Desi platiti din bani publici, sefii Jandarmeriei si ai Politiei si-au secretizat salariile. Cu ajutorul PSD si ALDE

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 14 August 2019, ora 09:51
29638 citiri
Desi platiti din bani publici, sefii Jandarmeriei si ai Politiei si-au secretizat salariile. Cu ajutorul PSD si ALDE
Foto: Facebook/Carmen Dan

Sefii din Politia Romana si-au secretizat in declaratiile de avere veniturile incasate in baza unei prevederi din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, initiata si votata in Parlament de coalitia PSD si ALDE.

Secretizarea veniturilor a fost facuta atat de fostul sef al IGPR, chestorul Ioan Buda, demis dupa scandalul mediatic din cazul crimelor de la Caracal, dar si in cazul celor patru adjuncti ai inspectorului general al Politiei Romane.

Este vorba de comisarul-sef de politie Florian Dragnea, care conduce in acest moment, de facto, Politia Romana, chestorul Victor Wili Apreutesei, chestorul Carmen Camelia Tuicu si comisarul-sef Viorel-Daniel Radulescu.

Situatia este valabila si in cazul altor ofiteri superiori din politie, atat la nivel central, cat si in cadrul inspectoratelor de politie judetene.

Sursa: Declaratie de avere Florian Dragnea

Sursa: Declaratie de avere Ioan Buda

De asemenea, aceeasi moda o regasim si in cazul Jandarmeriei Romane. Unul dintre exemple este cel al celebrului colonel Ionut Catalin Sindile, implicat in represiunea manifestantilor la mitingul din 10 august 2018.

Sursa: Declaratie de avere Ionut Catalin Sindile

Un alt caz este al fostului sef al Jandarmeriei, colonelul Sebastian Cucos, care conduce in prezent Jandarmeria Bucuresti, cercetat de procurorii militari.

Sursa: Declaratie de avere Sebastian Cucos

De ce au salariile secretizate

Ziare.com a intrebat la Agentia Nationala de Integritate (ANI) de ce politistii au salariile la secret si daca exista vreo consecinta pentru faptul ca nu-si fac publice veniturile.

Potrivit oficialilor ANI, articolul 29 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice stabileste clar ca functionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care isi desfasoara activitatea in cadrul tuturor autoritatilor publice centrale ori locale sau, dupa caz, in cadrul tuturor institutiilor publice, trebuie sa-si declare veniturile.

"Nedepunerea declaratiilor de avere si a declaratiilor de interese in termenele prevazute de prezenta lege, precum si nedeclararea, in declaratia intocmita potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte inscrisuri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei.

Agentia poate declansa din oficiu procedura de evaluare."

Clauza de confidentialitate

Totusi, potrivit Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate.

O astfel de clauza, valabila in cazul politistilor, a fost introdusa prin Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, promovata de coalitia PSD si ALDE.

In esenta, legea trebuia sa elimine disfunctionalitatile din sistemul public de salarizare, dar in actul normativ a fost strecurat un articol buclucas.

Articolul 86, alineatul 4, stabileste ca: "Soldele lunare ale personalului militar, respectiv salariile lunare ale politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare sunt confidentiale, institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii."

O lege care a fost promovata abitir de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, care semneaza expunerea de motive, de liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, si de parlamentarii PSD si ALDE.

Sursa: Expunerea de motive

Procedura legislativa din Parlament in acest caz a durat doar o luna. Iata traseul Legii nr. 153/2017, pe site-ul Camerei Deputatilor.

Trebuie sa depuna adeverinta privind clauza

Oficialii ANI explica pentru Ziare.com ca, in cazurile in care exista norme speciale sau clauze privind asigurarea confidentialitatii veniturilor declarantului sau ale membrilor familiei sale, "este obligatorie dovada acestor aspecte prin anexarea la declaratia de avere a unei adeverinte salariale prin care se confirma existenta clauzei, respectiv indicarea normelor speciale care instituie obligatia de confidentialitate, situatie in care se poate dispune anonimizarea informatiilor privind veniturile realizate."

Prin urmare, declaratiile de avere se vor completa la toate rubricile prevazute de formular, inclusiv cu veniturile declarantului si ale membrilor sai de familie realizate in ultimul an fiscal incheiat, urmand ca pentru fiecare caz in parte, pe baza documentelor anexate declaratiei de avere si din care rezulta existenta clauzei de confidentialitate, "inspectorii de integritate sa se pronunte cu privire la anonimizarea informatiilor privind veniturile realizate."

Practic, ofiterii trimit declaratiile de avere completate, cu documentele anexate, iar inspectorii ANI sau persoanele responsabile cu declaratii de avere din Politie le anonimizeaza.

"Precizam ca persoana care are obligatia declararii veniturilor este obligata sa completeze in mod corespunzator rubricile declaratiei de avere, anonimizarea informatiilor urmand a fi facuta in baza dispozitiilor legale anterior mentionate, in caz contrar fapta constituind contraventie, iar Agentia Nationala de Integritate poate declansa din oficiu procedura de evaluare," conchide ANI, in raspunsul transmis Ziare.com.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#salarii politie, #salarii jandarmi, #salarii secretizate MAI, #venituri Sindile, #venituri Ioan Buda , #politie