Presedintele CJ Mehedinti, ridicat si dus cu duba politiei la audieri

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 15:01
2758 citiri
Presedintele CJ Mehedinti, ridicat si dus cu duba politiei la audieri
Foto: Arhiva

Adrian Duicu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, a fost ridicat, miercuri dupa amiaza, de procurori si dus cu duba politiei la audieri.

Duicu se afla la locuinta parintilor sai din comuna Toplet, judetul Caras-Severin, locuinta care a fost perchezitionata timp de cateva ore. El a fost scos de catre anchetatori din casa, fiind urcat duba inainte sa dea declaratii jurnalistilor prezenti, informeaza Adevarul.

15 persoane sunt asteptate la audieri, dupa perchezitiile care au avut loc in aceasta dimineata in judetele Mehedinti si Dolj, inclusiv la Directia de Finante Publice, informeaza Digi24.

Procurorii au facut perchezitii si la domiciliul sefului IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, de unde au plecat cu mai multe cutii cu documente.

Surse judiciare citate de B1TV informeaza ca Adrian Duicu ar fi intervenit la seful IPJ Mehedinti pentru a scapa de un dosar pe care il avea cu ANI, cerand ajutorul Adinei Ponea, sora sefului politiei judetene si presedintele Sectiei de Contencios Administrativ de la Curtea de Apel Craiova, unde Duicu are deschise nu mai putin de 12 dosare.

Conform sursei citate, este posibil ca CSM sa se autosesizeze si sa faca o ancheta cu privire la activitatea judecatorului Adina Ponea, in conditiile in care Duicu a obtinut o solutie favorabila in procesul cu ANI, cu toate ca el fusese acuzat ca in vremea cand era vicepresedinte al CJ Mehedinti a promovat o hotarare prin care a obtinut un teren si doua corpuri de cladire pentru una din firmele sale.

Ancheta s-ar putea extinde si asupra procurorului Elisabeta Ponea, sotia sefului IPJ Mehedinti.

DNA a remis, miercuri, doua comunicate de presa in care anunta ca s-a inceput urmarirea penala in rem, intr-un dosar privind fapte de coruptie savarsite de functionari cu functii de conducere in plan local, dupa o serie de perchezitii efectuate la sediile unor institutii si firme din Orsova, Drobeta-Turnu Severin si Craiova.

Adrian Duicu a confirmat ca au avut loc perchezitii si la locuinta sa, insa nu a precizat ce anume viza ancheta DNA.

Institutiile publice din Mehedinti si Dolj, calcate de mascati - Dosar penal la Consiliul Judetean

De asemenea, potrivit unor surse judiciare, perchezitii au avut loc si la sediul unei firme care furnizeaza serviciile de salubrizare si apa-canal din Orsova, si care apartine presedintelui PSD Orsova, Constantin Popescu, al carui fiu, Valentin Popescu, director al DGASPC Mehedinti, il are ca nas pe Adrian Duicu, presedinte al PSD Mehedinti.

Conform DNA, procurorii efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciunea savarsirii, in perioada 2012-2013 si in luna ianuarie 2014, a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie.

De asemenea, procurorii confirma faptul ca s-a dispus inceperea urmaririi penale in cauza cu privire la infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, trafic de influenta/ cumparare de influenta, folosirea, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

"In perioada 2012-2013 si in cursul lunii ianuarie 2014, folosindu-se de influenta conferita de functiile publice detinute, doua persoane din doua institutii publice ale judetului Mehedinti au determinat functionari din cadrul unor institutii de interes public din acelasi judet sa indeplineasca acte de serviciu in favoarea intereselor personale ale celor doi sau ale apropiatilor (rude si patroni de societati comerciale de la care obtineau in schimb direct sau indirect foloase necuvenite) ", se precizeaza in comunicatul remis presei de DNA.

Lista scopurilor urmarite de cei doi prin exercitarea influentei este lunga, ele vizand:

- numiri si mentineri in functii de conducere la unele institutii publice sau numiri ale unor apropiati in functii de conducere;

- aprobarea scoaterii din domeniul public si concesionarea catre apropiati la un pret "convenabil", de suprafete de teren intravilan situate in centrul municipiului Orsova (in conditiile in care erau inscrise in cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinand domeniului public al Statului Roman si astfel nu puteau fi trecute in domeniul privat si nici concesionate) ;

- determinarea unor functionari de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mehedinti sa deconteze catre anumite societati comerciale servicii medicale presupus neefectuate

- determinarea unor agenti economici din judetul Mehedinti sa incheie contracte de publicitate sau sponsorizare, in conditii favorabile unui post de televiziune local

- permiterea unor persoane neautorizate sa aiba acces la informatii care - la acel moment - nu erau destinate publicitatii, astfel incat anumiti agenti economici sa obtina folos necuvenit si conditii financiare avantajoase si impiedicarea altor agenti economici sa participe la o licitatie publica. Corelativ, dezavantajarea autoritatii publice contractante (Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, institutia publica beneficiara a bunurilor ce aveau sa fie dobandite prin achizitie publica)

- avantajarea unei anumite persoane prin furnizarea subiectelor la un concurs pentru ocuparea unei functii de sef serviciu la Consiliul Judetean Mehedinti, in detrimentul altor persoane.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Adrian Duicu audiat DNA, #presedinte CJ Mehedinti DNA , #politie