Guvernul restabileste modul in care cetatenii pot fi legitimati, dusi la sectie si retinuti de Politie

Joi, 22 Februarie 2018, ora 19:12
10212 citiri
Guvernul restabileste modul in care cetatenii pot fi legitimati, dusi la sectie si retinuti de Politie
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de lege care isi propune intarirea autoritatii politistilor, dar si stabilirea unor criterii clare pentru respectarea drepturilor cetatenilor, una dintre prevederi fiind ca nimeni nu poate fi retinut pentru legitimare mai mult de opt ore la sectia de politie.

"Dupa verificarea situatiei de fapt, deci dupa ce politistul face toate verificarile necesare si dupa ce anumite masuri, daca se impun, fata de o persoana care a fost condusa la sediul politiei, politistul are obligatia de a permite persoanei respective sa paraseasca de indata sediul politiei fara a se depasi opt ore de la momentul initierii deplasarii.

Nimeni nu poate fi tinut mai mult de opt ore de catre politist. Daca se impune o astfel de masura, termenul initial de opt ore se poate prelungi totusi pana la 12 ore in conditiile in care identitatea persoanei nu a putut fi stabilita, dar in acest caz politistul trebuie sa completeze o serie de acte si trebuie sa motiveze in scris de ce a luat aceasta masura.

In prezent, o persoana poate fi condusa la sediul politiei in vederea identificarii si luarii masurilor legale pentru cel mult 24 de ore", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.

El a mai spus ca fiecare persoana legitimata are dreptul de a fi informata verbal de catre politist cu privire la motivul legitimarii.

"Persoana condusa la sediul politiei are dreptul sa fie informata cu privire la motivele conducerii la sediul politiei, drepturile pe care le poate exercita, dreptul de a formula contestatii impotriva dispunerii masurii respective, dreptul de a fi asistate de un avocat, de a comunica direct cu acesta in conditii de confidentialitate, de a nu da nicio declaratie fara prezenta avocatului, de a informa un membru de familie sau alta persoana pe care o indica, de fi consultata de un medic, de a comunica prin interpret daca nu intelege limba romana sau daca datorita unor deficiente nu se poate exprima", a adaugat Barbu.

Proiectul a fost modificat in urma consultarii societatii civile, organizatiilor non-guvernamentale, organizatiilor sindicale si profesionale ale politistilor. La

aceasta forma a proiectului au contribuit, printre altii: Apador-CH, ActiveWatch, GRADO, Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei.

Modificarile propuse nu au incidenta asupra reglementarilor privind adunarile publice, precizeaza Ministerul Afacerilor Interne, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Dupa aprobarea in Guvern, proiectul va ajunge in Parlament. Proiectul de lege instituie reguli clare referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor si al vehiculului persoanei, conducerea persoanei la sediul politiei si utilizarea fortei.

Astfel, in proiectul de lege sunt enumerate situatiile in care politistul va avea dreptul sa legitimeze si sa stabileasca identitatea unei persoane, respectiv daca:

  • a) aceasta incalca dispozitiile legale, ori exista motive verosimile pentru a banui ca pregateste sau a comis o fapta ilegala;
  • b) exista motive verosimile pentru a banui ca aceasta a fost prezenta la locul savarsirii unei fapte ilegale ori are cunostinta despre fapta, autor sau despre
  • bunurile avand legatura cu fapta;
  • c) aceasta solicita sprijinul sau interventia organelor de politie, ori cand din cauza varstei, starii de sanatate, dizabilitatii, consumului de alcool sau altor substante psihoactive, ori a altor asemenea circumstante, necesita sprijinul organelor abilitate;
  • d) descrierea acesteia corespunde unei persoane cautate potrivit legii, detine asupra sa bunuri sau se deplaseaza cu un vehicul, ambarcatiune ori aeronava care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport cautate potrivit legii;
  • e) aceasta desfasoara o activitate supusa, potrivit legii, unor autorizari, avize sau inregistrari ori este implicata intr-o procedura legala in fata unei autoritati
  • sau institutii publice;
  • f) aceasta incearca sa patrunda sau se afla intr-un spatiu in care accesul este controlat;
  • g) cu ocazia unor controale sau razii, efectuate in conditiile legii;
  • h) exista obligatia legala de a se stabili identitatea acesteia.
  • Politistul are dreptul sa solicite persoanei legitimate sa tina mainile la vedere si, dupa caz, sa renunte temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. Totodata, poate sa solicite persoanei care face obiectul controlului corporal sa adopte o pozitie inofensiva, ce permite realizarea efectiva si in siguranta a acestui control.

    Prin pozitie inofensiva se intelege:

  • a) tinerea mainilor deasupra capului sau paralel cu solul,
  • b) departarea picioarelor,
  • c) adoptarea pozitiei sezut,
  • d) adoptarea pozitiei culcat,
  • e) alta pozitie a corpului, care previne savarsirea unei actiuni violente indreptate impotriva politistului si respecta demnitatea umana.
  • Solicitarea de a adopta o pozitie inofensiva trebuie sa fie adecvata pericolului pe care-l poate reprezenta persoana si sa nu depaseasca nevoile reale pentru atingerea scopului interventiei.

    Se interzice solicitarea adoptarii pozitiei sezut sau culcat in cazul femeilor cu semne vizibile de sarcina, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilitati si

    copiilor.

    Se prezuma intentia savarsirii unei actiuni violente indreptate impotriva politistului fapta persoanei de a se apropia de acesta dupa ce, in prealabil, a fost

    avertizata prin cuvintele: Politia, stai! - Nu te apropia!, ori de a nu se conforma solicitarilor politistului (sa tina mainile la vedere si, dupa caz, sa renunte

    temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, respectiv sa adopte o pozitie inofensiva, ce permite realizarea efectiva si in siguranta a controlului corporal).

    Textul proiectului cuprinde si garantiile necesare respectarii drepturilor persoanelor.

    De exemplu, persoana legitimata are dreptul de a fi informata verbal, de catre politist, cu privire la motivul legitimarii.

    De asemenea, persoana condusa la sediul politiei are dreptul de a fi informata cu privire la: motivele conducerii, drepturile pe care le poate exercita, dreptul de a formula contestatie impotriva dispunerii masurii, dreptul de a fi asistata de un avocat, de a comunica direct cu acesta in conditii de confidentialitate, de a nu da nicio declaratie fara prezenta acestuia, de a informa un membru de familie sau alta persoana pe care o indica, de a fi consultata de un medic, de a comunica prin interpret daca nu intelege limba romana sau daca, din cauza unor deficiente, nu se poate exprima.

    Politistul va avea dreptul sa conduca o persoana la sediul politiei, atunci cand:

  • a) nu s-a putut stabili identitatea acesteia, ori exista motive verosimile pentru a banui ca identitatea declarata nu este reala sau documentele prezentate nu sunt veridice;
  • b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstantelor, ori bunurilor aflate asupra sa, exista motive verosimile pentru a banui ca pregateste sau a comis o fapta ilegala;
  • c) prin actiunile sale pericliteaza viata, sanatatea sau integritatea corporala, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publica;
  • d) luarea unor masuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publica.
  • Dupa verificarea situatiei de fapt si, dupa caz, luarea masurilor legale fata de persoana condusa la sediul politiei, politistul are obligatia de a permite persoanei sa paraseasca, de indata, sediul politiei, fara a se depasi 8 ore de la momentul initierii deplasarii.

    La expirarea acestui termen, persoana are dreptul de a parasi sediul politiei. Daca identitatea persoanei nu a putut fi stabilita, termenul se poate prelungi, motivat, pana la 12 ore.

    In prezent, Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane prevede ca o persoana poate fi condusa la sediul Politiei in vederea identificarii si luarii masurilor legale pentru cel mult 24 de ore.

    In proiectul aprobat de Guvern se mentioneaza ca politistul trebuie sa intocmeasca un proces-verbal in care consemneaza motivele conducerii persoanei la sediul politiei, masurile realizate cu aceasta ocazie, precum si, dupa caz, motivele prelungirii termenului de 8 ore.

    Persoana condusa la sediul politiei are posibilitatea de a contesta masura dispusa de politist, inainte de incetarea acesteia, la seful ierarhic al politistului.

    De asemenea, prin proiect se propune majorarea cuantumului amenzilor pentru refuzul de a da relatii cu privire la identitate (de la 100 - 500 lei, limitele cuantumului devin 500 - 1.500 lei) avand in vedere ca refuzul de legitimare presupune deplasarea persoanei si identificarea la sediul politiei, timp in care politistul nu poate interveni la alte cazuri ce reclama prezenta sa in teren.

    De multe ori refuzul de legitimare sta la baza escaladarii unor situatii tensionate in interactiunea politist-cetatean.

    Se propune cresterea valorii amenzilor pentru organizarea de petreceri private in spatiul public, in proximitatea imobilelor cu destinatia de locuinte (de la 500 - 1.500 lei, limitele cuantumului devin 2.000 - 3.000 lei).

    In caz de repetare, intr-un interval de 24 de ore, a faptei constand in organizarea de petreceri private in spatiul public, amenda va fi cuprinsa intre 3.000 si 6.000 lei.

    Daca nici aceasta amenda nu conduce la restabilirea ordinii publice, politistul poate aplica sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, urmand ca procesul-verbal de constatare a contraventiei sa fie inaintat, in cel mult 48 de ore, instantei competente.

    Prin proiect se propune incriminarea faptei persoanei care, dupa ce a fost avertizata, impiedica in mod nemijlocit organul de ordine publica de a-si indeplini, in conditiile legii, obligatii de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor si al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul politiei ori al altui organ de stat.

    Aceasta infractiune va fi pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, cum ar fi, spre exemplu, ultrajul.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
    CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
    Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
    De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
    De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
    În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
    #statut politist, #legi politie , #politie