Romania a fost condamnata la CEDO pentru o interventie brutala a politistilor si jandarmilor

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 17:42
6875 citiri
Romania a fost condamnata la CEDO pentru o interventie brutala a politistilor si jandarmilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania este obligata printr-o decizie a CEDO sa achite peste 23.000 de euro pentru doi barbati, dupa ce, in timpul unei interventii din 2005 a Politiei in comunitatea de rromi de langa rampa de gunoi de la Pata Rat, unul dintre barbati a fost aruncat la pamant, iar altul lovit cu un baston.

Potrivit deciziei CEDO emisa marti, Politia este acuzata ca a folosit "forta excesiva si nejustificata" in cazul a doi rromi suspectati de furt si care, ulterior, au reclamat modul de interventie si au actionat statul roman in judecata.

"Cazul priveste doua interventii ale Politiei in comunitatea de rromi de la Pata Rat pentru identificarea unor persoane suspectate de furt. CEDO a gasit ca folosirea fortei de catre Politie impotriva lui Augustin Lingurar si Trandafir Lacatus a fost excesiva si nejustificata in acele circumstante. Dl. Lingurar a fost aruncat la pamant de un politist, iar dl. Lacatus a fost lovit cu un baston, desi nu a opus rezistenta si a fost imobilizat de doi politisti.

Curtea considera ca aceste acte de violenta au fost menite sa dea nastere la sentimente de frica si inferioritate si de a umili. Nicio investigatie nu a fost declansata de autoritati pentru a se verifica daca actiunile politiei reclamate de cei doi au fost necesare avand in vedere comportamentul lor sau posibila rezistenta", se arata in decizie.

Reprezentantii CEDO au subliniat ca cercetarile in cazul sesizarilor legate de interventia, considerata rasista de catre Augustin Lingurar, au durat peste 8 ani, iar Curtea considera ca acestea nu au fost suficient de detaliate.

"In cursul anului 2005, politia a primit un numar ridicat de plangeri legate de furturi, astfel ca a fost organizata o interventie in comunitatea de la Pata Rat in 5 noiembrie 2005. Politistii au recuperat mai multe obiecte furate si au efectuat doua arestari. Ca rezultat al descoperirii bunurilor furate si al suspiciunilor legate de alte persoane implicate, IPJ Cluj a aprobat o razie de amploare la Pata Rat in 8 noiembrie 2005, care a inceput la ora 6 si s-a incheiat la ora 10. Reclamantii au refuzat sa isi paraseasca locuintele si au fost evacuati cu forta", se mai arata in decizia CEDO.

In 21 decembrie 2005, Augustin Lingurar, Trandafir Lacatus si Minerva Covaci au depus o plangere fata de interventia politistilor si jandarmilor, acuzandu-i de abateri, violenta verbala, atac, amenintari si distrugere prin foc, dar au pierdut atat la Curtea de Apel Cluj, cat si la Curtea de Apel Oradea, astfel ca in 18 decembrie 2014 au chemat statul roman in judecata la CEDO.

In urma deciziei de marti a CEDO, statul roman trebuie sa le plateasca lui Lingurar si Lacatus cate 11.700 de euro, suma reprezentand daune morale, la care se adauga 3.100 de euro costuri si alte cheltuieli, in timp ce Minerva Covaci nu va primi nimic, deoarece nu a putut sa aduca dovezi in sprijinul reclamatiilor formulate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Romania condamnata CEDO violente Politie Jandarmi , #politie