Masinile vitezomanilor sa fie confiscate - Sunteti de acord? Sondaj Ziare.com

Vineri, 10 Mai 2013, ora 08:59
7662 citiri
Masinile vitezomanilor sa fie confiscate - Sunteti de acord? Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

In vacanta de Paste au avut loc peste 80 de accidente rutiere in care si-au pierdut viata 22 de persoane si multe altele au fost ranite grav.

Aceste accidente au avut loc atat pe cei aproximativ 400 de kilometri de autostrada pe care ii are Romania, cat si pe drumuri nationale sau europene. Principalele cauze ale acestor accidente au fost viteza excesiva, condusul in stare de ebrietate si neacordarea de prioritate.

In plus, un nou record de viteza prins pe radar a fost inregistrat in Romania, chiar de 1 mai. Un sofer a circulat cu 242 de km/h pe A2. La scurt timp dupa publicarea bilantului sumbru, premierul Ponta a invocat marti posibilitatea ca la revizuirea Constitutiei sa se prevada si confiscarea automobilelor si motocicletelor folosite in cazul abaterilor grave de circulatie.

A doua zi, si-a detaliat dorinta: "Am vazut ieri cata agitatie a provocat o simpla afirmatie a mea ca am putea introduce, dupa o modificare constitutionala, ca sanctiuni confiscarea unor bunuri folosite la savarsirea unor contraventii sau infractiuni.

Toti apostolii proprietatii s-au simtit lezati ca as vrea sa confisc masina cuiva care merge cu 250 km/h printr-un sat din Romania. Eu cred ca ar fi bine si sunt dispus sa fiu luat de guler si dat afara din biroul de prim-ministru atat timp cat cred ca e un lucru bun".

Ce prevede legea

Nu este foarte clar de ce a simtit premierul nevoia sa vorbesca despre modificarea Constitutiei cand aceasta prevedere a confiscarii masinilor vitezomanilor poate fi introdusa in Codul Rutier.

Imediat au aparut reactii. In primul rand, Tudor Chiuariu, senator PNL, vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, a declarat ca nu are cum sa fie modificata Constitutia pentru aceasta prevedere.

De altfel, in august 2011, cand s-a discutat una dintre modificarile Codului Rutier, sefii de la Interne au cerut, pentru a treia oara Parlamentului, confiscarea masinilor folosite la cursele nebunesti de viteza. Legislatorii au picat la vot aceasta prevedere.

Articolul 44 din Constitutie, alin 2, prevede ca "proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular", dar, pe de alta parte, alin 9 prevede ca "bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii".

Reprezentantii politiei considera ca orice inasprire a sanctiunilor este binevenita. Comisarul sef Lucian Dinita a declarat, pentru Ziare.com, ca dorinta premierului este "foarte buna".

"In principiu, ar fi o masura descurajatoare", ne-a declarat seful Directiei Politiei Rutiere din IGPR. Pe de alta parte, subcomisarul Ciprian Sobaru a declarat miercuri, la un post de televiziune, ca "orice modalitate de sanctionare, fie chiar si confiscarea masinilor, care sa il faca pe participantul la trafic sa constientizeze si sa se limiteze la respectarea legilor rutiere, este un plus. In ultimii ani, sanctiunile au fost marite continuu, insa indisciplina in trafic nu s-a modificat cu nimic. Avem o legislatie permisiva, dar perfectibila".

Si secretarul Comisiei de la Venetia, Thomas Market, este de parere ca masura ar fi "justificabila". Acesta a afirmat miercuri ca i s-ar parea justificabila initiativa premierului Romaniei privind posibilitatea confiscarii masinilor in cazul soferilor care sunt surprinsi circuland cu peste 200 de km/h.

"Cred ca in alte tari este posibil sa fie confiscat instrumentul unei infractiuni, dar de obicei nu este confiscata masina unui sofer care incalca Codul rutier, deoarece astfel de incalcari sunt foarte frecvente. Dar in acest caz extrem mie mi se pare justificabila (confiscarea - n.red.), nu cred ca ar fi o problema din punctul de vedere al standardelor europene", a afirmat Markert.

Cum e in alte tari

In Franta, incepand din 2008, legea permite confiscarea masinii in cazul in care proprietarul recidiveaza, comitand in mod repetat infractiuni grave. Este vorba despre consum de alcool, droguri, excese de viteza (depasirea cu peste 50 de km/h a vitezei maxime admise) sau omucidere. Confiscarea este decisa de tribunal si se aplica numai in cazul in care soferul detine masina implicata. Arareori insa judecatorii au decis confiscarea masinii implicate intr-un accident grav.

Cine depaseste viteza legala in Elvetia si Olanda cu 80 de km/h risca sa ramana fara masina, plus amenzi piperate. In 2010, in Olanda, politia a confiscat un Bugatti Veyron apartinand unui tanar de 20 de ani care rula cu 160 km/h intr-o zona in care viteza maxima admisa era de 80 km/ora.

In Canada, masinile ai caror soferi depasesc cu peste 100km/h viteza maxima admisa sunt confiscate. In 2011, politia din Vancouver a confiscat nu mai putin de 13 masini, conduse de tineri care au participat la curse ilegale de viteza. Autovehiculele au stat in garajele politiei timp de o saptamana, dupa care au fost returnate proprietarilor, dupa plata unei amenzi usturatoare.

In Ungaria, de la 1 iulie 2011 amenzile rutiere sunt trimise la domiciliu, iar politia maghiara are dreptul de a confisca masina pentru amenzi neplatite.

Ziare.com va invita la dezbatere. Sunteti de acord ca politia sa confiste masini pentru exces de viteza?

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#confiscare masini viteza mare, #Ponta confiscare masini, #modificare Constitutie confiscare masini , #politie