Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Spaga la vama: 86 de persoane arestate preventiv (Video)

Joi, 10 Februarie 2011, ora 05:00
12652 citiri
Spaga la vama: 86 de persoane arestate preventiv (Video)
Foto: Arhiva

Ancheta in dosarul "coruptie la Vama" ia amploare. Zeci de mandate de arestare pentru 29 de zile si alte zeci de mandate de retinere au fost emise pe numele vamesilor si politistilor care au facut coada la Directia Nationala Anticoruptie inca de marti noaptea.

In plus, au inceput sa cada si primele capete in cadrul acestul dosar: Radu Traian Marginean a fost destituit de catre Emil Boc din functia de sef al Autoritatii Nationale a Vamilor.

Cercetarile si audierile politistilor de frontiera si vamesilor care au fost retinuti in cursul zilei de marti continua la Directia Nationala Anticoruptie si la Curtea de Apel Bucuresti. Acestia sunt acuzati de luare de mita si contrabanda.

Procurorii DNA lucreaza intens si continua sa ii audieze pe acei politisti de frontiera si vamesi care au fost retinuti marti dimineata in urma raidului din mai multe vami din vestul tarii.

Cei 150 de vamesi si politisti de frontiera ridicati marti au fost adusi la Bucuresti cu autobuze si elicoptere MAI. In cursul noptii de marti spre miercuri aproape 100 dintre acestia au fost retinuti pentru 24 de ore. Doar 15 vamesii si politistii de frontiera din Timis si Caras-Severin au fost lasati sa plece de la DNA dupa ce au fost audiati, dar au primit interdictia de a parasi localitatea de domiciliu sau tara.

Ziare.com iti prezinta desfasurarea evenimentelor:

- Alte 12 persoane au primit mandate de arestare preventiva, in noaptea de miercuri spre joi, in lotul Naidas-Moravita. In total sunt arestate 86 de persoane. Alte 4 persoane nu au voie sa paraseasca tara.

- Unui vames de la Stamora Moravita i s-a facut rau cand a auzit ca a primit mandat de arestare

- Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au emis mandate de arestare de 29 de zile pentru seful Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidas, Valentin-Ionica Baragan, precum si pentru alte 14 persoane care isi desfasurau activitatea la acelasi punct vamal.

Cei 15, intre care 11 lucratori de politie de frontiera - trei ofiteri si opt agenti, si patru lucratori vamali, toti de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Naidas, judetul Caras-Severin, au fost retinuti de DNA miercuri pentru contrabanda cu tigari.

- Alte 15 persoane, intre care ofiteri, agenti de politie de frontiera si lucratori vamali, de la PTF Moravita, au fost arestate, miercuri seara, pentru 29 de zile, dupa ce pentru un prim lot format tot din 15 persoane care lucrau in aceeasi vama magistratii CAB au emis mandate de arestare.

- Radu Traian Marginean a fost destituit din functia de sef al Autoritatii Nationale a Vamilor. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. In locul acestuia a fost numit Viorel Comanita, directorul Directiei de Supraveghere Accize si Operatiuni Vamale din cadrul ANAF.

- Ministrul Finantelor sustine ca Radu Traian Marginean ar putea fi schimbat din functia de sef al Autoritatii Nationale a Vamilor daca DNA instiinteaza ANAF ca acesta este urmarit penal in dosarul mitei la Vama Halmeu.

- Sorin Blejnar i-a zis premierului ca Radu Marginean ramane in continuare seful vamilor si ca asteapta de la DNA o decizie oficiala pentru ca acesta sa fie demis.

- Seful ANAF, Sorin Blejnar, a fost convocat de premierul Emil Boc la Guvern, pentru discutii pe tema situatiilor din vami.

- CV-ul si declaratia de avere ale lui Radu Marginean au fost scoase de pe site-ul ANAF.

- Un adevarat scandal s-a iscat la Vama Nadlac, deoarece angajatii au ingreunat foarte mult ritmul de trecere a frontierei, asa ca s-a format o coada de peste zece kilometri de masini. Soferii s-au revoltat si au pus tirurile de-a latul drumului.

- Au aparut steongrame din dosarul vamesilor, iar in una dintre acestea se arata ca seful de la PTF Naidas, Valentin Baragan, si-a anuntat subalternii ca exista riscul existentei unor controale, solicitand ca vamesii sa nu mai ia mita, cel putin temporar.

- DNA anunta ca inca 15 persoane, intre care ofiteri, agenti de politie de frontiera si lucratori vamali, de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moravita au fost retinute, la ora 17.00, de procurorii anticoruptie, numarul total al celor retinuti in cazul anchetelor de la vamile din vest ajungand la 75.

- Premierul Emil Boc l-a convocat, la ora 16.00, pe presedintele ANAF, Sorin Blejnar, la Guvern, ca sa discute despre situatia din vami.

- In acest scandal se pare ca este implicat si nepotul fostului senator Antonie Iorgovan, Claudiu Iorgovan, si fiul fostului senator PSD, Viorel Matei, au declarat surse judiciare pentru Evenimentul Zilei.

- Procurorii din cadrul DNA anuntau la ora 15.30 ca efectueaza cercetari penale fata de alti 15 inculpati intre care ofiteri si agenti de politie de frontiera, lucratori vamali care si-au desfasurat activitatea in cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Naidas, din judetul Caras-Severin.

Steongrame din dosarul vamesilor: "Vin si ne filmeaza cu pixuri si ochelari"

- La ora 14.50 o alta duba cu invinuiti a plecat de la sediul DNA catre Curtea de Apel Bucuresti.

- Cele doua sedinte unde erau audiati alti 30 de vamesi si politisti au fost suspendate la ora 14.43, iar salile au fost evacuate pentru a fi mutati la sectia de penal. Sedintele vor fi reluate dupa ora 15.00.

- Magistratii au emis, la ora 14.30, pentru 15 vamesi si politisti, de la punctul de trecere al frontierei de la Naidas, mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.

- Circulatia la vama Nadlac era blocata in jurul orei 14.00 si se formase o coada de 300 de tiruri dupa ce vamesii sunt nemultumiti ca le-a fost intrerupta activitatea de controalele celor de la DGA. Masinile mici au fost redirectionate pe alte rute.

- Procurorii DNA continua audierile. Pana la ora 14.00 fusesera invinuite 45 de persoane si duse la Curtea de Apel Bucuresti. Insa avocatii sustin ca numarul invinuitilor va ajunge la aproximativ 100.

- Lotul celor 45 de invinuiti a fost impartit in 3 pentru a fi audiati de magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti. Primii 15 au fost audiati pana in jurul orei 12.30. Dupa aceasta ora au fost audiati urmatorii 15. Al treilea urmeaza sa inceapa sa fie audiat miercuri dupa masa. Unii au recunoscut, iar altii au spus ca nu sunt adevarate acuzatiile procuroruilor DNA.

- Dupa 10 minute de audieri, procurorii DNA l-au pus sub invinuire pe seful vamilor, Radu Marginean, care este acuzat de luare de mita si trafic de influenta. Acesta sustine ca este nevinovat. Liviu Florian, cercetat in acelasi dosar, aduna banii pentru un partid politic. Surse din randul anchetatorilor sustin ca este vorba despre PD-L.

- Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie mai efectueaza cercetari penale si fata de 15 inculpati, intre care 11 lucratori de politie de frontiera (trei ofiteri si opt agenti) si patru lucratori vamali, care si-au desfasurat activitatea in cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Naidas, jud. Caras-Severin.

- Directia Nationala Anticoruptie a trimis un comunicat prin care informeaza ca procurorii efectueaza cercetari penale fata de 35 de persoane intre care ofiteri si agenti de politie de frontiera, lucratori vamali la Punctul de trecere a frontierei (P.T.F.) Moravita, Sectorul Politiei de Frontiera (S.P.F.) Deta, P.T.F. Foeni din cadrul S.P.F. Cruceni, toate structurile apartinand Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (I.J.P.F.) Timis si fata de persoane suspectate de trafic de tigari.

- Pe holurile Curtii de Apel Bucuresti sunt foarte multe rude, iar unele persoane plang. Acestia sustin ca nu inteleg de ce apropiatii lor au fost ridicati, luand in considerare ca nu au facut niciodata contrabanda cu tigari.

- Sotul vamesei Maria Ranga, de la Naidas, retinuta de DNA, a facut infarct si a murit. Femeia a fost eliberata miercuri si s-a dus acasa sa isi ingroape sotul.

- La ora 11.30 la Curtea de Apel urmeaza sa fie adus un alt lot de 30 de persoane care au fost audiate de procurorii DNA cu propunere de arestare preventiva pentru 24 de ore.

- In urma audierilor de la sediul DNA 15 dintre cei acuzati sunt judecati de magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti. Sedinta s-a suspendat timp de mai multe minute din cauza ca 7 avocati nu au ajuns la Curtea de Apel. Aceasta s-a reluat dupa ora noua dimineata.

- Radu Marginean, seful Agentiei Nationale a vamilor, a fost chemat la audieri la sediul DNA, din Bihor. Acesta urmeaza sa fie audiat in jurul orei 12.00.

Sunt suspiciuni ca in schimbul unei sume considerabile de bani, Radu Marginean, ar fi numit-o in functie pe Nicoleta Dobrescu, fosta sefa a Vamii Halmeu.

Scene de sex si plimbari cu avionul, la Vama Moravita

Agentii DIICOT ii cauta pe cei sapte vamesi care sunt dati in urmarire generala. Printre acestia se afla si seful de tura al vamii Stamora - Moravita, Milan Stefan Gubic, care a intrat in concediu medical saptamana trecuta. Cand anchetatorii s-au dus la domiciliul acestuia nu l-au gasit, iar sotia lui le-a spus ca a plecat cu masina marti dimineata, dar nu stie unde.

Milan Stefan Gubic a fost candidatul PSD la alegerile locale din 2008, la primaria din Nadlac, insa a obtinut doar un scor de 13.66%, in defavoarea candidatului PD-L, Vasile Ciceac, care a obtinut 75, 42%.

Se pare ca Milan Stefan Gubic este un apropiat al deputatului PSD, Adrian Nastase. El a mai fost sef de vama la Nadlac, din judetul Arad, la inceputul anilor 2000. In declaratia lui de avere apare ca detine 3 case, 3 apartamente, mai multe terenuri si este patronul mai multor afaceri banoase.

Scene de sex si plimbari cu avionul, la Vama Moravita

Acestia sunt acuzati ca primeau mita si ca se transformasera in adevarati traficanti de tigari, alcool si cosmetice. Politistii de frontiera si vamesii au fost filati timp de mai multe luni. Mita de la contrabandistii de tigari era stransa intr-o caciula de blana, care era tinuta intr-o ghereta.

O persoana retinuta in dosarul privind fapte de coruptie la vami a fost dusa la spital

Ofiteri sub acoperire i-au filat pe vamesii si politistii de frontiera au fost surprinsi de camerele de luat vederi instalate de anchetatorii anticoruptie pentru a strange probe in acest caz, in timpul unor partide de sex la birou.

Zeci de vamesi si politisti de frontiera, retinuti pentru 24 de ore

Potrivit anchetatorilor, citati de Evenimentul Zilei, este vorba de doua cupluri, colegi de serviciu, iar scenele de sex ar fi avut loc intr-o masina in vama.

Basescu, despre arestarile din vami: Vreau sa se ajunga la "regina"

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#politisti vamesi audiati DNA, #acuzati contrabanda tigari , #politie
Comentarii