Cum ne comportam cu politistii? Mihai Gainusa si Marian Godina, o controversa gratuita

Duminica, 14 August 2016, ora 07:30
18981 citiri
Cum ne comportam cu politistii? Mihai Gainusa si Marian Godina, o controversa gratuita

In aceasta saptamana, o dezbatere a cucerit mass-media: e vorba de comportamentul politistilor care au retinut o persoana care a traversat strada neregulamentar.

30% din numarul total de accidente rutiere din Romania sunt provocate de pietoni prin traversarea neregulamentara a strazii, care are ponderea cea mai mare dintre toate cauzele accidentelor rutiere. Neacordarea prioritatii este pe locul doi.

Totul se intampla pentru ca pietonii nu respecta regulile de circulatie si, in al doilea rand, pentru ca nu sunt amendati atunci cand o fac, desi exista prevederi legale la fel de stricte pentru ei ca si pentru soferi.

Traversarea strazii pe culoarea rosie a semaforului este o contraventie care se pedepseste cu o amenda de 120 de lei. Problema e ca s-a creat asa, un fel de traditie, ca soferii din trafic sunt vinovati pentru orice si numai ei sunt pedepsiti.

Un biciclist care nu respecta regulile de circulatie rareori este oprit de agenti si foarte rar amendat. Regulile in ce priveste consumul de alcool se pare ca nu se aplica biciclistilor, doar soferilor. Pietonii sunt si mai protejati, desi sunt participanti activi la trafic si sunt extrem de expusi accidentelor.

Aceasta e situatia din teren. Cu o zi inainte de cazul excesiv mediatizat din Piata Unirii, o alta doamna a fost oprita de politisti pentru trecere neregulamentara. De data asta, la Piata Romana.

Femeia a trecut pe rosu dinspre ASE spre coloane, pentru cine cunoaste zona. In intersectie, doua echipaje de politie. Femeia e abordata de un politist care se prezinta si ii anunta contraventia. Aceasta se uita la el o secunda, apoi ii intoarce spatele si pleaca. Politistul, stupefiat, se ia dupa ea, o opreste si ii cere actele. Probabil ca a amendat-o.

La acest episod am fost martor. Si nu o data am observat, fiind la volan sau pieton, ca multi oameni nu stiu sa se comporte in relatia cu agentii de circulatie. Ori incearca sa-i ia peste picior, ori fac scandal, ori o iau la fuga, vedeti cazul politistului ucis de soferul turc care nu a oprit la semnal.

Nu stiu daca e doar vina noastra sau e si vina politistilor, dar habar nu avem sa comunicam cu ei.

Nu cred ca daca un agent iti cere sa te opresti e indicat sa-i intorci spatele, sau, daca esti la volan, sa accelerezi. In acel moment, dupa ce a facut acel semn, am trecut din starea de libertate absoluta intr-una limitata de relatia cu un reprezentat al legii.

Avem dreptul sa fim informati pentru ce am fost opriti, avem dreptul sa ne recunoastem sau nu vina, avem dreptul sa contestam decizia autoritatii, dar n-avem dreptul sa fim mistocari, badarani sau violenti.

Din experienta personala de sofer amator cu douazeci de ani vechime, pot sa va spun ca nu am fost amendat in 90 la suta din cazurile in care am fost oprit de agentii de circulatie.

Si asta doar pentru simplul motiv ca am acordat respectul cuvenit profesiei lor si, daca am fost vinovat, mi-am recunoscut pe loc vina, aratandu-ma dispus sa platesc amenda.

Multi agenti de circulatie sunt atat de surprinsi cand dau peste un sofer care-si recunoaste greseala, incat, de multe ori nu mai dau amenda sau o acorda pe cea minima. Aici, trebuie sa fac o precizare, incerc din rasputeri sa respect regulile de circulatie si pe cei din trafic. E adevarat ca nu reusesc intotdeauna, dar asta e numai vina mea, nu a politistilor.

In cazul disputei dintre Mihai Gainusa, realizator radio, si Marian Godina, politist si scriitor, nu sunt de acord cu tonul golanesc folosit de cei doi in dezbaterea de pe Facebook.

Situatia e mult mai grava si mai importanta, dar, pe de alta parte, daca refuzi sa arati documentele de identitate si refuzi dialogul cu fortele de ordine, incalci legea. Asa ca in episodul de la Piata Unirii, in opinia mea, agentii nu au nicio vina.

In SUA, chiar in aceste zile e o intreaga dezbatere despre brutalitatea fortelor de ordine dar, acolo, procedura este atat de dura, incat un politist e obligat sa scoata pistolul din teaca daca refuzi sa pui mainile pe volan in cazul in care te-a oprit in trafic.

Cred ca trebuie sa invatam cumva sa respectam si autoritatea, dar cred ca cel mai mare blestem al societatii noastre este lipsa de educatie care se manifesta pe toate palierele - de la cei care nu stiu sa circule, pietoni, soferi, biciclisti, pana la cei care huiduie agentii de politie pentru ca incearca sa-si faca meseria.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Marian Godina Mihai Gainusa disputa, #politisti femeie semafor rosu, #Marian Godina Serban Huidu , #politie