Marian Tutilescu, la TV Ziare.com: Sunt convins ca intram in Schengen in 2011

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 14:11
3160 citiri
Marian Tutilescu, la TV Ziare.com: Sunt convins ca intram in Schengen in 2011
Foto: OptimalMedia

Seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, a declarat, pentru TV ZIARE.COM, ca este convins ca Romania va adera la spatiul Schengen pana in martie 2011. Titulescu spune ca obiectiile Frantei si Olandei cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei sunt legate de interese electorale.

Intrebat de cititorii Ziare.com daca Romania va intra in Schengen anul viitor, chestorul a raspuns: "Sunt absolut convins ca acest lucru se va intampla in 2011, avand cunostinta despre ce inseamna per ansamblu demersurile la nivel politic si european".

Marian Tutilescu este de parere ca exista interese politice, in ceea ce priveste o posibila intarziere a aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen si ca Romania indeplineste toate conditiile tehnice pentru aderare.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Marian Tutilescu

"(...) Sunt interese elecotrale in 2012, vor fi alegeri prezidentiale in Franta si in contextul disputelor legate de etnia rroma in vara acestui an poate fi un subiect de campanie si exista un risc. Anul 2011 este cel mai bun din contextul perioadei si cred ca acest lucru se va intampla, sunt convins ca se va intampla pana in martie 2011", a declarat Marian Tutilescu.

Intrebat daca isi asuma raspunderea, in cazul in care nu intram in spatiul Schengen, Tutilescu a precizat ca, potrivit evaluatorilor externi, conditiile tehnice de aderare au fost indeplinite, singura problema ramanand cea politica.

"Rolul departamentului tehnic este de a indeplini conditiile tehnice si acest rol a fost indeplinit, lucru constatat de evaluatorii europeni. Nu voi avea nicio retinere in a-mi asuma raspunderea de chestiuni care sunt efectiv vinovat, dar chestiunile legate de aderarea la Schengen sunt efectiv de natura politica".

Seful departamentului Schengen din MAI adauga ca este multumit de rolul pe care l-a avut in dezvoltarea Planului de Actiune Schengen, in special de faptul ca s-au rezolvat problemele legate de absorbtia fondurilor europene necesare pentru acest proiect. Tutilescu a adaugat ca si Ministerul de Externe, Ministerul Justitiei, dar si Ministerul Transporturilor si-au facut treaba in ceea ce priveste respectarea conditiilor tehnice pentru aderare.

Migratia, coruptia si Justitia, principalele probleme

Chestorul acuza ca, desi Romania indeplinieste toate conditiile tehnice de aderare la spatiul Schengen, unele state membre incearca sa schimbe regulile jocului, invocand problemele din Justitie, teama privind migrantii sau a unor probleme de scuritate care pot aparea ca motive pentru intarzierea aderarii.

"Indiferent de pozitia unor state membre care se pronunta mai mult sau mai putin politic cu privire la aderarea la Schengen, conform aquisului Schengen indeplinim aceste conditii tehnice si consideram ca schimbarea regulilor jocului in timpul jocului nu este corecta.

Sigur ca exista unele ingrijorari ale statelor membre din cauza unor precedente sa nu uitam ce se intampla in Grecia sau Irlanda, dar nu trebuie sa se faca nicio conexiune cu alte politici din UE care nu au legatura cu indeplinirea conditiilor tehnice. Avem echipamente extrem de performante si conceptii moderne privind asigurarea protectiei frontierelor", a declarat Tutilescu.

Principalele temeri ale statelor membre sunt legate de faptul ca grantia dintre Grecia si Turcia nu este foarte stabila, explica Tutilescu, iar daca frontiera nu este asigurata corespunzator si poate genera un flux de migratie.

O alta problema ar fi si coruptia in randul cadrelor de politie, explica Tutilescu. "(...) Ne confruntam cu cazuri de coruptie in randul propriilor cadre si acest lucru este deloc imbucurator, este deseori utilizata ca un motiv pentru a exprima o anumita ingrijorare vis a vis de modul de securizare a frontierelor externe", a adaugat Tutilescu.

Intrebat daca seful de politie Aurelian Soric este un reprezentant al modului in care functioneaza politia, Tutilescu a raspuns: "Nu poate fi vorba, a fost un caz izolat nefericit care a facut mult rau Politiei si care a fost tratat ca atare...".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Marian Tutilescu, #Tutilescu aderare Schengen, #Tutilescu intram Schengen , #politie