Oameni ai strazii, ingropati de vii in canalele de la Gara de Nord?

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 15:15
10844 citiri
Oameni ai strazii, ingropati de vii in canalele de la Gara de Nord?
Foto: B1TV

Mai multi oameni ai strazii care traiesc in canalele din zona Garii de Nord sustin ca politia locala i-ar fi dus la sectie marti, i-ar fi batut si ar fi astupat gura de canal cu pamant si pietris. Ei afirma ca sub pamant ar fi ramas ingropati cativa tineri, care au reusit, din fericire, sa dea la o parte pamantul si sa isi faca o iesire.

Presa a fost anuntata miercuri, la amiaza, de ceea ce se intamplase cu o zi inainte. O reprezentanta a unui ONG din domeniu, intitulat "Homeless", a declarat la B1TV ca lumea din zona a vazut ceea ce s-a intamplat, dar se teme sa vorbeasca. Ea a spus ca nu se stie daca astuparea gurii de canal s-a facut cu intentie, adica daca se stia sau nu ca sub pamant a ramas cineva.

Aceasta a mai declarat ca ea a fost anuntata de oamenii strazii, care i-au declarat ca 12 tineri au fost luati la sectie, legitimati, chiar agresati, in timp ce alti politisti au pazit gura de canal sa nu mai intre nimeni dedesubt si au astupat-o.

"Ei deranjeaza, lumea din zona spune ca se drogheaza, stau pe strada, miros urat. E poveste lunga, se stie despre ei. Toate aceste canale corespund, de aici in Piata Victoriei, de acolo in Tineretului, in Dristor. Sunt canale subterane, comunica, asta e viata lor de zi cu zi, sa traiasca in canale. Aici e zona de criza. Problema e de un an si jumatate si nu se gaseste o rezolvare", a povestit femeia.

Intrebata de ce, in calitate de reprezentant al unui ONG, nu se adreseaza autoritatilor, aceasta a spus ca nu vrea sa faca anticamera degeaba. Ea a mai sustinut ca cei de sub pamant si-au facut singuri o gaura ca sa poata iesi "ca ramele".

Prezenta presei a generat un scandal intre vanzatoarea de la un chiosc de ziare si mai multe persoane aflate in statia de autobuz. Prima a fost acuzata ca le aduce de mancare oamenilor strazii si ca ii ajuta sa supravietuiasca in acele conditii mizere. S-a mai spus ca autoritatile ar trebui sa se ocupe de astfel de cazuri si sa ii duca pe oamenii strazii in camine, sa ii ajute sa isi gaseasca de lucru.

"Trebuie sa ii tratam ca oameni. (...) Stiti cata lume intra in parc si face mizerii? Ar trebui sa le asigure ceva, undeva. Cum traiesc ei acum, nici animalele nu pot sa traiasca. Ca mama, ce am putut sa aud ieri, pe mine m-a marcat enorm, m-a inrait tratamentul care li s-a aplicat copiilor. De destupat, l-au destupat cei care au ramas inauntru. E o masina care a stat de azi-noapte si ii pazeste", a replicat vanzatoarea de la chioscul de ziare.

Alertati de prezenta presei, in zona au aparut si doi politisti care le-au cerut jurnalistilor sa incheie subiectul, spunand ca se vor face declaratii si precizari din partea celor in drept.

Primaria Sectorului 1: E o regie ieftina a postului de televiziune

Alexandru Ichim, purtator de cuvant al Primariei Sectorului 1 a explicat la B1TV ca de doua saptamani se desfasoara o actiune comuna a politiei nationale, politiei locale si a RADET, ENEL, care prevede asigurarea gurilor de canalizare si verificarea retelelor subterane, la inceputul sezonului rece, pentru a se asigura o buna desfasurare a activitatii acestor retele.

Reprezentantul primariei a mai declarat ca in toate canalele au intrat si vor continua sa intre pentru verificari politisti si angajati al RADET sau ENEL, pentru a se convinge ca nu este pusa in pericol integritatea corporala a vreunei persoane din randurile celor care traiesc in aceste canale subterane.

Intrebat de moderator cine a coordonat actiunea de miercuri, de la Gara de Nord, Ichim a raspuns "administratorii retelelor de electricitate, energie termica".

De asemenea, intrebat daca s-a verificat cu atentie daca nu cumva sub pamant erau oameni in momentul in care gura de canal respectiva a fost astupata, reprezentantul primariei s-a enervat si a spus ca tot scandalul a fost declansat de "un ONG a carui activitate se bazeaza pe existenta acestor oameni ai strazii", considerand subiectul "o regie ieftina facuta de postul dumneavoastra de televiziune".

"Nu exista situatii in care oameni ai strazii sau alte categorii sa ramana sub daramaturi", a conchis Ichim.

Politia Locala: Sunt consumatori de droguri, lumea se plange

Razvan Popa, purtator de cuvant al Politiei Locale a Municipiului Bucuresti a declarat la B1TV ca grupul respectiv de oameni ai strazii este binecunoscut in zona si este format din oameni plini de "purici si paduchi", cu totii "consumatori de droguri si etnobotanice".

El a precizat ca in luna februarie circa 300 de persoane fara adapost au fost culese de pe strazile Capitalei si duse in centrele sociale, dar membrii acestui grup de la Gara de Nord au refuzat "categoric si insistent" sa mearga in adaposturi, desi afara erau -20 de grade Celsius.

"Nu stiu prea bine daca au fost ingropati sau nu. Dar stiu ca exista plangeri ale agentilor economici, ale celor care locuiesc in zona, in privinta a ceea ce se intampla in locul respectiv (...) Isi injecteaza in vazul lumii droguri usoare sau etnobotanice. Mai stiu ca in urma cu ceva timp acele canale au mai fost acoperite cu dale de beton. Le-au dat la o parte!", a mai declarat Popa referitor la situatia actuala, precizand totodata ca Politia Locala a Municipiului Bucuresti nu participa la actiunea comuna desfasurata de Politia Locala a sectorului 1, RADET si ENEL in vederea curatarii canalelor subterane.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#oameni strazii astupati canal, #oameni strazii Gara Nord Bucuresti , #politie