Organizatori de concursuri scolare, banuiti de evaziune de milioane de euro. 40 de profesori suspecti

Marti, 19 Mai 2015, ora 19:07
5328 citiri
Organizatori de concursuri scolare, banuiti de evaziune de milioane de euro. 40 de profesori suspecti

Aproape 40 de profesori au fost ridicati, marti, de politistii bucuresteni, in dosarul de evaziune fiscala prin concursuri scolare, dupa ce anchetatorii au descins la 80 de adrese, intre care si la o gradinita care apartine unei firme controlate de sotia sefului Consiliului Judetean (CJ) Constanta. Prejudiciul in acest caz este estimat la 3,14 milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, politistii si procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti au ridicat, cu mandat de aducere, 48 de persoane, dintre care 38 sunt cadre didactice. Sursele citate au precizat ca toate persoanele duse la audieri au calitatea de suspecti.

Perchezitii la licee din Bucuresti - evaziune fiscala cu prejudiciu urias (Video)

Printre unitatile de invatamant perchezitionate s-au numarat si Centrul Educational "Rainbow Kinder Campus", care apartine unei societati controlate de Codruta Constantinescu, sotia presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si de fina acesteia.

De asemenea, au fost facute perchezitii si la Scoala Spectrum, verificandu-se daca a fost organizat concursul Arhimede in aceasta unitate.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta au precizat ca in ultimii ani institutia a interzis organizarea si desfasurarea concursurilor scolare contra cost si nicio unitate de invatamant din reteaua scolara de stat nu a fost implicata in organizarea concursului Arhimede.

Peste 200 de politisti bucuresteni au facut, marti dimineata, 80 de perchezitii in Capitala si sapte judete, la suspecti de evaziune fiscala prin organizarea de concursuri scolare, cu un prejudiciu estimat la 3,14 milioane de euro, potrivit Politiei Capitalei.

Conform politistilor, organizatorii de concursuri scolare si-au insusit fondurile colectate din taxele de participare, nu au retinut si virat la bugetul de stat impozitele cu retinere la sursa si au inregistrat in contabilitatea fundatiilor cheltuieli fictive.

Prejudiciul produs prin savarsirea infractiunilor este estimat la 3,14 milioane de euro.

In acest dosar avand ca obiect savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, delapidare si conflict de interese, 80 de perchezitii au fost efectuate de 210 politisti din cadrul Politiei Capitalei, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in municipiul Bucuresti si in judetele Arges, Ilfov, Constanta, Giurgiu, Maramures, Sibiu si Buzau.

Peste 30 de perchezitii vizeaza scoli, printre care colegiile nationale "Mihai Viteazul", "Spiru Haret" si "Aurel Vlaicu", Liceul Teoretic "Stefan Odobleja" si Colegiul Tehnic "Constantin Brancusi", au declarat surse din Politie.

Restul perchezitiilor vizeaza fundatii, asociatii si persoane fizice, printre care revista Arhimede, care organizeaza concursuri scolare, si pe redactorul-sef al acesteia, Petrus Alexandrescu, au mai spus sursele citate.

In cauza au fost emise 48 de mandate de aducere pe numele mai multor persoane, ce urmeaza sa fie audiate la sediul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice - Sector 4, in vederea continuarii cercetarilor.

Printre persoanele duse la audieri este Mihaela Guna, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti.

Activitatile au fost desfasurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.

La actiune au participat si politisti din cadrul Inspectoratelor de Politie ale Judetelor Arges, Constanta, Giurgiu, Maramures, Sibiu si Buzau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#profesori suspecti evaziune fiscala, #perchezitii scoli gradinite evaziune fiscala, #organizatori concursuri scolare suspecti evaziune , #politie