Presa de azi: Cealalta fata a criminalului de la Neamt - campion national

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 07:45
9898 citiri
Presa de azi: Cealalta fata a criminalului de la Neamt - campion national
Foto: Gandul

Asasinatul de duminica, de la Piatra-Neamt, care a scos la iveala atat complicitatile dintre clanurile mafiote, reprezentantii autoritatilor si parlamentarii locali, cat si incompetenta structurilor locale este, din nou, subiectul care tine prima pagina a cotidienelor de vineri.

Interlopul Gheorghe Mararu, impuscat mortal intr-o cafenea din Piatra Neamt, a fost inmormantat, joi, in localitatea Raznov. La procesiune, au venit peste 500 de persoane, iar numeroase forte de ordine s-au aflat atat printre oameni, cat si pe drumul principal.

Presupusul autor al asasinatului de la Piatra Neamt, Cristian Chilat, zis Falau, a fost arestat, luni seara, de Tribunalul Neamt, pentru 29 de zile, fiind cercetat pentru omor deosebit de grav si tentativa de omor.

"Interlopul Mararu, dus la groapa cu mascati", titreaza Jurnalul National, care prezinta incidentele care au avut loc in timpul funeraliilor, in ciuda mobilizarii masive de forte. Jurnalistii de la Gandul, in schimb, abordeaza situatia dintr-o alta perspectiva si prezinta "Cealalta fata a 'monstrului' Falau: pe cand era un simplu "baiat extraordinar", se batea cu Leonard Doroftei".

Romania Libera realizeaza "Radiografia clanurilor interlope de la Neamt", amintind si de legaturile politistilor cu lumea interlopa. "Lista lui Fatuloiu. Zece sefi de inspectorate judetene de politie, in frunte cu Petre Toba, sunt vizati pentru demitere", titreaza si ziarul Puterea, care evidentiaza sanctiunile autoritatilor implicate in clanurile mafiote, iar Evenimentul Zilei adauga ca "Aurelian Soric, seful IPJ Neamt, va fi cercetat disciplinar. ANI ii verifica averea".

Adevarul isi titreaza articolul "Traian Basescu: Ma ingrijoreaza gradul redus de disciplina care este in Politie. Este nevoie de o reforma care sa fie gata intr-un an", subliniind ca situatia de la Neamt este criticata si de seful statului.

Jurnalul National: Interlopul Mararu, dus la groapa cu mascati

Peste 500 de persoane s-au adunat la Roznov, in judetul Neamt, pentru a participa la inmormantarea interlopului Mararu, care a fost impuscat intr-o rafuiala mafiota intr-o cafenea din centrul orasului Piatra-Neamt.

Un cordon de politisti, intins pe aproximativ un kilometru, a dirijat circulatia, iar cinci masini cu politisti de interventie rapida au fost dislocate in zona, potrivit Jurnalul National.

La locuinta parintilor lui Mararu s-a aflat si un echipaj de ambulanta. Se pare ca medicii au fost chemati pentru o persoana care se simtea rau si avea nevoie de calciu.

Mai multi oficiali ai IPJ Neamt au anuntat, joi, ca funeraliile lui Gheorghita Mararu vor fi supravegheate de forte de politie. Totodata, cortegiul funerar al acestuia a fost insotit de la Piatra Neamt pana in Roznov de echipaje de interventie rapida.

Gandul: Cealalta fata a "monstrului" Falau: pe cand era un simplu "baiat extraordinar", se batea cu Leonard Doroftei

Suspectul asasinatului de la cafenea a fost arestat preventiv, luni, pentru o perioada de 30 de zile de magistratii Tribunalului Neamt. Autoritatile au decis, miercuri, ca Falau sa fie mutat la Bucuresti, evocand complexitatea cazului.

De asemenea, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a preluat, marti, ancheta, ca urmare a suspiciunilor potrivit carora politistii nemteni ar avea legaturi cu clanurile interlope.

Cu toate acestea, precizeaza jurnalistii de la Gandul, Falau nu a fost mereu un interlop periculos.

El a fost medaliat cu bronz la campionatul national la box pentru juniori. A boxat pe vremuri cu Leonard Doroftei, care spune acum ca ii e rusine ca au fost "oarecum apropiati". "Era un baiat extraordinar. Radeai, glumeai cu el, era un baiat de viata. Acum imi e rusine ca am fost oarecum apropiati", spune Doroftei.

"Nu imi pot imagina ce s-a intamplat cu el. Adevarul e ca toata Europa asta de Est s-a cam dat peste cap si multi au luat-o razna. O fi prizat niste prafuri care i-au luat mintile, nu stiu...", adauga antrenorul lui Chilat din perioada junioratului.

Romania Libera: Radiografia clanurilor interlope de la Neamt

Asasinatul de la Piatra Neamt, comis de Falau, a scos insa la suprafata si conflictele mai vechi dintre clanurile mafiote.

Incepand cu anul 2001, in judetele Neamt si Iasi si-au impus influenta patru clanuri interlope: Mararu si Mironescu, respectiv Cristodorescu si Rodideal si, la inceput, clanurile au colaborat destul de bine. Interlopii aveau protectia asigurata, inclusiv de la varful Internelor, dupa cum sustin surse judiciare.

Multi politicieni ai PSD, intre care fostul deputat Iulian Tocu, apelau la serviciile de intimidare ale acestor clanuri. De altfel, Tocu a fost implicat intr-un dosar penal de coruptie alaturi de Rodideal si Gheorghita Mararu, de care, insa, a scapat gratie magistratilor ieseni, dezvaluie Romania Libera.

Neintelegerile dintre gruparile interlope - unele de natura financiara, dar si suspiciunile ca s-au turnat reciproc in diverse dosare penale - s-au accentuat in 2005, cand s-au schimbat "centrele de influenta si de protectie" si cand fiecare grupare si-a cautat noi protectori.

Fratii Mararu au scapat de multe dosare penale. Potrivit surselor locale, ei invocau ca protectori nume grele precum ale generalilor, comisarilor, dar si ale unor fosti judecatori si procurori. Fratii Mararu au avut dosare penale pentru trafic de masini furate, pentru contrabanda cu tigari, pentru intimidarea unui lichidator judiciar. Doar intr-un singur dosar Gheorghita Mararu a fost condamnat cu suspendare.

Puterea: Lista lui Fatuloiu. Zece sefi de inspectorate judetene de politie, in frunte cu Petre Toba, sunt vizati pentru demitere

Divergentele dintre clanurile mafiote, accentuate de crima de duminica, au iscat un conflict de amploare intre cei mai puternici politisti ai momentului: seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica, Valentin Fatuloiu, si seful Politiei Romane, Petre Toba.

Fatuloiu sustine ca a propus, luni, ministrului de Interne, Traian Igas, schimbarea din functie a sefului IPJ Neamt, iar marti a cerut demisia sefului IGPR, chestorul Petre Toba, evocand managementul prost al cazului de la Neamt, dar si a altor sefi ai politiei.

Ziarul Puterea a obtinut de la surse din interiorul Ministerului Administratiei si Internelor lista cu inspectorii vizati in cadrul evaluarii facute de secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu, referitor la politistii care au venit la Cotroceni la protestul din septembrie.

Printre cei vizati se afla sefii inspectoratelor din cadrul carora au participat politistii ce pareau ca au asupra lor armele din dotare (cel putin tocurile pistoalelor erau atasate la curea) - seful IPJ Neamt, Aurelian Soric, seful IPJ Prahova, Iulian-Gheorghe Bach, seful IPJ Dolj, Constantin Nicolescu, si seful IPJ Harghita, Radu Sandu Moldovan.

Evenimentul Zilei: Aurelian Soric, seful IPJ Neamt, va fi cercetat disciplinar. ANI ii verifica averea

Prima demisie pe care a cerut-o Fatuloiu a fost cea a sefului IPJ Neamt, Aurel Soric, despre care se vehiculeaza ca ar fi avut legaturi cu clanul Mararu.

De asemenea, Agentia Nationala de Integritate (ANI) s-a autosesizat, joi, si a decis sa verifice averea comisarului sef Aurelian Soric.

In plus, acesta va fi cercetat disciplinar la propunerea ofiterilor din corpul de control al MAI pentru conduita neadecvata si declaratiile facute in ultimele zile in legatura cu demiterea sa si cu asasinatul de la Piatra-Neamt, potrivit Evenimentul Zilei.

Adevarul: Traian Basescu: Ma ingrijoreaza gradul redus de disciplina care este in Politie. Este nevoie de o reforma care sa fie gata intr-un an

Si presedintele Traian Basescu a criticat situatia iscata la Neamt, declarand, joi seara, la postul national de televiziune, ca, in unele judete, Politia s-a transformat intr-o institutie care apara clanurile mafiote si ca isi doreste o reforma a Politiei in cel mult un an, deoarece este ingrijorat si deranjat de gradul redus de disciplina.

"Ma ingrijoreaza gradul redus de disciplina care este in Politie. Ma ingrijoreaza lipsa de respect a politistilor fata de sefii ierarhici. Imi este cunoscuta situatia din unele judete in care subofiterii, lideri de sindicat, bat cu pumnul in biroul comisarului-sef", a declarat seful statului, citat de Adevarul.

Seful statului i-a sfatuit pe sefii de post din judetul Neamt, care au amenintat ca-si vor da demisia daca este dat afara comisarul-sef Aurelian Soric, sa ia in considerare serios acest lucru.

"Ce m-a deranjat la Neamt a fost protestul sefilor de post care au amenintat cu demisia in cazul destituirii comisarului-sef, Aurelian Soric. Ceea ce le transmit eu e sa-si dea demisia daca asa inteleg ei sa-si faca treaba intr-o institutie piramidala cum e Politia", a spus iritat presedintele.

Traian Basescu a precizat ca toate structurile importante ale Guvernului au fost avertizate de unul dintre serviciile de informatii despre situatia de la Neamt. Mai mult, afirma el, Ministerul de Interne ar fi fost avertizat inca din 2009 ca rivalitatea si disputele dintre grupari se pot transa cu arme de foc.

"Ca dovada, despre situatia de la Neamt, toate structurile guvernamentale responsabile au fost avertizate de unul din serviciile de informatii. Mai mult, in 2009, MAI era atentionat ca rivalitatea si disputele dintre grupari se pot transa cu arme de foc. Asa s-a intamplat", a spus Traian Basescu.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#crima Piatra Neamt, #protest politisti Piata Revolutiei, #Fatuloiu demisie Toba, #Igas ministru Interne, #conflict politie , #politie