Criminalii si talharii din Bucuresti si-au schimbat obiceiurile

Joi, 07 Martie 2013, ora 23:56
7825 citiri
Criminalii si talharii din Bucuresti si-au schimbat obiceiurile

Hotii din Bucuresti au devenit mai timizi in 2012, cand numarul infractiunilor din Capitala a scazut cu 4,5% fata de anul precedent. In plus, autoritatile au constatat ca hotii se orienteaza mai degraba spre infractiunile fara violenta si care nu implica distrugeri.

De la 93.402 infractiuni sesizate in anul 2011, anul trecut au fost sesizate 89.159 de infractiuni, se arata in bilantul politistilor, remis la solicitarea Ziare.com.

Dintre acestea, precizeaza sursa citata, 65% sunt infractiuni judiciare, 25,6% de alta natura si 9,4% economico-financiare. 20% din infractiunile sesizate in cursul anului 2012 au fost savarsite in mediul stradal.

Au fost cercetate 15.347 de persoane, 15,6% in stare de retinere sau arestare preventiva, ceea ce reprezinta un plus de peste 17% comparativ cu anul 2011.

Astfel, numarul talhariilor, adica a furturilor comise cu violenta sau prin amenintare, se mentine aproximativ acelasi cu cel din 2011 - aproape 1.900 de fapte.

Schimbarea consta in faptul ca au scazut masiv talhariile comise prin amenintare sau prin lovire (cu 37%) si s-au inmultit cele savarsite prin smulgere (cu 15%), se arata in bilantul Politiei.

In plus, precizeaza sursa citata, numarul evenimentelor in care s-au folosit arme a scazut cu 20%, la 46.

Mai putine furturi din locuinte, mai multe furturi din buzunare

Numarul furturilor din locuinte, comise prin efractie, a scazut cu 13%. Furturile din locuinte savarsite prin escaladare au crescut insa cu 34% in anul 2012 comparativ cu 2011, se arata bilantul Politiei Capitalei, care motiveaza ca multi dintre hoti au reusit sa patrunda in locuinte dupa ce s-au dat drept angajati ai primariei, Enel sau Distrigaz dar si responsabili cu dezinsectia.

In total, politistii au constatat aproape 3.000 de spargeri de locuinta in Bucuresti. Si furturile din magazine au inregistrat o evolutie ascendenta fata de anul 2011, fiind cu 39% mai numeroase.

In ceea ce priveste furturile din buzunare/genti/posete, numarul infractiunilor de acest tip sesizate in 2012 fiind de 3.755, in crestere cu 16% fata de anul 2011.

Hotii renunta la furturile de masini

Hotii au inceput de asemenea sa renunte la furatul masinilor, a bunurilor din masini si a componentelor de masini, se mai arata in bilantul remis Ziare.com.

Astfel, numarul acestor infractiuni a scazut in 2012 - cu 37% pentru furtul de masini si cu 13% pentru furtul de bunuri din masini.

La fel de multe omoruri

Anul trecut, poltistii eu efectuat un amplu control, dupa crima de la coaforul Perla, control in urma caruia au ridicat 1.343 arme, aproape dublu fata de anul precedent, si peste 55.000 de bucati de munitie. Mai mult, politistii au anulat peste 600 de permise de arma si au interzis dreptul de detinere si folosire a armelor de foc in cazul a 49 de persoane, se mai arata in bilant.

Separat de controlul general de cazul Vladan, politistii au mai confiscat 119 arme (39 letale si 80 neletale) si 900 de bucati de munitie folosite la comiterea unor infractiuni.

Numarul crimelor comise in Bucuresti nu a tinut cont de aceasta reducere a numarului de arme. Astfel, s-au inregistrat 35 de sesizari privind omoruri in 2012, din care 10 nu s-au confirmat. 60% din numarul omorurilor au avut loc in urma unor conflicte de familie sau au implicat oameni ai strazii, anunta Politia Capitalei.

Criminalitatea in scoli

Anul trecut au fost comise 256 de infractiuni inregistrate in unitatile de invatamant sau zonele limitrofe acestora.

Important de mentionat este faptul ca din totalul acestora 85% sunt savarsite in incinta scolilor, doar 15% fiind comise in zona adiacenta acestora, zona de competenta stricta a Politiei.

Totodata, peste 88% dintre infractiunile mentionate sunt loviri si alte violente, furturi si amenintari.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#politie infractiuni Capitala, #talharii Bucuresti bilant Politie , #politie