Mita de la vama Siret: Spaga stransa cu galeata - vezi cat lua un politist!

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 16:17
11252 citiri
Mita de la vama Siret: Spaga stransa cu galeata - vezi cat lua un politist!
Foto:Arhiva

Filiera mitei la vama Siret functiona dupa ceas, existand tarife bine stabilite si cunoscute de toti cei aflati acum in atentia judecatorilor, se arata in referatul DNA. Anchetatorii spun ca spaga era stransa, la propriu, cu galeata, iar unul dintre investigatorii sub acoperire infiltrati a beneficiat de adevarate lectii de primire a mitei.

Din inregistrarile realizate in perioada 17-27 decembrie ale discutiilor dintre politisti si persoanele care treceau frontiera reiese ca "tarifele" stabilite erau binecunoscute de toti cei 59 de vamesi si politisti implicati. Anchetatorii spun ca acestia strangeau din spaga aproximativ 100.000 de lei in fiecare tura, adica in 12 ore.

Conform Mediafax, unul dintre inculpati, Cristian Nicolovici, i-a "predat" o lectie de luat mita unuia dintre investigatorii sub acoperire ai Directiei Nationale Anticoruptie, Gabriel Vasile Preda.

"'Tu cand ai venit, iti faci ochiul, tu deja stii, .... acela, pac, aha, aha...'", ii spune Nicolovici investigatorului sub acoperire, procurorii aratand ca anchetatorul "este invatat sa se uite la data eliberarii pasaportului, la regiunea tarii din care provine tertul, care ofera mita, astfel incat atunci cand pune mana pe bani sa stie pentru ce o face".

In referatul DNA se mai arata ca politistii de frontiera ce verifica documentele de calatorie sau de identitate si se ocupa de implementarea datelor in programe de gestionare a unor asemenea informatii sunt "cei care pretind, primesc sau accepta mita atat in nume propriu, cat si in numele celorlalti colegi pentru a trece cu vederea pentru a nu denunta sau constata infractiuni sau contraventii comise la trecerea frontierei de stat a Romaniei".

Anchetatorii anticoruptie arata ca era cert ca tonetele in care stateau cei inculpati erau vazute de toti politistii de frontiera "ca masini de facut bani". Anchetatorii dau si un exemplu in sensul ca "pentru 30 de cartuse de tigari suma care se da cu titlul de mita este de 100 de lei".

"Mita inseamna nu doar bani, ci si, de pilda, prajituri. Exemplu fiind Toader Ilies care primeste bani, dar cere si prajituri pentru ca a primit si vamesul. De exemplu, Sorin Doru Strugar pretinde mita pentru colega sa, Ramona Costiuc, o sticla de votca. Aceasta precizeaza: '.. Da' aveti mai multa? Sa nu va iau de la gura copiilor", mai noteaza anchetatorii, in referatul cu propunere de arestare.

Procurorii mai arata ca la diferite intervale de timp in toneta isi facea aparitia seful de grupa sau un alt politist care colecta banii stransi de lucratorii de politie, dupa care ii depozita in anumite locuri bine stabilite.

Unii politisti fie predau sume de bani in palma simuland un salut, o strangere de mana, fie stingeau becul si predau banii pe intuneric. Procurorii arata ca din acelasi motiv banii erau ascunsi pana la iesirea din tura "cel mai adesea" in mobilierul laboratorului criminalistic.

Inainte de terminarea turei in incinta laboratorului criminalistic pe o canapea anumiti politisti, unii dintre ei fiind sefi de tura sau de grupa, aranjeaza toti banii colectati pe tura respectiva, pe cupiuri de 10, 50, 100 lei sau valuta, ii numara, apoi ii impart in teancuri conform unor cote stabilite dinainte in vederea redistribuirii lor catre fiecare lucrator din tura, mai informeaza Mediafax.

De exemplu, un politist care a lucrat in tura respectiva la toneta primeste intre 1.000 si 2.000 de lei. Intr-o alta discutie inregistrata, se arata ca au fost si vremuri mai bune: "plecai cu sacosa de bani acasa!", "bagai 20 de bus-uri inainte, aveai 2.000 de dolari".

Care sunt acuzatiile DNA

Fostul sef al Punctului de trecere al Frontierei Siret, Aurel Anea, a fost retinut de procurorii anticoruptie, sub acuzatiile luare de mita in forma continuata si constituire de grup infractional organizat, fiind implicat in contrabanda cu tigari.

De asemenea, procurorii DNA efectueaza cercetari penale fata de alte 58 de persoane de la vama Siret, lucratori de politie si lucratori vamali.

Aurel Anea este acuzat de luare de mita in forma continuata si constituire de grup infractional organizat, patru vamesi, sefi de tura, sunt acuzati de dare de mita in forma continuata, iar 54 de politisti sunt acuzati de luare de mita in forma continuata si constituire unui grup infractional organizat.

In Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori se arata ca in perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la Punctul de trecere a frontierei Siret, a fost constituit un grup infractional organizat format din lucratori de politie si lucratori vamali avand ca scop strangerea unor importante sume de bani, sub forma de mita, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenuntarii si neconstatarii a unor infractiuni sau contraventii comise la trecerea frontierei de stat a Romaniei, fiind vorba in special de tolerarea traficului de tigari.

Concret, in perioada mentionata, cei 54 de inculpati, in calitate de lucratori de politie la PTF Siret, in baza unei intelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, in mod repetat, importante sume de bani si bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera.

Sumele de bani erau luate pentru ca lucratorii de politie sa le permita mituitorilor introducerea in Romania a unor bunuri, in general tigari din Ucraina peste limita legala admisa.

De asemenea, in perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, inculpatul Anea Aurel, in calitate de comisar de politie a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, in mod repetat, importante sume de bani si bunuri de la politisti de frontiera si de la lucratori vamali, pentru a nu efectua controale asupra modului in care isi indeplinesc acestia atributiile de serviciu.

Din probele administrate pana in prezent au rezultat urmatoarele aspecte privind activitatea infractionala a inculpatilor: pentru a trece frontiera cu 30 de cartuse de tigari o persoana oferea lucratorului vamal aproximativ 150 lei drept mita, iar politistului 50 de lei. Sumele primite de politistii care lucrau pe o tura variau intre 7.000-8.000 lei pana la 20.000-25.000 lei, in conditiile in care, intr-o tura lucrau aproximativ 10-12 persoane.

Celor 59 de inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile , iar la data de 4 februarie procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore. Pana in acest moment, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a unui numar de 15 din cei 59 de inculpati.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#mita vama Siret, #arestare vamesi , #politie