Proiectul Legii privind statutul politistului, in dezbatere publica

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 19:32
2124 citiri
Proiectul Legii privind statutul politistului, in dezbatere publica
Foto: Arhiva

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a lansat in dezbatere publica, vineri, proiectul de Lege privind statutul politistului, care ar urma sa instituie un cadru legal unitar in privinta raporturilor de serviciu ale politistului, potrivit expunerii de motive a proiectului.

Prin proiectul de lege se propune reglementarea mai multor aspecte care tin de cariera politistului si de managementul resurselor umane.

Astfel, in ceea ce priveste aspectele generale, se urmareste instituirea principiilor care guverneaza profesia de politist, reglementarea conditiilor pentru dobandirea calitatii de politist, dar si stabilirea surselor de recrutare. Principala sursa de recrutare ar urma sa fie din randul absolventilor institutiilor de formare initiala ale MAI, dar si din alte surse.

De asemenea, se instituie prin proiectul de lege proceduri de recrutare si selectie a specialistilor, regula urmand sa fie ca incadrarea sa fie facuta prin concurs sau examen organizat la nivel national.

Totodata, vor fi reconsiderate regulile de avansare a agentilor in corpul de ofiteri de politie. Astfel, va putea deveni ofiter agentul care a absolvit Academia de Politie sau, in cazuri exceptionale, prin promovarea concursului organizat pentru functia de ofiter specialist. Vor fi de asemenea reglementate perioadele minime in care ofiterii si agentii vor avea un anumit grad.

Mai mult, va fi reglementata obligatia incheierii unui angajament privind desfasurarea activitatii, dupa absolvire, in cadrul MAI, de catre elevii si studentii institutiilor de invatamant pentru formarea initiala a politistilor.

In ceea ce priveste cariera politistului, proiectul de lege proiecteaza un sistem de reguli specifice pentru pregatirea si evolutia profesionala, atat prin reguli generale, cat si prin Ghidul carierei politistului.

Expunerea de motive a proiectului de lege arata ca propunerile din lege sunt in sensul reglementarii nasterii raporturilor de serviciu dintre politist si MAI, a institutiei tutelei profesionale, a momentelor acordarii gradelor profesionale, stabilind totodata conditiile pentru acordarea gradului profesional urmator.

In propunerea de statul al politistului publicata de MAI sunt cuprinse si aspecte privind regimul profesional al politistilor, respectiv dreptul, obligatii, interdictii si incompatibilitati. Drepturile politistului vor fi impartite in trei categorii - generale, profesionale si compensatorii. In ceea ce priveste obligatiile, interdictiile si incompatibilitatile, acestea sunt mentionate expres si limitativ in proiectul de lege

Noul proiect de lege prevede, printre altele, eliminarea posibilitatii mutarii cadrelor militare si a politistilor intre structurile de politie si cele militare. De asemenea, este reglementat cazul in care suspendarea raportului de serviciu al politistului intervine de drept sau la initiativa acestuia. Totodata, stabilitatea raportului de serviciu al politistului suspendat este asigurata, fiind insa reglementate si exceptiile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#statutul politistului mai, #dezbatere publica statutului politistului , #politie