Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fotografia zilei: Primul sistem de detectare a materialelor nucleare si radioactive din Bucuresti

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 13:58
4712 citiri
Fotografia zilei: Primul sistem de detectare a materialelor nucleare si radioactive din Bucuresti
Foto: Ministerul de Interne

Ambasada SUA la Bucuresti si Ministerul de Interne au inaugurat miercuri sistemul fix de detectare a materialelor nucleare si radioactive, care a fost amplasat la punctul de trecere a frontierei de la Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti.

La festivitate au fost prezenti fostul insarcinat cu afaceri al SUA, Duane Butcher, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, precum si alti reprezentanti ai Departamentului de Energie al SUA si ai Politiei de Frontiera Romane, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Ambasada SUA la Bucuresti.

"Evenimentul de astazi reflecta angajamentul ferm al Guvernului roman de a descuraja, detecta si interzice traficul ilicit al substantelor nucleare si materialelor radioactive la punctele de control de la frontiera", se mai arata in comunicatul citat.

Actiunea de astazi vine ca urmare a acordului semnat in septembrie 2008 de Departamentul pentru Energie al SUA si Ministerul roman de Interne cu privire la "cooperarea in domeniul prevenirii traficului ilicit cu substante nucleare si alte materiale radioactive in Romania", se mai arata in comunicatul citat.

Sisteme de detectare au mai fost trimise si in Portul Constanta, la centrul de pregatire al Politiei de Frontiera Iasi, precum si la puncte importante de trecere a granitei.

"Incepand cu anul 2009, sistemele de detectare au scanat in Romania peste 10 milioane de vehicule, pietoni si containere de marfa. NSDD (Biroul pentru Detectarea si Descurajarea Contrabandei Nucleare din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA, n.red.) a trimis si sase vehicule dotate cu dispozitive de detectare a materialelor nucleare si radioactive si lucreaza cu Romania pentru a echipa si alte locatii cu sisteme fixe", mai precizeaza Ambasada SUA.

Totodata, a fost subliniat faptul ca misiunea NSDD este aceea de "a intari capacitatile si angajamentul tarilor partenere de a descuraja, detecta si interzice traficul ilicit cu substante nucleare si alte materiale radioactive pe teritoriul tarilor partenere, peste granitele internationale, si prin sistemul global maritim de transport".

Foto: Ministerul de Interne

Prezent la festivitate, vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat importanta acestui eveniment.

"Este o masura care tine de interesul national si de obiectivele strategice ale tarii noastre si care vine sa consolideze statutul Romaniei de tara care a indeplinit toate conditiile tehnice pentru aderarea la Spatiul Schengen. Astazi Romania asigura frontiera de est a Uniunii Europene si face acest lucru cu profesionalism, devotament si beneficiind de o tehnica de varf", a declarat vicepremierul.

De asemenea, ministrul de Interne a scos in evidenta "sprijinul consistent pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat Romaniei atat pentru implementarea acestui sistem, cat si pentru instruirea politistilor de frontiera care il utilizeaza".

"Derulam impreuna acest proiect din anul 2009, perioada in care au fost instalate la granita externa a Uniunii Europene 60 de sisteme fixe de detectie a radiatiei nucleare, s-au dat in folosinta Politiei de Frontiera Romane peste 100 de sisteme mobile de detectie a radiatiilor, iar aproximativ 300 de politisti romani de frontiera au fost pregatiti de catre expertii americani.

Tot in cadrul acestui proiect, Politia de Frontiera Romana a primit de la Departamentul Energiei al Statelor Unite ale Americii sase vehicule dotate cu dispozitive de detectie a materialelor nucleare si radioactive, absolut necesare pentru interventia prompta intr-un domeniu in care mobilitatea si rapiditatea sunt elemente cheie ale reusitei", a mai declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#sistem detectare nucreare radiatii Otopeni, #sistem detectare radiatii Henri Coanda , #politie