Permisul auto va fi suspendat pentru amenzi neplatite, iar sofatul va fi permis fara carnet

Marti, 21 Februarie 2012, ora 12:10
18210 citiri
Permisul auto va fi suspendat pentru amenzi neplatite, iar sofatul va fi permis fara carnet
Foto: Arhiva

Soferii care nu-si vor plati amenzile se vor trezi cu permisul suspendat, toti doritorii vor putea conduce o masina, daca vor fi insotiti de un sofer cu experienta, ATV-urile vor fi interzise pe drumurile publice, iar pentru a conduce un moped va fi nevoie de permis de conducere.

In plus, aparatele de detectare radar vor fi interzise, taxele pentru proprietarii cu mai multe masini vor creste, iar permisul auto va fi obtinut numai dupa absolvirea a minim 10 clase.

Acestea sunt numai cateva dintre masurile inscrise in Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020, prezentata pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Potrivit documentului, in Romania, gradul de incasare a amenzilor la regimul circulatiei este sub 40 la suta, in timp ce la nivelul statelor membre UE acesta este de peste 90%, in Olanda fiind chiar de 98 de procente.

Pentru cresterea gradului de incasare a amenzilor, politistii intentioneaza sa elimine prescrierea proceselor verbale, sa ofere soferilor posibilitatea sa plateasca amenzile pe loc sau sa-si poata plati amenzile online. Pentru neplata unei amenzi, soferul se poate trezi cu permisul suspendat.

In acelasi act, se manifesta intentia de a introduce permisul si pentru conducatorii de mopede. De asemenea, urmand un model vestic, Romania vrea sa introduca posibilitatea sofatului, pentru categoria B, chiar si inaintea obtinerii permisului.

Daca masurile vor fi adoptate, conducerea va avea loc in prezenta unui insotitor cu experienta, detinator al permisului auto corespunzator categoriei de vehicul condus si care va raspunde juridic solidar cu soferul pentru corectitudinea cu care este condus autovehiculul.

In paralel, va fi introdus si "permisul provizoriu de conducere", premergator obtinerii permisului auto si valabil numai pe teritoriul Romaniei, cu anumite restrictii pentru sofer.

Pe langa toate aceste masuri restrictive, in Strategia Nationala Siguranta Rutiera 2011-2020 se mai precizeaza ca urmeaza sa fie atrase fonduri europene pentru dezvoltarea unei infrastructuri sigure, ca vor fi construite parcari pentru controale, astfel incat circulatia sa nu fie perturbata, si va fi creat un sistem de informare a participantilor la trafic.

Dosar penal pe numele unui elev al Școlii de Poliție din Câmpina. Ce au descoperit oamenii legii după ce l-au urmărit în trafic
Dosar penal pe numele unui elev al Școlii de Poliție din Câmpina. Ce au descoperit oamenii legii după ce l-au urmărit în trafic
Un tânăr de 18 ani din Drobeta-Turnu Severin este cercetat de poliţişti după ce a condus o motocicletă, deşi nu are permis, şi nu a oprit la semnalul agenţilor rutieri, fiind urmărit în...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#permis suspendat amenda neplatita, #prescriere amenzi rutiere, #noi reguli Politia Rutiera, #conducere fara permis , #politie