizarii minorilor" si a violentei in familie.

Seful IGPR considera necesara si constituirea unor colective specializate de politisti care sa instrumenteze cauze privind fapte de natura sexuala in care minorii sunt victime sau autori.

Plan de achizitii

Totodata, in vederea intaririi autoritatii politistului, asigurarii unei protectii eficiente si responsabilizarii acestuia, seful IGPR propune urmatoarele achizitii:

-maiouri antiglont in valoare de 5.950.000 de lei

-veste antiglont in valoare de 2.380.000 de lei

-casti de protectie in valoare de 1.142.400 lei

-mijloace pentru activitati specifice de politie rutiera, menite a reduce numarul de accidente in valoare de 1.332.371 lei.

Citeste si Seful Politiei Capitalei a demisionat. 22 de politisti sunt deferiti Parchetului in cazul pedofilului Stan

Iata intregul raport prezentat de Bogdan Despescu premierului Tudose.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Despescu plan politie , #politie