Deputatii schimba o ordonanta data de Ciolos: Seful serviciului secret al MAI va fi numit direct de ministrul de Interne

Marti, 14 Martie 2017, ora 13:56
6715 citiri
Deputatii schimba o ordonanta data de Ciolos: Seful serviciului secret al MAI va fi numit direct de ministrul de Interne
Foto: Facebook / Politia Romana

Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea pentru aprobarea OUG privind infiintarea DGPI din cadrul MAI, directorul DGPI fiind numit de ministrul Afacerilor Interne cu avizul CSAT, nu de premier, asa cum prevedea initial ordonanta, modificarea fiind facuta la propunerea PSD.

Camera decizionala in cazul acestei legi este Senatul.

DGPI este serviciul secret al Ministerului de Interne.

In forma initiala adoptata de Guvernul Ciolos, OUG 76/2016 prevedea ca directorul general al DGPI este "cadru militar in activitate, numit in functie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii".

Insa, la propunerea PSD, directorul DGPI va fi numit de ministrul Afacerilor Interne cu avizul CSAT, nu de premier, asa cum OUG prevedea initial.

"Directorul general al Directiei Generale de Protectie Interna este cadru militar in activitate, numit in functie de catre ministrul Afacerilor Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii", potrivit amendamentului propus de PSD si adoptat de plen.

PNL a sustinut ca se va opune legii pentru aprobarea OUG pentru ca amendamentele depuse nu au avizul CSAT.

Legea pentru aprobarea OUG nr.76/2016 privind infiintarea, organizarea si functionarea DGPI a Ministerului Afacerilor Interne a fost adoptata cu 174 de voturi "pentru", 81 "impotriva" si 18 abtineri.

Conform legii, Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) este structura specializata cu atributii in domeniul securitatii nationale, in subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridica, care desfasoara activitati de identificare, contracarare si inlaturare a amenintarilor, vulnerabilitatilor si factorilor de risc la adresa informatiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional si capacitatii operationale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum si a celor care pot duce la tulburarea grava a ordinii publice.

Activitatea desfasurata de Directia Generala de Protectie Interna in domeniul securitatii nationale are caracter secret de stat.

Controlul asupra activitatii DGPI este exercitat de Parlamentul Romaniei, prin comisiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#director DIPI numit ministru , #politie