Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Politia, coautoare la masacrul de la Perla (Opinii)

Joi, 08 Martie 2012, ora 00:35
8445 citiri
Politia, coautoare la masacrul de la Perla (Opinii)

A fost nevoie sa moara doi oameni nevinovati. A fost nevoie sa fie distruse doua familii. A fost nevoie de suferinta altor sase pentru ca mizeria din Politia Romana sa iasa teribil la suprafata.

Cazul Gheorghe Vladan este tipic pentru increngatura de coruptie si fraternitatea neagra ce domnesc in aceasta institutie.

Faptele nici macar nu au nevoie de comentarii. Sunt cutremuratoare. Un individ cu date certe, medicale, de psihopat a fost angajat in Ministerul de Interne si a trecut fara probleme toate expertizele periodice obligatorii pentru salariatii MAI.

Pentru ca psihopatul era "din familie", doar sofer, dar sofer in MAI, a primit fara sa depuna la dosar cazierul si certificatul de expertizare psihologica necesare la obtinerea unui permis pentru pistol cu glont de calibru mare, Glock de 9 mm.

Impotriva psihopatului au inceput sa se adune plangeri penale la aceeasi sectie de politie, nr.14. Violentele reclamate sunt socante: a aruncat ciment pe masina unui vecin, l-a batut, l-a amenintat cu moartea, i-a spart geamurile. A scapat fara probleme si nimeni nu i-a luat pistolul.

Doar era sofer de secretar de stat omul, cine sa se atinga de el? A ajuns intr-o decompensare psihologica grava. A fost spitalizat, a adus concedii medicale cu diagnostice psihiatrice. Colegii nu i-au luat arma.

Sotia a facut plangere impotriva lui la aceeasi sectie 14, plangere in care a precizat ca omul detine o arma letala cu care o ameninta. Femeia avertiza ca are zilele numarate. Ce au facut politistii? L-au sunat pe psihopat si i-au citit plangerea la telefon. Sa fie omul informat! Evident, nu i-au luat arma.

Toti acesti politisti, de la cei care l-au angajat, la cei care l-au pastrat in MAI, la cei care i-au dat permis de port arma pe un dosar incomplet si fara sa poata justifica riscuri reale legate de profesie, la cei care nu i-au luat arma dupa primele plangeri penale si acte medicale cu diagnostice psihiatrice, la cei care in loc sa se duca dupa el i-au citit la telefon plangerea sotiei, sunt platiti din banii oamenilor pe care ar trebui sa-i apere.

Inclusiv din banii celor doua femei ucise. Inclusiv din banii celor 6 raniti. Inclusiv din banii celor care au privit terifiati la televizor cuprinsi de un profund sentiment de nesiguranta.

Evident ca nimeni, niciunde nu a putut sa elimine marea ciminalitate. Peste tot in lume exista dementi criminali, peste tot exista victime. Dar in cazul nostru, contributia Politiei la nenorocirea produsa este atat de mare incat aceasta institutie capata statut de coautor la masacrul de la Perla.

Primele reactii ale ministrului de Interne, Gabriel Berca, si ale sefului Politiei, chestorul Liviu Popa, au fost foarte bune. A fost destituit seful Politiei Capitalei, au fost declansate mai mult anchete si vreo 7 politisti ar putea ajunge dupa gratii pentru neglijenta in serviciu cu consecinte extrem de grave.

E suficient? Ma indoiesc sincer. Sunt sanctiuni salutare, dar punctuale si e nevoie de mult mai mult decat atat. Premierul Ungureanu spunea ca in Politie reforma nici macar nu a inceput. Ei bine, exact asta ar trebui sa se intample.

Politia Romana ar trebui sa treaca printr-un proces de reforma seismic, soldat nu numai cu destituiri, ci si cu trimiteri in judecata. Un proces de reforma care sa arunce in strada militienii burtosi si cu cefe groase, semianalfalbeti plini de ghiuluri, ticalosi si cinici, proprietari ai unor case si masini pe care nu si le-ar putea pemite din leafa nici dupa 100 de ani de munca onesta.

Sa arunce in strada toti indolentii, coruptii si incompetentii din mainile carora ies tot felul de bombe sociale, de la nebuni cu pistoale, la analfabeti cu permis de conducere sau masini clonate.

Va rog sa nu-mi invocati salariile mici! Daca ele ar fi atat de demoralizante poate imi explica si mie de ce an de an la scolile de politie se inregistreaza concurente record. Poate pentru ca motivatiile reale sunt altele? Cei care au autorizat pemisul de port arma pentru Gheorghe Vladan nu erau apasati de pierderea a 25% din salariu cand au comis ticalosia. Au facut-o din indolenta, coruptie, spirit de casta.

Cei care se infratesc cu interlopii nu o fac de foame, ci din lacomie. Cui nu ii place salariul nu are decat sa plece din Politie. Are tot dreptul sa se duca unde este mai bine platit. Dar cine ramane nu are niciun drept sa-si bata joc de cei care ii platesc acest salariu, mic cum e el.

Toti ministrii de Interne din ultimii 20 de ani au pastorit o infectie, din cauza careia Romania este pe toate palierele o tara profund nesigura. Si asa va ramane cat timp Politia Romana nu va fi zguduita din temelii.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#macel Dorobanti destituiri politie, #Perla concedieri Politia Capitalei, #macel Perla vina Politie , #politie